Знае се, че растителната диета намалява показателите на възпаление, но за да се види дали растителната диета намалява възпалението в клинични изследвания, трябва да проверим. Златният стандарт за доказателства в науката за храненето е проучване с намеса. Разделяте хората на две групи, приложете при половината една диета, а при другата половина друга диета и вижте какво ще се случи.
Възпалителните заболявания на червата, като например болестта на Крон, е автоимунно заболяване, при което имунната ви система атакува собствените ви черва. Няма никакъв лек. Всичко, което може да направите, е да се опитате да я държите в ремисия възможно най-дълго време между атаките. Болните често се поставят на противовъзпалителни и имунопотискащи лекарства и и може да се озоват периодично влизащи и излизащи от болницата за хирургично отстраняване на части от червата им.
Тъй като именно червата са възпалени, това би било добър повод да изследваме противовъзпалителната сила на растителната диета. Известно е, че месото, сиренето, рибата, всички животински протеини като цяло увеличават риска от развитие на възпалителни заболявания на червата, но какво да кажем за растенията, използвани не само да предотвратяват, но и да лекуват?
Японски учени взимат група пациенти, страдащи от болест на Крон в ремисия, като част от тях току-що са преминали операция, а друга част са успели да потиснат болестта със стероиди и в продължение на две години накарали половината от тях да се подложат на полу-вегетарианска диета. Което този случай означава вегетарианска диета, с изключение на половин порция риба на седмица и половин порция друг вид месо веднъж на всеки две седмици, но в другото време от тях се очаквало да се хранят вегетариански. По-малко от една порция месо на седмица.
Сега това не е изследване в условия на затвор или нещо такова… това били свободно живеещи хора, така че резултатите не са точно това, което се случва, когато страдащите от Крон минават напълно на растителна диета, но това, което се случва когато на хората им се каже само да се хранят с растителна храна и до колко те се придържат към нея, си зависи от тях, което прави резултатите още по-поразителни.
Вижте това. Пунктирната линия е групата на стандартна диета; плътната линия е на тези, които са полу-вегетарианци. 200 дни след започване на проучването, всички пациенти, на които им е препоръчано да се хранят на растителна диета, са все още в ремисия, но при около 20% от групата хора, на които не казали да променят нещо в храненето си, болестта се върнала. След една година, 100% от групата на полу-вегетарианците все още е без симптоми, но болестта отново се появява при половината от групата на стандартна диета. И в края на двете години, 92% от пациентите, които минали на по-растителна диета, останали без болестта, докато по-голямата част от тези, които не получили този съвет, се върнали обратно към вихрушката на лекарства, приемане в болница и операции. Това е едно много значително откритие.
И тази ужасна честота на рецидив е типична именно за стандартната диета. Повечето от страдащите от болестта на Крон получават рецидив в рамките на една или две години и все пак полу-вегетарианската диета се оказала изключително ефективна за предотвратяване на рецидив на болестта на Крон. Процентните стойности на ремисията, което означава статус освободен от заболяването, с помощта на полу-вегетарианска диета, са 100% след 1 година и 92% след 2 години. Това е най-добрият резултат в предотвратяването на рецидиви на болестта. Доколкото е известно на изследователите, това е най-добрият резултат в предотвратяването на рецидив, който някога е бил съобщаван.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/achieving-remission-of-crohns-disease
Превод, корекция и обработка: Светлана Богоева, Цветомира Енчева и Петър Енчев