Астмата е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, което засяга приблизително 10% от всички деца. Около половината от риска е генетично предопределен, но над остатъка бихме могли да имаме някакъв контрол. Една от причините процентните стойности на заболяване от астма да се повишават е увеличаването на случаите с дефицит на витамин D. Децата просто вече не излизат толкова навън да си играят. Говорим за двойно повече случаи на недостатъчни нива на витамин D в последните години, така че по-малко от една четвърт от американските тийнейджъри имат стойност в нормата.
Витамин D е витаминът на слънцето. Не произвеждаме никакъв витамин D от светлината, идваща от екрана на телевизора или на компютъра. И така дали децата с по-ниски нива на витамин D в кръвта си имат по-лоша астма? Очевидно да… Ето едно от десетки наблюдателни проучвания, предполагащи, че витамин D има защитна функция срещу засилване на астмата.
Така че трябва ли да започнем да даваме на деца с астма хранителни добавки с витамин D, ако те не смятат да излязат навън? Е, тази зависимост не означава причинно-следствена връзка. Например, може би тежката астма води до по-малко витамин D, вместо обратното. За да се докаже причинно-следствената връзка, трябва да подложим това твърдение на проверка. Вземете деца с астма и ги разделете в две групи на произволен принцип, едната група приемаща витамин D, а другата — захарно хапче, което да изглежда по подобен начин и вижте какво ще се случи. Проблемът е, че никога не е имало такива клинични опити… до сега.
Ако даваме на деца с астма между 500 и 1 000 международни единици от витамин D3 дневно, това ще намали изострянето на заболяването на половина и повече, вероятно като намали случаите на възпаления на дихателните пътища чрез засилване на имунната система, като едновременно с това намаля възпалението.
Ако това помага за намаляване на възпалението, какво можем да кажем за възпалителната болест на червата? В следващото видео ще разгледаме именно това.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/vitamin-d-for-asthma
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев