Случаите на заболяване от рак са се увеличили през последните 50 години и въпросът е защо? Ами, около 20% от всички ракови заболявания се причиняват от инфекциозни агенти, главно вируси, нещо, което знаем, че е възможно от един век насам, когато вирус, причиняващ рак, бил открит при пилета. Това е била такава ерес, че д-р Рус получава Нобеловата си награда за това забележително откритие чак 55 години по-късно.
Ако съществуват птичи вируси, които причиняват рак, какво да кажем за хората, които отглеждат или ядат домашни птици? Съществуват известни притеснения относно вероятната неефективност на причиняващите рак вируси при селскостопанските животни от десетилетия до днес. Първият въпрос е дали има някакви доказателства за рисковете при хората? И наистина, хората имат антитела в кръвта си срещу тези птичи вируси, причиняващи рак, което показва, че вирусът не е непознат за нашата имунна система. Добре, но има ли някакво доказателство, че самият вирус може да навлезе в кръвта ни? Нямаше до 2001 г.
Има херпес вирус, причиняващ рак при птиците. Въпросът е дали той крие опасност за общественото здраве? Изследователите използвали техники за ДНК отпечатъци, за да тестват кръвта на около 200 души и 20% от тях имали вирусното ДНК в кръвта си, 1 на всеки 5.
Добре, но това все още не означава, че тези вируси непременно могат да заразят човешките клетки, обаче наистина могат. Добре, но дали те причиняват заболяване у хората? Как ще разберем това? Очевидно е, че не можете просто да инжектирате хората. Така че изследователите започнали да разглеждат хората, работещи с домашни птици. Ето така осъзнахме как други заболявания на селскостопанските животни се предават на хората, да не говорим за откриването на карциногенната същност на неща като азбест и бензол: изучавате работниците, които са изложени ежедневно. Ако при тях няма по-висок процент на ракови заболявания, тогава вероятно вирусите са безобидни, но за съжаление процентът наистина е по-висок.
Тези, които са изложени най-много на птичи вируси, причиняващи рак, наистина имат повишен риск от това да умрат от няколко вида ракови заболявания. Така че относителната лекота, с която някои от вирусите могат да заразят човешките клетки, да ги инфектират и да причинят тумори при маймуни в лабораторни условия, може да бъде от значение за общественото здраве, особено при наличие на повишен риск от рак сред хора, които работят с месо и доказателствата, че наистина можем да се заразим.
Но дори и ако работниците в птицефермите са изложени на риск, това не означава, че и за хората, които просто ядат пилешко месо и яйца, също има риск. Само защото за тези, които убиват пилета, вероятността е 6 пъти по-голяма да умрат от рак на мозъка, например, тъй като постоянно има птици, които прехвърчат с крила в лицата им. Интензивността на излагане на тези вируси при останалата част от населението е съответно далеч по-малка от тази при работниците в птицефермите, въпреки че останалото население е независимо от това широко предразположено към тези вируси, просто защото ядем наистина прекалено много пилешко месо и яйца.
Това твърдение е подкрепено от данни, които показват, че не само работниците във фермите са с по-висок риск от развиване на мозъчни тумори, но също и месарите, или хората обработващи месото, които нямат никакъв пряк контакт с живи птици, особено тези, които очевидно не носят ръкавици, или които често имат рани по ръцете си. Същото важи и за други видове рак.
При хората, които работят с месо, също има по-високи нива на смъртност, не свързана с рак, а с други причинители, като сърдечно-съдови заболявания. Може ли и тук да са намесени тези вируси? Някои от птичите вируси причиняват не само рак при пилетата, но също и атеросклероза. Този херпес вирус, който причинява рак, също подхранва образуването на холестеролни кристали.
Добре, това се отнася за пилетата. Ами при хората? Тъй като пилетата, заразени с вируса на болестта на Марек развиват атеросклерозни поражения след инфекцията, изследователите решили да потърсят за наличие на някакъв херпес вирус в стенните тъкани на човешките артерии и го намерили, въпреки че остава под въпрос каквото и да било влияние на вируса върху сърдечно-съдовите заболявания.
Но ето ни тук отново всички, мислейки си, че веществата, които присъстват в храните от животински произход и водят до повишен риск от рак и сърдечно-съдови заболявания, са желязо от животински произход, наситените мазнини, холестерол, диоксини, карциногенното сготвено месо, но не се замисляме за вирусите, което е важно не само за работниците в супермаркетите, но и защото останалата част от населението е изложена също на опасност. Наистина проучването, което открива, че ДНК-то на птичия рак реално циркулира в кръвообращението на хората, също и установява същите нива на вируса при офис служителите, които имат работниците в кланици.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/the-role-of-poultry-viruses-in-human-cancers
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев