Намаляването на консумацията на сол само с 15% би могло да спаси живота на милиони. Ако можехме да намалим приема на сол с половин чаена лъжичка на ден, което е постижимо чрез избягване на солени храни и без добавяне на сол в храната, това може да предотврати 22% от смъртните случаи от инсулт и 16% от всички сърдечни удари с фатален край, което е повече от това, което можем да направим, ако успешно лекувахме хората с хапчета за кръвно налягане. Една промяна в кухнята, която може да е по-въздействаща от намесата с лекарства. Една малка промяна в храненето може да помогне повече отколкото лекарства, струващи милиарди долари.
Какво би означавало това за Съединените щати? Десетки хиляди животи, спасявани всяка година. Тази проста стъпка може да бъде толкова ползотворна за общественото здраве както е предприемането на мерки за спиране на тютюнопушенето, намаляване на теглото и даване на хората лекарства за понижаване на кръвното налягане и холестерола. И това дори не се доближава до целта.
Ето това е нивото, под което трябва да са стойностите на всички хора, което обаче е превишено от повечето американци, които са над 3-годишна възраст, а ето я и препоръчителната горна граница за прием на сол за афроамериканци, тези с високо кръвно налягане и всички на възраст над 40 години. Преработените храни имат толкова много добавена сол, че дори ако избягваме най-солените храни и не добавяме сол в храната си, това ще ни доведе до тук, но все пак така ще бъдат спасени почти сто хиляди живота на американци всяка година.
Така че „като имаме предвид, че приблизително 75% от солта в храната ни идва от обработени храни“, индивидуалният подход е описан като „непрактичен“. Трябва да накараме компаниите производители на храна да спрат да убиват толкова много хора. И добрата новина е, че „няколко производители започват да намалят съдържанието на сол“ в храните си, „но други производители увеличават нивата на солта в своите продукти“. „Например, добавянето на сол към птици, меси и риба изглежда се случва в огромен мащаб“.
Номер 1 източник на натрий за деца и тийнейджъри е пицата. За възрастните над 51 години е хлябът, но във възрастовата граница между 20 и 50, най-голям принос за приема на натрий имат не консервираните супи, претцели или картофеният чипс, ами пилешкото месо, заради всичката сол и другите добавки, които биват инжектирани в месото.
Това като цяло е една от причините животинските храни да съдържат по-големи количества натрий от растителните храни. Ако източниците на натрий се съобразят с препоръките за прием на сол и нейното намаляване, това ще се окаже „огромно отклонение от сегашните хранителни навици“. Тук говорим за рязко увеличение на приема на зеленчуци, плодове, бобови и пълнозърнести растения и по-нисък прием на месо и рафинирани зърнени продукти. Както може да се очаква, намаляването на количеството на натрия ще наложи „рязък спад“ в консумацията на месо за мъже и жени от всички възрасти. Можете да видите защо има такъв голям натиск от страна на индустрията, който обърква хората относно натрия.
А как се справят вегетарианците? Невегетарианците приемат почти 3500 милиграма натрий на ден средно, което се равнява на около една и половина чаена лъжичка трапезна сол. Сега американските препоръки за здравословно хранене съветват да не се приема повече от 2300 милиграма на ден. Американската сърдечно-съдова асоциация казва, че няма начин това да е вярно; приемайте под 1500 мг. на ден. Вегетарианците се справят по-добре, но все пак приемът при тях е двойно повече от препоръките на Американската сърдечно-съдова асоциация.
В Европа изглежда вегетарианците се справят по-добре, приемайки по-малко от 2300 мг., но се оказва, че единствената група, която съвпада с препоръките на Американската сърдечно-съдова асоциация, са тези хора, които консумират храна изцяло от растителен произход.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/salt-of-the-earth-sodium-and-plant-based-diets
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев