Ракът на простатата е водеща причина за болест и смърт сред мъжете в Западния свят, но процентът на заболявания от рак на простатата в Азия се оказва десет пъти по-нисък. Може би генетично просто е по-малка вероятността те да се разболеят? Не, японците и китайците, които живеят в Америка, имат също висок процент на заболеваемост от рак на простатата.
В Съединените щати един на всеки трима мъже на около 30-годишна възраст вече има малки образувания на растящи ракови клетки на простатата си и те всъщност се превръщат в рак при почти две трети от американците до 60-годишна възраст. Чрез аутопсия се открива, че повечето възрастни мъже са имали неизвестни ракови тумори в простатата. Забележително е, че азиатците също имали преобладаващи от тези скрити латентни ракови образувания на простатата при аутопсия, но туморите не изглежда да са склонни да се развиват толкова, че да причиняват проблеми. В Япония хората по-скоро умират заедно с туморите си отколкото заради тях. Разбира се това се променя, тъй като азиатското население продължава да подражава на начина на хранене на Запад.
Какво толкова има в диетата на хората на Запад, което подхранва растежа на раковите клетки? Е, това може да се дължи на карциногените в храната, които ускоряват растежа на рака. Типичната американска диета е богата на животински мазнини и месо, но може би има нещо защитаващо в храната на азиатските държави, което забавя растежа на рака, като например плодовете и зеленчуците, соевите храни или зеленият чай.
Как можем да разберем дали има връзка между консумацията на чай и риска от рак на простатата и неговото последващо развитие? Е, можем да разберем дали хората, които пият чай, имат по-малък риск от това да развият рак в бъдеще и дали жертвите на рака са пили по-малко чай в миналото. Десетки проучвания са направили точно това и въпреки че резултатите са смесени, като цяло консумацията на чай била свързана с по-малък риск от рак на простатата и така консумацията на чай може би наистина има защитна функция за организма.
Но само защото хората, които пият чай, се разболяват по-малко от рак, не означава, че причината е непременно чая. Може би пиенето на чай е просто знак за един по-традиционен начин на живот. Може би за любителите на чай е по-малко вероятно да бъдат редовни клиенти на хилядите KFC ресторанти дори и сега в Япония.
За да вземем под внимание колкото е възможно повече фактори, можем да направим ин витро проучване в лаборатория, където премахваме всичко останало от уравнението, освен зелен чай и рак на простатата чрез капване на капки зелен чай директно върху ракови клетки от простатата в съд на Петри, което може да ги накара да се самоунищожат. Но дали се абсорбират достатъчно вещества от зеления чай в кръвта ни когато го пием? Изглежда, че ни трябва концентрация от 40 пикомола на милилитър, за да се намали жизнеността на раковите клетки при човешката простата поне на половина в съд на Петри. Колко зелен чай би трябвало да пият мъжете, за да получат такава висока концентрация в жлезите на простатата?
Ами, ако накарате хората да пият по 6 чаши зелен чай на ден преди да се подложат на операция за премахване на простатата, те наистина могат да изградят тези необходими 40 пикомола концентрация за спиране растежа на рака в тъканите на простатата. Това може да обясни защо някои проучвания не успяват да намерят връзка между пиенето на чай и рака. В Съединените щати например пиенето на много чай би означавало примерно повече от 5 чаши чай на седмица, което не е много.
Но в Япония пиенето на много чай означава 5 или повече чаши на ден, което се оказва, че намаля риска от агресивен рак на простатата на половина, очевидно не чрез предотвратяване на образуването на ракови клетки, а може би чрез намаляване или спиране на растежа на рака. Ако зеленият чай може да спре растежа на рака на простатата, защо да не опитаме да дадем зелен чай на пациенти, страдащи от рак на простатата и да видим дали ще помогне, което и ще проучим следващия път…

Източник: http://nutritionfacts.org/video/preventing-prostate-cancer-with-green-tea
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев