Предполагаемата връзка между разстройващия хормоните химикал бисфенол А и затлъстяването първоначално показва в част от наблюденията, че повишаването на химическото излагане изглежда съвпада с повишаването на епидемията от затлъстяване с такива графики, като тези, но това може би е само съвпадение. Има много други промени през последния половин век, като повишаването на консумацията на бързи храни и гледането на телевизия, което изглежда по-простото обяснение.
Но защо и домашните ни любимци стават все по-дебели? Фидо не пие повече сода. Разбира се, колкото повече гледаме „Зайнфелд се завръща“, толкова по-малко разхождаме кучето, но какво да кажем за котките ни? Може би даваме и на тях, и на децата си твърде много лакомства? Това изглежда по-простото обяснение от някакъв химикал, причиняващ затлъстяване в околната среда, в хранителната диета на домашните любимци и човека, но как да обясним това? Изследване на над 20 000 животни от 24 популации, и всички ние ставаме по-дебели. Вероятността това да е случайно е 1 на 10 милиона. Драстично и постоянно увеличение на телесното тегло, дори при животни без достъп до автомати за продажба на храни, или до физическо възпитание в училище. Може би все пак е замесен и някой замърсител на околната среда.
Разбира се, ние сме изложени на цял коктейл от нови химикали освен бисфенол А, но причината изследователите да са се прицелили точно в него е заради експерименти, като тези, показващи, че БФА може да ускори производството на нови мастни клетки, поне според изследванията в специални микробиологични съдове (наречени „петриево блюдо“), но това е повече от хиляда пъти над концентрацията, открита в кръвния поток на повечето хора.
Досега не знаехме дали същото се случва в подобни нива у хората. Повечето хора имат между 1 до 20 наномола в кръвта си, но дори и при наличие на само един наномол, е значително производството на човешки мастни клетки. Така че дори ниски нива могат да се окажат проблем, но това е отново според изследвания в лабораторни условия. А при хората?
Защо просто не се измери телесното тегло на общност от хора, изложени на химикала и не се сравни с друга група от хора, която не е изложена на този химикал? Защото на практика няма хора, които не са изложени на него; веществото е навсякъде. Добре, какво да кажем тогава за тези с по-високи нива в сравнение с онези с по-ниски нива? Добра идея, точно това са направили изследователите от Нюйоркския университет, и по-голямото количество на БФА, течащо през телата на деца и юноши, било до голяма степен свързано със затлъстяването.
Но тъй като това е проучване сред една група в точно определен времеви интервал, не знаем кое се е появило най-напред. Може нивата на БФА да не са довели до затлъстяване; може затлъстяването да е довело до високи нива на БФА, тъй като химикалът се намира в мазнините. Или може би БФА е просто показател за същите тези обработени храни, които могат да ви направят дебели.
Това, от което се нуждаем, е бъдещо проучване, в което се измерва излагането и след това да се наблюдават хората във времето, но не сме имали нищо подобно досега. И наистина високите нива на БФА и други пластмаси и химикали са били до голяма степен свързвани с по-бързото качване на тегло през последвалото десетилетие. Добре. А как можем да стоим далеч от това нещо?
Въпреки че вдишваме известно количество заедно с праха и малко през кожата си, докосвайки предмети с БФА, 90% от приема е чрез храната ни. Как разбираме това? Има хора, които постят и пият вода само от стъклени бутилки в продължение на няколко дни, и нивата им на БФА падат десетократно. Все пак постенето не е единственото дълготрайно решение. Защо да не опитате 3 дни на свежи храни на място, където семейства се отказват от консервирани и обработени храни за няколко дни? Може наистина да намалите значително излагането на БФА.
Или може да направите обратния експеримент, да добавите порция супа от консерва към ежедневното хранене и да видите хиляда процента покачване на нивата на БФА в урината, в сравнение с порция супа, приготвена със свежи съставки.
Използвани са готови супи от консерва, които според най-голямото проучване на консервирани храни в Северна Америка, съдържа около 85% по-ниски нива на БФА, отколкото в кондензирани супи, които са още по-лоши, но най-най-лошото се оказва консервата с риба тон.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-to-avoid-the-obesity-related-plastic-chemical-bpa
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев