Високото кръвно налягане е №1 рисков фактор за смърт на света, засягащ почти 78 милиона американци – един на всеки трима. И колкото повече остаряваме, кръвното ни налягане се покачва. До такава степен, че до 60-годишна възраст, то поразява повече от половината население. Е, ако засяга повечето от нас, когато остаряваме, може би не е точно заболяване, а по-скоро, неизбежно следствие от стареенето? Не! Още от 20-те години на XX-ти век знаем, че високото кръвно налягане, не е нужно да го има.
Изследователи измерили кръвното налягане на хиляда души в селските райони на Кения, които се хранят предимно с непреработени растителни храни – пълнозърнести храни, боб, зеленчуци, плодове и зеленолистни зеленчуци. Нашето кръвно налягане се покачва, колкото повече остаряваме, докато тяхното спада!
И колкото по-ниско, толкова по-добре. Да се задоволим със 140 на 90 е ненужно. Дори хората, които започват диетата с кръвното налягане под 120 над 80, изглежда могат да се възползват от понижаване на кръвното налягане. Ако отидете при лекаря си с кръвното налягане 120 на 80 ще получите златна звездичка.
Но идеалното кръвно налягане, онова, от което не могат да се извлекат повече ползи при намаляване, всъщност, би трябвало да е 110 на 70. 110 на 70? Възможно ли е изобщо да се свали до такива стойности? Не само е възможно, напълно нормално е за тези, които ядат здравословна храна.
За две години в болница, в селските райони на Кения са били приети 1800 пациенти. Колко от тях са били с високо кръвно? Нито един! Еха! Сигурно са имали и много малко случаи на сърдечни заболявания. Не! Не са имали никакви случаи на сърдечно-съдови заболявания. Нито един случай на атеросклероза не е бил открит.
Същото е и в селските райони на Китай – кръвно, около 110 на 70 през целия си живот. 70-годишните – със същото средно кръвно налягане като 16-годишните. Африка, Китай – много различни диети, но общото между двете диети е, че и двете са базирани на растителна храна, всеки ден. Месо се яде само по специални поводи.
Но защо смятаме, че това, което е имало този защитен ефект, наистина е храненето им? Защото в западния свят, както Американската сърдечна асоциация посочи, единствените хора, които наистина са свалили кръвното си толкова ниско, са тези, които ядат диета строго ориентирана към растителни храни – с кръвно около 110 на 65.
Това е най-голямото проучване на хора, хранещи се на растителна диета до момента — 89 000 калифорнийци, като се сравняват не-вегетарианци, с така наречените полу-вегетарианци или флекситарианци (ядат месо няколко пъти на седмица, вместо няколко пъти на ден), сравнени с хора, които не ядат месо, с изключение на риба; сравнени с хора, които не ядат месо изобщо; сравнени с хора, които не ядат месо, яйца, или млечни продукти.
Трябва да се има предвид, че това е било проучване на адвентисти, което означава, че дори не-вегетарианците не ядат много месо. Също така са склонни да ядат много плодове и зеленчуци, да спортуват, както и да не пушат. Така че, дори в сравнение с група относително здрави месоядци, се вижда поетапен спад в процента хипертония, при хората, които ядат повече растения. Същото е и с диабета и затлъстяването.
Така че – да! Можем да премахнем голяма част от рисковете, като се храним стриктно с растителна храна. Но тук не говорим за „всичко или нищо“; това не е „черно или бяло“. Всяко усилие в посока към по-здравословно хранене, може да донесе значителни ползи за здравето. Това може да се види и експериментално. Ако изследвате група вегетарианци и им се даде да ядат месо (трябва и да им платите достатъчно, за да го ядат), кръвното им налягане тръгва нагоре. Ако пък премахнете месото от диетата им, кръвно им налягане спада – само за 7 дни. И това се случва, след като по-голямата част хората спират, или намаляват лекарствата за кръвно, които взимат. Трябвало е да спрат лекарствата си!
Когато лекувате причината, когато изцяло елиминирате болестта, не можете да продължите с хапчета за кръвното налягане. Може кръвното ви да спадне твърде много, да ви се завие свят, да паднете и да се нараните. Ето защо докторът, трябва да ви спре хапчетата. По-ниско кръвно налягане с по-малко хапчета; това е силата на растенията!
Но препоръчва ли Американската сърдечна асоциация да не ядем месо? Не! Препоръчва диета с ниско съдържание на месо – така наречената DASH диета. Но защо не препоръчват диета на растителна основа. Може би когато е била създадена DASH диетата, просто не са знаели за това отличително откритие, направено от Д-р Франк Сакс от университета в Харвард? Не, знаели са! Всъщност, председателят на Комитета, който е измислил DASH диетата е Франк Сакс.
Вижте, DASH диетата е проектирана с основна цел да постигне ефектите присъщи на вегетарианската диета за понижаване на кръвното налягане, но въпреки всичко, да съдържа животински продукти, за да може да бъде достатъчно апетитна за обществото. Не са мислили, че обществото ще може да понесе истината.
В тяхна защита – може би се досещате какъв е бил мисловния им процес. Точно както лекарства никога не работят, освен ако наистина не ги пием, диетите никога не работят, освен ако наистина не ги ядем. Те са мислили така – никой няма да следва растителна диета, така че ако омекотим посланието и измислим някакъв компромисен вариант за диета, тогава може би ще постигнем по-добър резултат на глобално ниво.
Добре, обяснете това на хилядите американски семейства на ден, които губят обичан човек вследствие на високо кръвно налягане. Може би е време да започнем да казваме истината на обществото.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-high-blood-pressure
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев