В обзора на 2012 г. проследих ролята, която здравословното хранене може да играе в предотвратяването, лекуването и спирането на най-смъртоносните болести на нашето съвремие. През 2013 г. разгледах най-често срещаните състояния. Тази година искам да обърна внимание на водещите причини за инвалидност. Всички искаме да имаме дълъг здрав живот, а не дълъг нещастен живот.
Сърдечно-съдовите заболявания са не само водеща причина за смърт, но и водеща причина за смърт и инвалидност.
Д-р Дийн Орниш доказва с помощта на своята програма за хранене на растителна основа и начин на живот, че при сърдечно болните се наблюдава 91% намаление на пристъпите на стенокардия (това е смазващата болка в гърдите, която някои хора в напреднала степен на сърдечно заболяване могат да получат). За разлика от тях, пациентите от контролната група, които вместо това били инструктирани да слушат съветите на своите лекари, имали 186% увеличение на сърдечните удари.
Това значително намаляване на болката в гърдите се запазило пет години по-късно, дълготрайно облекчаване на болката, сравнимо с операция на байпас, но без да включва ножа или триона, използван да разреже гръдния ви кош на две. Вилици срещу ножове. Супа срещу триони.
Но това беше през 90-те години, когато Орниш само изучаваше няколко десетки пациенти наведнъж. Какво става, ако подложим 1000 пациенти на диета с необработени цели храни от растителен произход? За три месеца почти три четвърти от пациентите със стенокардия се излекуват – 74% се оправят без помощта на нито един скалпел или странични ефекти.
Сега Орниш не само поставил хората на растителна диета. Той също препоръчвал умерени физически упражнения като например ходене. Та как разбираме каква е ролята на тази диета?
Ами, ако се върнем към първата публикация на Орниш, той подложил сърдечно болните пациенти на почти веганска диета без никакви допълнителни физически упражнения – само диета и управление на стреса – и получил 91% намаление на сърдечните удари за по-малко от месец. И д-р Еселстин също успял да подобри пристъпите на стенокардия използвайки растителна диета като единствената намеса в начина на живот, така че знаем, че диетата именно е активната съставка в случая.
Но знаете ли, те не били първите. Има поредица от случаи още от 70-те години. Знаем за това от десетилетия вече. Стенокардията и веганската диета, както господин F.W. тук. Болката в гърдите била толкова силна, че той е трябвало да спира на всеки 9 или 10 крачки. Започнал веганска диета – дори не ниско мазнинна веганска диета – и месеци по-късно катерел планини, без болка.
Сега това може да е така, защото артериите на вегетарианците се разширяват четири пъти повече от артериите на месоядците. Ако поставите хората на растителна диета за една година, запушените им артерии буквално се изчистват – 20% по-малко плака в артериите в края на годината, отколкото в началото. Ако поставим хората на ниско въглехидратна диета, но такава, която да включва много месо, както при Аткинс, състоянието им се влошава: между 40% и 50% повече запушени артерии в края на годината.
Ето и някои представителни сканирания на сърцето. Жълтото и яркочервеното представляват кръвопотока към действителния мускул на сърцето през коронарните артерии. Този пациент започнал растителна диета и артериите му се отворили веднага, увеличавайки кръвния поток. Този човек обаче започнал с доста добър кръвопоток, но след година на диета с месо кръвният му поток се запушил доста.
Тук не се измерват рисковите фактори, а действителният приток на кръв към сърдечния мускул, растителна диета срещу месна диета. Нищо чудно, че един скорошен мета анализ установил, че ниско въглехидратните диети, свързани със значително по-висок риск от смърт – всички те причиняват смърт в дългосрочен план, което означава, че хората на ниско въглехидратни диети живеят средно по-кратък живот.
Сега вече има нова категория лекарства срещу стенокардия, но преди да бъдат похарчени милиони милиарди долари, за да бъдат пласирани, може би трябва да погледнем по-сериозно на стратегиите относно храненето. До този ден тези стратегии са се превърнали в незначителни от манталитета „предписвайте само лекарства“ на стандартната медицинска практика. Най-вероятно лекарите мислят, че повечето пациенти няма да искат или няма да могат да направят съществените промени в храненето, които се изискват.
Сега докато това може и да е вярно за много пациенти, определено не е вярно за всички. И във всеки случай пациентите със стенокардия заслужават да имат алтернативата на храната от растителен произход преди да бъдат подложени на скъпо струваща хирургия или терапия с лекарства, която може да има голям обхват от странични ефекти и никога да не стигне до същината на проблема.
Сега в отговор на този документ, представител на една фармацевтична компания написал писмо до едно медицинско списание. „Въпреки че промените в храненето и начина на живот би трябвало да са част от лечението на болестта“, казал той, „много пациенти няма да могат да се съобразят с важните промени в храненето си, които се изискват, за да се постигне спазване на веганска диета“, така че разбира се, всеки трябва да започне да приема модерното ново лекарство, наречено ранолазин, което се продава под името Ранекса. Струва около $2000 на година, за да го приемате, но страничните ефекти не са ужасни, а лекарството работи. Като цяло изследванията показват, че при най-високите дози, лекарството може да удължи физическите упражнения при пациенти със стенокардия на 33.5 секунди.
Изглежда, че тези, които избират пътя на лекарствата, няма да катерят планини скоро.
Растителните диети не са само по-безопасни и по-евтини, но и работят по-добре.
Преди съм говорил за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) като водещ убиец. Но какво да кажем за болките в кръста или ишиас?
Сега болката в кръста стана един от най-големите проблеми на системите за здравеопазване в Западния свят само през втората половина на 20-ти век. Хроничната болка в кръста засяга около 1 на всеки 5, като превръща в инвалиди 30 милиона американци. Това е епидемия. Дали хората вдигат повече тежки неща? Не. Механичните фактори, като вдигането и носенето, вероятно не играят особено важна роля за това заболяване. Добре, тогава какво го причинява? И преди съм засягал тази тема. Атеросклерозата може да задръсти артериите, които подхранват гръбначния стълб и това ограничение в притока на кръв може да причини проблеми с гърба. Това може да се види на ангиография, която показва нормални гръбначни артерии в ляво и запушени артерии в дясно. Или при аутопсия, където можете да видите как отворите на гръбначните артерии могат да бъдат изцедени и затворени от тази препълнена с холестерол плака в дясно.
Аутопсия, защото болките в гърба могат да предшестват сърдечно-съдово заболяване с фатален край, също както запушванията в артериите на пениса, еректилната дисфункция, може да предшества сърдечен удар, защото това си е същото заболяване: възпалени, осакатени, запушени артерии в цялото ни тяло.
Ето тук имаме снимка на магнитно-резонансна томография, която може да покаже стесняването на гръбначните артерии при хора с болки в гърба и дегенерация на дисковете, като всичко това е свързано с високия холестерол. За хората с тесни артерии изглежда е около 8,5 пъти по-вероятно да страдат от хронична болка в кръста.
В това има смисъл. Знаете, че дисковете в кръста ни са най-голямата аваскуларна тъкан в тялото, което означава, че те нямат никакви кръвоносни съдове. Така че хранителните вещества трябва някак да се разпространят от ъглите, затова са особено уязвими, ако има недостиг. Използвайки магнитно-резонансна томография, може да се измери въздействието на нарушения приток на кръв върху дифузията и да се види как това може да се превърне в това. До 49-годишна възраст, 97% от дисковете на хората, които се хранят със стандартна американска диета показват най-малко етап 2 на деградация.
Стартирайки от юношеска възраст, дисковете ни вече започват да дегенерират на 11 години… Както съм казвал, почти всички деца на стандартна американска диета имат начален етап на атеросклероза на 10 години.
И за съжаление болката в кръста сега е често срещана сред деца и подрастващи и става все по-лошо. Също както децата, които развива диабет, характерен за възрастни, тийнейджърите започват живота си с хронично заболяване. Ето защо никога не е прекалено рано да започнем да се храним здравословно. За да се върнете обратно в играта, трябва да набавите циркулация на вещества на гърба си.
Пропускаме няколко точки, защото ни притиска времето, преминаваме към инсулт, който може сериозно да ни осакати. За щастие, приемът на достатъчно фибри с храната, което означава пълнозърнести храни от растителен произход, може да помогне да се предотвратят също и инсултите. Това убеждение, че приемът на хранителни фибри е свързан със защита от някои хронични заболявания, било прието преди 40 години и от тогава се подхранва и поддържа живо от огромна маса научни доказателства. Днес затова вярваме, че приемът на много фибри, храненето с много цели, необработени храни от растителен произход помага за предотвратяването на затлъстяването, диабета и сърдечно-съдови заболявания като инсулт.
Инсултът е втората водеща причина за смърт в световен мащаб, водеща причина за инвалидност и затова предотвратяването му преди всичко — това, което се нарича първична превенция – трябва да бъде важен приоритет на общественото здраве. Въз основа на пълния набор от най-добрите проучвания до ден-днешен, има различни видове инсулт за различни хора, в зависимост очевидно от това колко фибри те са приемали. Забележително е, че увеличаването на дневния прием на фибри със 7 грама може да намали риска от инсулт със 7%. А 7 грама са лесни, като например една порция от пълнозърнеста паста с доматен сос и една ябълка. Лесно!
Но ако наистина не искате да получите инсулт, всички ние трябва да приемаме 25 грама разтворими фибри на ден, които се съдържат в бобовите растения, овес, ядки и горски плодове, и 47 грама на ден неразтворими фибри, съдържащи се основно в пълнозърнестите храни. Човек би трябвало да се храни изключително здравословно, за да получи 72 грама на ден: огромни количества растения. И все пак тези гранични стойности могат да бъдат считани за минималната препоръчителна доза дневен прием на фибри, за да се предотврати инсулта. Сега те признават, че тези минимални стойности са по-високи отколкото често произволно препоръчваните „адекватни“ стойности, но дали искаме да подкрепяме това, което властите считат за практично или искаме просто да ги накараме да ни кажат това, което казват научните данни, както направили тук, за да можем сами да решим за себе си?
Сега един човек, финансиран от Келогс подал оплакване, че на практика прием на такова количество фибри е непостижим. По-скоро посланието трябва просто да бъде „колкото повече, толкова по-добре“, нали знаете, изяжте една купичка със зърнена закуска или нещо такова.
Истинският д-р Келог, който бил всъщност един от най-известните лекари, имал принос като един от първите алармирали за вредата от цигарите, може би е бил и първият американски лекар, който признал областта на храненето като наука — вероятно днес щеше да се обръща в гроба си, ако знаеше в какво се е превърнала неговата компания.
Диабет, нашата 7-ма водеща причина за загуба на живот, също е и 8-ма водеща причина за загуба на здравето.
До 50% от диабетиците накрая развиват невропатия, увреждане на нервите. Може да бъде много болезнено, а болката е често устойчива на конвенционалното лечение. Всъщност предполага се, че не съществува никакво ефективно лечение за диабетната невропатия. На нас, лекарите, ни остават само стероидите, опиатите и антидепресантите — всичко, което може да облекчи страданието.
Но преди 20 години едно забележително проучване било публикувано относно регресията, спирането на диабетната невропатия с помощта на растителна диета. Двадесет и един диабетици, страдащи от умерена или влошена болезнена невропатия, били поставени за срок до 10 години на растителна диета с цели необработени храни. Години и години на страдания и после пълно облекчение на болката при 17 от общо 21 пациенти само за няколко дни.
Сковаността значително се подобрила също. И всички странични ефекти били добри. Те отслабнали с по 4.5 кг. Кръвната захар се подобрила; нуждата от инсулин намаляла на половина. И при пет от пациентите болезнената диабетна невропатия не само била излекувана; това станало и с диабета, както изглежда. Нормални нива на кръвната захар, липса на всякакви лекарства. Диабетици за 20 години и после зарязване на всички лекарства в рамките на няколко седмици.
И също техните триглицериди и холестеролът им се подобрили. Високото кръвно налягане се подобрило. Всъщност изчезнало при половината от хипертониците – 80% спад като цяло на нуждата от лекарства за високо кръвно налягане за три седмици.
Сега знаем, че растителната диета може да спре и излекува диабет тип 2 и хипертонията, но това е нещо ново. Години на болезнено страдание и тогава пълно облекчение на болката при 80% от хората само за няколко дни.
Сега това била една програма, при която пациентите живели на друго място и всъщност им приготвяли храната. Знаете ли какво се случило когато ги изпратили обратно вкъщи и един вид трябвало да се върнат в реалния свят? Е, тези 17 души били проследявани с години и при всички с изключение на един облекчаването на болезнената невропатия продължило или дори се подобрило още повече. Как се получило такова придържане към стриктна растителна диета? Защото тя работи!
Едно от най-болезнените и ужасяващи състояния, за които са ползвани всички възможни лекарства, и три-четвърти се излекували само за няколко дни с естествено, нетоксично, всъщност дори ползотворно лечение: диета, състояща се от необработени храни от растителен произход. Това трябваше да присъства на заглавната страница на вестниците.
Та как би могло неврологично увреждане да бъде излекувано толкова внезапно? Ами не изглежда причината да била в подобрението на кръвната захар, защото отнело около 10 дни на диетата да контролира диабета, докато болката изчезнала само за около четири. Има няколко механизми, чрез които изцяло вегетарианската диета може да облекчи проблема с диабетната невропатия, както и със самия диабет.
Сега тяхната най-интересна спекулация е, че те си мислели, че транс мазнините, които естествено се съдържат в месото и млечните продукти, са тези, които може би предизвикват възпалителен процес. Открили, че значителен процент от мазнини под кожата на тези, които се хранят с месо или дори само с млечни продукти и яйца, били транс мазнини. Транс мазнините се заклещват в тялото, под кожата им, докато тези, които са били на стриктна растителна диета, диета на растителна основа с необработени храни, нямали никакви транс мазнини в тялото си.
Изследователите забивали игли в задните части на хората с различни диети и девет или повече месеца на стриктна растителна диета изглежда премахнали всички транс мазнини от тялото им или поне от задните им части. Но на болката не й отнело 9 месеца да изчезне; отнело по-скоро 9 дни, нали?
Така че по-вероятно е невероятните резултати да се дължат на подобрение в притока на кръв. Биопсия на нервите, взета от диабетици с тежка прогресираща невропатия, показва наличие на артериално заболяване в рамките на нервите. Има кръвоносни съдове в рамките на нашите нерви, които също могат да се запушат, лишавайки нервите от кислород, което вероятно кара хората да крещят от болка.
За няколко месеца обаче подобренията в кръвната „реология“, което означава лекотата, с която кръвта тече, при растителна диета, може да играят важна роля в спирането на диабетната невропатия.
Храненето на растителна основа може също да понижи нивата на IGF-1 в очните ябълки на диабетиците и да намали също риска от ретинопатия – загуба за зрение в резултат на диабета. Но какво да кажем за лечението на ретинопатията?
Кемпнър в университета в Дюк използвал растителна диета, състояща се предимно от ориз и плодове, за да документира за първи път спирането на диабетната невропатия при една четвърт от своите пациенти, нещо, което винаги е смятано за невъзможно. Например, една 60-годишна диабетичка, вече сляпа с едното око, може да вижда само контури на големи предмети с другото – на практика сляпа. Пет години по-късно на диета, вместо да се влошава, се подобрила. Тя можела след това да разпознава лица, да вижда знаци, започнала да чете големите заглавия на вестниците – в допълнение на спирането на приемане на инсулин, нормални нива на кръвната захар и 100 точки спад на нейния холестерол.
Най-ефективният начин да избегнем усложненията от диабета е да елиминираме диабета преди всичко. И това често е възможно за онези диабетици с тип 2, които могат да направят трайно обещание да извършват ежедневна физическа дейност и да се хранят достатъчно здравословно. Диабет тип 2 може да бъде спрян, може да бъде излекуван, елиминиран с диета, както могат и неговите усложнения.
Откакто първоначалният доклад за лекуването на невропатията бил публикуван преди 20 години, той е бил отразен и от други изследователи.
Така че защо не учим за това в медицинските учебни заведения? Пренебрегването на тази важна дейност от страна на широката медицинска общност е един вид малко безотговорно. Болестта на Алцхаймер може би най-добре улавя разликата между продължителността на живота и продължителността на здравето. Но на кого му пука, ако доживеете до 100 години, ако в последните години не можете да разпознаете себе си в огледалото?
През 1901 г. Аугуста била заведена в дом за психично болни от своя съпруг. Тя била описана като имаща халюцинации, разсеяна и дезориентирана жена, която за съжаление не можела повече да извършва своите домакински задължения. Тя била прегледана от един д-р Алцхаймер и се превърнала в случая, който щеше да превърне името му в нарицателно.
При аутопсията той описал плаките и възлите, които ще продължат да характеризират заболяването. Но изгубен във вълненията от откриването на това ново състояние, той може и да е пропуснал една улика. Той описал артериално-склеротичните промени – втвърдяването на артериите – в рамките на мозъка.
А обикновено си мислим за запушване на артериите в сърцето, нали? Но какво видяхме с гръбначния стълб и нервите, атеросклерозата включва на практика целия човешки организъм, цялото дърво на съдовете от главата до петите, включително мозъка ни. Един от най-точните примери за системната природа на запушените артерии е връзката между болестта на коронарните артерии, дегенеративното мозъчно заболяване и болестта на Алцхаймер, деменцията.
Също както сърдечният удар или мозъчният удар – инсултът – могат до голяма степен да бъдат предотвратени, човек би си помислил за болестта на Алцхаймер като „умствен удар“. Умственият удар, също както сърдечният удар и инсултът, може да бъде предотвратен чрез контролиране на съдовите рискови фактори като високото кръвно налягане и холестерола, чрез контролиране на хроничната хипоперфузия на кръвта, липсата на адекватен приток на кръв в мозъка в годините преди появата на Алцхаймер.
Сега имаме значителен брой доказателства, които силно свързват атеросклеротичното съдово заболяване с болестта на Алцхаймер. Проучвания от аутопсии например показват, че хора с Алцхаймер – значително по-голямо атеросклеротично стесняване на артериите в мозъка им.
Ето така трябва да изглеждат нашите мозъчни артерии: отворени, чисти, позволяващи на кръвта да преминава свободно. Ето така изглежда атеросклерозата в мозъчните ни артерии. Запушена с мазнини и холестерол, затваряща артериите и ограничаваща притока на кръв в мозъка ни.
Какъв тип артерии искате да имате в мозъка си?
Това намаляване на притока на кръв може да лиши мозъка от кислород, причинявайки тези тихи малки мини инсулти, мозъчна атрофия – свиване. Тези кумулативни ефекти изглежда играят важна роля в развитието на болест на Алцхаймер.
А какво да кажем за ролята на металите при болестта на Алцхаймер? Ами металите изглежда само утежняват вредните ефекти от високия прием на наситени мазнини и холестерол. А какво да кажем за така наречения ген на Алцхаймер, ApoE4? Диетата определя гените.
Най-високата честота на гена на Алцхаймер в света е в Нигерия, но там имат и едни от най-ниските стойности на Алцхаймер. За да разберем защо, трябва да разберем и ролята на ApoE. Какво прави генът? Генът на Алцхаймер е основният носител на холестерол в кръвта, но ако холестеролът ви е достатъчно нисък, защото диетата ви е достатъчно бедна на животински мазнини, ако поставите акцент при диетата си върху пълнозърнести храни и зеленчуци, тогава промените в холестерола могат да доведат и до промени в поведението на гените.
Само защото са ни били отредени лоши генетични карти, това не означава, че не можем да разбъркаме тестето с карти с помощта на храненето.
Според най-новите насоки за превенция на Алцхаймер, двете най-важни неща, които можем да направим, са да намалим консумацията на месо, млечни продукти и вредни храни и да ги заменим със зеленчуци, бобови растения, плодове и пълнозърнести храни. Това са най-добрите научни данни, които имаме относно превенцията на заболяване на Алцхаймер.
Чакайте малко, зърната да защитават мозъка?
Имах удоволствието тази година да бъда част от едно заседание заедно с автора на „Grain Brain“, д-р Пърлмутър, който продал много книги, твърдящи, че въглехидратите унищожават мозъка ни, но какво показва науката?
Да вземем например Япония, където разпространението на деменция се е увеличило стремглаво през последните няколко десетилетия. И вината за това увеличение на случаите с Алцхаймер: увеличаване на консумацията на животински продукти. Традиционната диета включва повече растителни продукти като пълнозърнести храни, стои далеч от животинските продукти, но от 1960 г. насам храненето в Япония се е променило от една по-традиционна диета на основата на ориз до друга такава, в която преобладава месото. Така че по-малкото зърнени храни означават повече заболявания от Алцхаймер.
Хранителният фактор, който е най-силно свързван с болест на Алцхаймер, е консумацията на животински мазнини. Така че връзката между храненето и деменцията може да се определи по-малко като зърно-мозък и повече като месо-глава.
Подобен анализ в Китай стига до същото заключение. Въз основа на тези резултати случаите на болестта на Алцхаймер и деменция ще продължават да се увеличават, освен ако хранителните навици не се променят към такива, които по-малко да разчитат на животински продукти.
Това е в съответствие с данните, които показват, че за тези, които се хранят с вегетарианска храна, има 2 или 3 пъти по-малка вероятност да развият деменция. И колкото повече човек се храни без месо, толкова по-малък е рискът.
Всъщност къде са най-ниските процентни стойности на Алцхаймер в света? В селските райони на Индия. Може би не е случайно, че страната с най-малко случаи на Алцхаймер е сред страните с най-ниска консумация на месо. Около 40% от хората имат диета, която е без месо и без яйца и е богата на пълнозърнести храни, бобови растения и на много въглехидрати. Изследванията на населението са открили защитна, силно защитна роля на пълнозърнестите храни във връзка с болестта на Алцхаймер, включително и съдържащите глутен пълнозърнести култури, не само оризът. Науката показва точно обратното на това, което може да се прочете в популярната преса. С други думи, не преминавайте към зърното. Прескочете зърното, за да пощадите мозъка.
Връзката между артериалното запушване и болестта на Алцхаймер е добра новина, защото атеросклерозата може да бъде предотвратена и излекувана, така че може би и болестта на Алцхаймер може да бъде предотвратена и излекувана също така.
Е, нека го подложим на проверка. Ако проследите хората, които тепърва започват да губят умствените си способности, паметта на тези с най-малко запушване на артериите в мозъка остава доста стабилна през годините. Но при тези, които имат и натрупване на холестерол, тя се влошава и тези с най-голямо запушване бързо отишли към края си. Същото е и с възможността за извършване на ежедневни дейности, като обличането. И артериалната болест удвоила темповете на развиване на Алцхаймер. В обобщение, един недостатъчен приток на кръв към мозъка може да има много тежки последици върху мозъчната функция.
Но дали лечението на съдовите рискови фактори, като например високото кръвно налягане, високият холестерол, имат такова значение? Не знаехме до сега. 300 пациенти с болест на Алцхаймер и тези, които лекували своите съдови рискови фактори, показали значително по-малко влошаване, по-нисък темп на развитие на болестта.
Често се казва, че „целта на медицината е да даде на пациентите надежда, а когато няма надежда, да им предложи разбиране.“ Е, за първи път в историята на това заболяване ние имаме шанса да дадем на пациентите с Алцхаймер надежда.
Нека да завърша с рак, водеща причина за смърт и инвалидност. Колко години от живота се губят при потенциално предотвратимите случаи на рак? Всяка година повече от 5 милиона очаквани години от живота на хората в Съединените щати се пропиляват само за тези три вида рак: рак на белите дробове, рак на дебелото черво и рак на гърдата. Ето защо идентифицирането и подобряването на стратегиите за предотвратяване на рака остава приоритет, особено след като само 2% от всички случаи на рак при хората се дължат на чисто генетични фактори. Така че 2% могат да са генетични, но останалите могат да включват и външни фактори, особено нашата диета.
Знаете, че кожата ни е около 1.85 квадратни метра. Белите ни дробове, ако ги поставим на равна повърхност, са около 93 квадратни метра. Но червата ни – над 900 метра, ако включите всички малки гънки, над 275 квадратни метра. Така че това, което ядем, е основната ни връзка с външния свят, нали, с нашата външна среда.
Най-изчерпателното изследване, обобщение на доказателствата за храненето и рака, които някога са били открити, препоръчва да се храним с храни от растителен произход, за да допринесем за предотвратяване на рака. Това означава да поставим акцента на диетата си върху цели, необработени растителни храни. Не само пълнозърнести и бобови всеки ден, но и на всяко ядене.
А когато става въпрос за храни, които увеличават риска от рак, те били по подобен начин праволинейни, за разлика от други съвети за промени в храненето, които страхливо отбиват номера и просто съветват хората за „умерен“ прием на вредни храни, като например „да ядат по-малко сладко“. Основните насоки за превенция на рака не си играят така с думите, когато става въпрос за най-лошото от най-лошото. Например, не просто да се сведе до минимум приемът на сода. Избягвайте я. Не просто намалете приема на бекон и хотдог, и шунка, и наденица и месо на обяд. Избягвайте обработено месо, точка, защото данните не показват никакво количество на приема, за което със сигурност да е доказано, че не се свързва с риск. Дори малките количества могат да бъдат рисковани.
Преработеното месо не само може се смята за мощен канцероген за много органи, но и може да увеличи риска от заболяване на сърцето и диабет. Червеното месо е лошо, но обработеното месо е още по-лошо и това включва бяло месо, като пилешко и пуешки резени. Така че при повече сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, това не е никаква изненада: консумацията на обработено месо се свързва с повишен риск от смърт, дори и при малки количества. В Европа изчислили, че намаляването на консумацията на обработено месо до стойността на половин хотдог на ден, ще предотврати повече от 3% от всички смъртни случаи. Това било второто най-голямо проспективно проучване относно храненето и рака някога правено, проучване с 400 000 души. Е, най-голямото такова проучване някога, със 600 000 думи, било проведено точно тук, в САЩ, AARP проучването. Открили, че процентът, който може да бъде предотвратен, е дори по-висок, което предполага, че 20% от смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания при жените например, могат да бъдат избегнати, ако най-големите потребители намалят приема на стойност по-малко от една четвърт ивица бекон на ден, нали така? Това са много смъртни случаи.
Така че какво мисли месната индустрия за всичко това? В списанието Наука за месото, индустрията признава, че насоките за превенция на рака сега призовават хората да избягват обработеното месо, твърдение, което представлява „чиста и реална заплаха“ за месната индустрия. Обработеното месо, казват те, е социална необходимост. Как някой би могъл да живее без кайма? Предизвикателството за месната индустрия е да намери начин да поддържа потреблението на тези продукти, докато някакси си не наврежда на общественото здраве.
Е, те обмислят да премахват нитритите от десетилетия поради всеизвестните токсични ефекти. Индустрията ги добавя, за да поддържа месото розово. Съществуват очевидно и други оцветяващи добавки. Независимо от това, ще е трудно за индустрията да се промени. Трябва да балансирате всичките тези случаи на рак с положителните ефекти на тези добавки, като консерванти и съставки, направляващи вкуса и червения цвят. Никой не иска зелени яйца и шунка.
Това е като намаляването на солта в месните продукти. Те биха искали да го направят, но една от най-големите бариери пред заместителите на солта в месната индустрия е цената, тъй като солта е една от най-евтините и достъпни съставки. Сега има редица подобрители на вкуса, които можете да инжектирате в месото, за да му помогнете да компенсира намалената сол, но някои от съставките остават горчив вкус в устата след прием, така че те биха могли също и да инжектират патентован химикал, който да блокира горчивия вкус и да може да предотврати стимулацията на вкусовите рецептори едновременно с това, първият от които може да се превърне в началото на линия от продукти, произведени в резултат на сближаването на хранителната и био- технологията.
Или винаги биха могли да започнат да добавят безмесни материали към месото. Може да добавите фибри или устойчиво нишесте от бобови растения, които имат защитни свойства срещу рака. В края на краищата, в САЩ диетичните фибри не се консумират достатъчно. Това е месната индустрия да казва, да казва, оу, недостатъчна консумация на фибри, което показва че засилването на месните продукти с фибри може да има здравословни ползи, като не успява да отбележи, разбира се, че техните продукти са една от причините Америка да има такъв дефицит преди всичко.
Индустрията е изцяло в полза на това да причинява по-малко рак, но очевидно такава оптимизация би трябвало да доведе до по-здравословен продукт, без да повлияе на хедонистичните аспекти. Важно е да разберем, че хранителното и технологично качество на месната индустрия са взаимно свързани. Подобрение на едното води до влошаване на другото, така че трябва да намерите баланса, нали?
Те знаят, че консумацията на свинска мас не е най-доброто нещо, със сърдечно-съдовите заболявания, които са номер 1 убиец. Въпреки това тези недостатъци са в ярък контраст с технологичните качества на свинската мас, което прави наситените мазнини незаменими при производството на месни продукти, в противен случай просто няма да получите същата консистенция на свинската мас. Виждате ли, мазнината от прасетата не се втвърдява достатъчно и в резултат една мазна замазка при разрязването може да се наблюдава по режещата повърхност на ножа. Така че, вижте, всеки трябва да изясни своите приоритети, нали?
Въпреки че доказателствата за връзката между рака на дебелото черво (най-малко той) и приема на обработено месо не могат да бъдат отречени, месната индустрия предлага да се направят по-нататъшни изследвания. Например, да сравним рисковете от ядене на месо с други рискови навици: алкохол, липса на активност, затлъстяване, пушене. Сравнено с рак на белите дробове и пушенето, може би месото не изглежда толкова зле.
Но не се притеснявайте. Потребителите вероятно дори няма и да чуят за най-новите насоки за превенция на рака. Потребителите днес са претоварени с информация. По този начин индустрията може да се надява, че разпространението на новостите за месото и рака ще се удави в този облак от информация.
И дори ако потребителите попаднат на тази информация, индустрията не мисли, че те ще се заинтересоват много. За много от потребителите в Западния свят ролята на здравето, въпреки че е важна, не е близо до вкуса на удовлетворението при формирането на окончателния им избор относно месните продукти. Затова е под въпрос дали преразгледаните препоръки, основани на карциногенните ефекти от консумацията на месо, ще предизвикат значителни промени в поведението на потребителите.
Знаете, че лекарите и специалистите по храненето поддържат снизходителното отношение, че на хората просто не им пука достатъчно за своето собствено здраве, за да се променят. Тази страница от едно водещо списание за храненето се подиграва с идеята, че хората някога ще преминат на „благоразумна диета“, като намалят приема на животински протеини и мазнини, без значение колко случаи на рак биват предотвратени. Шансовете за намаляване на приема, за да се избегне рака на дебелото черво? Почти нулеви. Помислете за сърдечно-съдовите заболявания. Ние знаем, че можем да предотвратим и да излекуваме сърдечно-съдовите болести с помощта на същата диета, но хората няма да го направят. „Храната“, казват те, „ще изгуби твърде много от своите вкусови качества“.
С други думи, невероятният вкус на шунката до голяма степен превъзхожда други съображения, въпреки че здравето и благосъстоянието са все по-важни фактори при решенията на потребителите. Тази статия на индустрията от 1998 г. се опасява, че освен ако яденето на месо не стане съвместимо със здравословното и пълноценно хранене, то може да бъде сведено до играещо незначителна роля в храненето през следващото десетилетие. Тяхната прогноза все пак не се оправда. Ето консумацията на месо на човек през последните 30 години. Нараства, нараства. Сега, 1998 г. е когато тази статия на Науката за месото била публикувана, притесняваща се за следващото десетилетие на консумацията на месо, която продължила да се покачва още повече, но после един вид, някак си се изравнила преди рязко да спадне: на глава от населението консумацията на месо пада с около 10%. Милиони американци намаляват своята консумация на месо.
Така че не ми казвайте, че хората не искат да променят начина си на хранене. И все пак продължаваме да получаваме разводнени насоки за храненето, защото властите се питат: какви промени в храненето биха били приемливи за обществото, а не просто да ни кажат какво казва науката и да ни позволят да решим само за себе си дали свинската мас, размазваща се по ножа, трябва да играе роля за здравето на нашите семейства.
Това, което ядем, не само влияе върху риска от рак на дебелото черво. Защо жените със запек имат по-голям риск от рак на гърдата, докато жените, които имат три или повече изхождания на ден – наричам ги супер акащите. Звучи като песен на АББА, нали? – изглежда имат двойно по-малък риск от рак на гърдата? Това може да е защото запекът означава по-дълго време на контакт между отпадъците и чревната стена, което може да повиши формацията и абсорбирането на фекални мутагени – тези съединения, които могат да причинят ДНК мутации и рак – в циркулацията и след това в гърдите.
Знаем, че гърдите активно поемат химикали от кръвта, така че учените са притеснени, че веществата, произхождащи от дебелото черво, могат да влязат в кръвта и да достигнат гърдите, по-специално, жлъчните киселини, които се образуват като начин да се отървем от излишния холестерол. Нашият черен дроб изхвърля жлъчната киселина в червата, за да се освободи тялото от нея, приемайки, че червата ни ще са пълни с фибри, които да я прихванат и да я изхвърлят от тялото, но ако не сме се хранили с необработени растителни храни цял ден, тя може да се абсорбира обратно в тялото и да се натрупа в гърдите.
Карциногенните жлъчни киселини се намират в концентрирано количество в гърдите с до 100 пъти повече от нивата, намерени в кръвта – те просто ги концентрират, изхвърлят я от системата. Чрез радиоактивно маркиране на жлъчната киселина, могли да покажат, че чревната жлъчна киселина бързо получава достъп до гърдите, където може да упражни подобно на естроген ракообразуващо влияние върху туморните клетки на гърдите.
Това може да обясни защо виждаме 50% по-големи нива на жлъчната киселина в кръвта на наскоро диагностицирани жертви на рака на гърдата. Та как можем да улесним изхвърлянето на жлъчната киселина от тялото ни? Е, можем да ускорим така нареченото ороанално транзитно време, скоростта, при която храната преминава от устата към тоалетната, защото забавеният транзит през дебелото черво може да доведе до повишено абсорбиране на жлъчната киселина. Но можем да забързаме нещата чрез приемането на много фибри. Диета, пълна с растения, значително увеличава изхвърлянето на жлъчната киселина.
Фибрите могат да се свържат и да премахнат токсичните елементи като олово и живак, както и холестерола и жлъчната киселина. Но растенията могат дори да завържат жлъчната киселина независимо от фибрите. Веганската диета има значително повече жлъчна киселина, задържана жлъчна киселина отколкото лакто-ово или невегетарианската диети, дори и при приема на едно и също количество фибри, което би могло да обясни защо изглежда, че хората с вегетарианско хранене може би изхвърлят по-малко мутагенни, по-малко причиняващи мутация изпражнения преди всичко.
Сега ще забележите, че същият вид диета, ползвана да помогне за понижаването на риска от рак, е същата диета, ползвана за да помогне в понижаването на риска от Алцхаймер, и диабет, и усложнения в резултат на диабета, и високо кръвно налягане, и инсулт, и болки в гърба и сърдечно заболяване, нали? Една диета, основана на цели, необработени растителни храни – вида диета, с която се хранят населения, които са до голяма степен свободни от нашите най-смъртоносни и осакатяващи ни болести.
Сърдечно-съдовото заболяване било толкова рядко срещано сред онези, хранещи се с традиционна растителна диета, имало публикувани документи, като този: Един случай на коронарна сърдечна болест при африканец. След 26 години медицинска практика най-накрая записали първия случай на коронарна сърдечна болест сред население от 15 милиона души – един съдия, който започнал от части да консумира западна диета.
Сега някои считат, че именно преобладаването на растителни храни е нещото, което пази тези популации; други мислят, че причината е просто избягването на животинските храни. Но така или иначе, ние не можем да докажем, че причината е диетата докато не подложим това твърдение на проверка. Притикин, Орниш, Еселстин и други взели хора със сърдечно-съдово заболяване и ги подложили на нещо подобно на растителна диета, последвани от популации, които нямали – които не страдали от сърдечно-съдово заболяване, с надеждата, че това ще спре развитието на болестта, ще я възпре от по-нататъшно развитие. Но вместо това се случило нещо невероятно. Заболяването започнало да превключва на заден ход, да се подобрява. Веднага щом те спрели да се хранят с диета, която да запушва артериите, тялото им вече можело да започне да разтваря част от тази плака, дори и при някои случаи на тежко тройно съдово заболяване, артериите се отворили без лекарства, без операция, което предполага, че тялото им искало да се излекува напълно, но просто до сега никога не му е бил даден шанс.
Това е новото проучване на Еселстин, публикувано преди четири дни. Увеличаването на притока на кръв към мускула на сърцето в ляво се случило само в рамките на три седмици на здравословно хранене.
Нека споделя с вас най-добре пазената тайна в медицината. Най-добре пазената тайна в медицината е, че при правилните условия тялото може да се излекува само.
Знаете, че ако си ударите пищяла силно върху масичката за кафе, той може целият да почервенее, да пари, да се подуе, да е болезнен, но ще се излекува по естествен път, ако просто седнете и оставите тялото си да направи своята магия. Ами ако продължите да удряте бедния си пищял по масата за кафе на същото място отново и отново, по 3 пъти на ден: закуска, обяд и вечеря. Никога няма да се излекува.
Ще идете на лекар и ще кажете: „О, пищялът ми ме боли.“ А лекарят ще ви каже: „Няма проблеми“, ще извади тефтерчето си и ще ви напише рецепта за болкоуспокояващи. Вие ще продължавате да си удряте пищяла по 3 пъти на ден и пак ще продължава адски много да ви боли, но, ах, ще се чувствате толкова по-добре с хапчетата срещу болка. Слава на бога за съвременната медицина.
Същото е когато хората вземат нитроглицерин за болки в гърдите: огромно облекчение, но не прави нищо, за да лекува скритата причина.
Тялото ни иска отново да бъде здраво, ако му позволим. Но ако продължаваме да го нараняваме по 3 пъти на ден, може и никога да не се излекуваме. Като при пушенето. Едно от най-невероятните неща, които научих в медицинското заведение беше, че в рамките на 10 години след като спрете да пушите, рискът от развитие на рак на белите дробове доближава това на човек, който никога през живота си не е пушил. Не е ли това невероятно? Белите ви дробове могат да се отърват от целия този катран и в крайна сметка да изглежда така, сякаш никога не сте и започвали да пушите. Тялото ни иска да е здраво. И така всяка сутрин от живота на един пушач този оздравителен процес започва, докато бам! Първата цигара, отново нараняваща белите ни дробове с всяко всмукване, точно както нараняваме отново артериите си с всяка хапка храна, докато всичко, което е трябвало да направим – лекарството чудо – е просто да спрем да си вредим отново и отново и да се махнем от пътя и да позволим на естествените лекуващи сили на тялото ни да ни върнат обратно към здравето.
Има само една диета, за която някога е било доказано, че може да излекува сърдечно-съдовите заболявания при мнозинството от пациенти: диетата на растителна основа. Всеки път, когато някой се опита да ви поддаде към някаква нова диета, попитайте го един въпрос – направете ми услуга, един прост въпрос: „Доказано ли е, че диетата ти може да излекува сърдечна болест?“ Нали знаеш, причина номер 1, поради която най-вероятно ти и всички, които обичаш, ще умрат? „Лекува ли сърдечно заболяване“? Ако не, защо дори бихте се замислили дали да я започнете?
И ако това е всичко, което растителното хранене може – да се пребори с нашия убиец номер 1 – не би ли трябвало тогава това да е нашето стандартно хранене до доказване на противното? И фактът, че може също да бъде ефективна в предотвратяването, лекуването, премахването на други водещи убийци, като диабет и високо кръвно налягане, прави решението за хранене с растителна диета просто очевидно. Тогава защо повече лекари не го препоръчват?
Наличното време е причината, която обикновено е цитирана от лекарите, но ако вникнете по-дълбоко, да, те се оплакват от това, че нямат достатъчно време, за да дадат на пациентите си съвети за храненето, но причина номер едно е тяхната представа, че пациентите се страхуват да се разделят с всичките боклуци, с които се хранят. Можете ли да си представите някой лекар да казва: „Да, бих искал да казвам на пациентите си да спрат да пушат, но знам колко много обичат да го правят.“
Д-р Нийл Барнард написал една убедителна уводна статия в списанието по етика на Американската медицинска асоциация. Когато спрял да пуши през 80-те години, честотата на смъртността от рак на белите дробове достигала връхна точка в САЩ, но оттогава спаднала заедно с намаляне на пушенето. Лекарите вече не казваха на пациентите си да дадат почивка на гърлото си чрез пушене на нова цигара.
Лекарите осъзнали, че са по-продуктивни, ако съветват пациентите да спрат да пушат, ако самите те вече нямат петна от тютюн по пръстите си. С други думи, лекарите преминали от пасивни наблюдатели или дори окуражители към истински водачи на борбата срещу пушенето. И днес, казва той, растителната диета е хранителният еквивалент на спиране на пушенето.
Това не е вегетарианството. Вегетарианците често консумират всякакви боклуци. Веганите също по този въпрос, нали? Тази нова парадигма е изцяло хранене на растителна основа, цели, необработени растителни храни. Защо изцяло? Е, както се съобщава в изследването Корнел-Оксфорд-Китай, не изглежда да има максимален праг, отвъд който да не се наблюдават допълнителни ползи с увеличаване на количествата растителни храни в диетата. Оказва се, че колкото повече растителни храни и колкото по-малко животински храни приемаме, толкова по-добре.
Отнело пет десетилетия след първоначалните проучвания, свързващи тютюна и рака, за да се установят ефективни политики за общественото здраве, с огромни разходи за здравето на хората. Трябва ли да чакаме още 50 години, за да отговорим на епидемиите от заболявания, свързани с храненето?
Те наистина имат пари на своя страна. Химичната, тютюневата и хранителната индустрия имат лукса да споделят подобни тактики с фармацевтичните компании, защото разполагат с необходимите ресурси да го направят. За разлика от тях, мощните и евтини дейности към насърчаване на здравето, като здравословното хранене, са твърде евтини, не могат да се патентоват и не са печеливши.
И те хвърлят парите наоколо.
Американската диетична асоциация например рекламира поредица от Страници за факти за храната. Кой ги пише? Представители на индустрията плащат по $20 000 на страница на АДА и изрично участват в написването на документите. Така че можете да научите факти за яйцата от индустрията за яйца, ползите на дъвченето на дъвка от научния институт на Wrigley. Не знаех, че Wrigley имат научен институт.
През 2008 г. АДА съобщи, че компанията Кока Кола им е станал официален партньор, за да им даде известен достъп до ключовите влиятелни хора и тези, които взимат решенията и да сподели изследователските открития на компанията Кока Кола.
Например: Знаехте ли, че няма никакви вредни ефекти на различните напитки на Кока Кола върху тестисите на плъхове? Било ли е това някога проблем? Ти участва протестира твърде много, аз мисля. (нарочно е неразбираемо)
Когато Американската академия на семейните лекари била призована относно създаването на известната нова корпоративна връзка с Кока Кола, с цел подпомагане образоването на пациентите за здравословното хранене, изпълнителният вице президент на Академията се опитал да потуши протеста, като обяснил, че съюзът не е без прецедент. Те имали взаимоотношения и с Пепси и Макдоналдс за известно време, спомен за подобен тип отношения в миналото.
Това не изглежда да успокоило критиците, така че изпълнителният вице президент ги уверил, че Американската диетична асоциация е направила декларация относно политиката си, че „Няма добри или лоши храни“, позиция, която по-късно хранителната индустрия експлоатира навсякъде. Знаете ли, в ранните години, тютюневата индустрия звучеше с подобно твърдение: тютюнопушенето само по себе си не е лошо, лошо е само прекомерното пушене. Звучи ли ви познато? Всичко в умерени количества. Това ли е, към което семейните лекари и диетолозите са се принизили, за да оправдаят нечестни финансови съюзи, като отричат, че всъщност има нездравословни храни?
За щастие има и един корпоративен сектор, който реално има полза от здрави хора: застрахователната индустрия.
Миналата година „Промяна относно храненето за лекарите“ беше публикувана в официалния журнал на Kaiser Permanente, най-голямата управителна организация за грижи в страната, която обхваща около 9 милиона души, около 15 000 лекари, на които им беше казано, че здравословното хранене може да бъде постигнато най-добре с диета на растителна основа, определена като режим, който насърчава необработените, растителни храни и обезсърчава месото, млечните продукти и яйцата, както и всички рафинирани и преработени боклуци.
Твърде често лекарите пренебрегват потенциалните ползи от доброто хранене и бързо предписват лекарства, вместо да дават на пациентите си шанс да поправят болестта си чрез здравословно хранене и активен начин на живот. Ето защо лекарите трябва да обмислят да препоръчват диетата на растителна основа на всички техни пациенти, особено тези с високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.
Основният недостатък е, че диетата може да заработи прекалено добре. Ако хората са на лекарства за кръвно налягане или кръвна захар, примерно, тези показатели могат да спаднат доста ниско, така че лекарите може би ще трябва да променят лекарствата или ги спрат изцяло.
Страничните ефекти, по ирония на съдбата, биха могли да са това, че няма да има нужда да се приемат лекарства.
Въпреки огромната маса от доказателства в полза на растителната диета, много лекари не обръщат подчертано внимание на важността на растителната диета като първа линия на лечение на хроничните заболявания. Това е някакъв вид подценяване. Сега това може да се дължи на липсата на лекарска информираност – или липса на материали за образоване на пациентите. Така че Kaiser се опитал да промени това.
Искате ли да отслабнее, да се чувствате по-добре? Да подобрите, стабилизирате или дори излекувате хронично заболяване? Да се отървете от някои от лекарствата си? Ако сте отговорили с да на поне един от тези въпроси, то тогава хранителен план на растителна основа е правилният за вас. Страничните ефекти могат да включват по-нисък холестерол, кръвно налягане и кръвна захар, излекуване или превенция на нашия убиец номер 1, по-дълъг живот, по-здравословно тегло, по-нисък риск от рак, диабет, дори забавяне развитието на рака, подобряване на възпалителни състояния като ревматоиден артрит. Те ни предлагат съвети как да започнем, идеи за приготвяне на храната и, за мен е чест да спомена, добър вкус в правенето на уеб сайтове.
Статията завършва с познат рефрен: необходими са допълнителни изследвания. В този случай обаче повече изследвания са необходими, за да се намери начин да превърнем растителната диета в новата норма за хранене.
Благодаря ви.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/from-table-to-able
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев