Метаболиката е термин, използван за описание на мерките на различни метаболити в биологичните видове като например течностите в тялото, с цел да определи молекулярните сигнатури.
Например, ако сравним метаболитния профил на хора със сериозно сърдечно заболяване с този на хора с чисти артерии, може би бихме могли да измислим евтин, прост и неинвазивен начин да прегледаме хората. Ако пациентите със сърдечни проблеми се окаже, че имат нещо в кръвта си, което здравите хора го нямат, можем да ги изследваме именно в тази насока. И може би това дори би ни помогнало да разберем как работят механизмите на заболяването. Обръщането към метаболомиката като нова сфера на изследване, обаче е несправедливо спрямо лекарите от древността, които ползвали мравки, за да диагностицират хора с диабет, защото мравките можели да засекат захарта в тяхната урина.
Първият съвременен скок в тази сфера открил стотици вещества в едно обикновено издишване например, благодарение на развитието на компютърната технология, която дава възможност да се обработват големи количества информация. И това станало през 1971 г., време, когато компютрите изглеждали така. Новите технологии позволяват на изследователите да измерват стотици, дори хиляди метаболити едновременно, което е добре, тъй като повече от 25000 съединения могат да попаднат в тялото ни само чрез храната.
Данните изглеждат така, а компютрите могат да ги превърнат в карти, които да позволят на изследователите да свържат връзките. Метаболомиката е именно там, от където започва историята на триметиламин N-оксид.
Всеки знае, че лошият начин на хранене може да доведе до заболяване на сърцето, но кои хранителни съставки са най-вредни? Изследователите в клиниката в Кливланд наблюдавали кръвта на пациенти, които са преживели сърдечен удар или инсулт и сравняват кръвните резултати с тези на хора, които не са преживели такива неща.
Използвайки всякакви видове най-съвременна технология, те установили наличие на съставка, наречена триметиламин N-оксид. Колкото повече триметиламин N-оксид се съдържал в кръвта на хората, толкова по-голяма била вероятността, че те имат сърдечно заболяване и също толкова по-сериозно било тяхното сърдечно заболяване.
Но от къде идва това нещо триметиламин N-оксид? Нашият черен дроб превръща триметиламинът в триметиламин N-оксид. Добре, от къде идва триметиламинът? Някои бактерии в нашата чревна флора превръщат едно нещо в диетата ни, наречено холин в триметиламин. Къде се намира най-високата концентрация на холин? Яйца, мляко и месо, включително домашни птици и риба. Така че когато ядем тези храни, нашите чревни бактерии може да произвеждат триметиламин, който се абсорбира в тялото, окислява се от черния дроб и се превръща в триметиламин N-оксид, което може в последствие да увеличи риска от сърдечен удар, инсулт и смърт.
Но само защото в някакъв момент във времето хората със сърдечно заболяване са склонни да имат по-високи нива на триметиламин N-оксид, не означава, че наличието на високи нива на триметиламин N-оксид задължително води до лоши резултати. Наистина бихме искали да проследим хората във времето, което именно са направили след това. 4000 души проследявани в продължение на 3 години и тези с най-високи нива на триметиламин N-оксид се оказало, че имали значително повече сърдечни удари, инсулт или смърт.
Я чакайте малко… Ако високите нива на триметиламин N-оксид се дължат на прекомерен прием на месо, млечни продукти и яйца, тогава може би единствената причина хората с високи нива на триметиламин N-оксид да имат много сърдечни удари е именно яденето на много месни, млечни продукти и яйца. Може би наличието на високи нива на триметиламин N-оксид е само показател на начин на хранене с високо съдържание на червено месо, яйца, мляко и пилешко, който убива хората чрез повишаване на нивата на холестерола или нещо такова и няма нищо общо с триметиламин N-оксид. От друга страна, причината ниските нива на триметиламин N-оксид да имат такава защитна функция, може просто да се дължи на това, че са показател на начин на хранене, предимно на растителна основа.
Една от причините, поради които мислим, че триметиламин N-оксидът е пряко отговорен е, че нивата на триметиламин N-оксид предвиждат риска от сърдечен удар, инсулт и смърт, независимо от други традиционни сърдечно-съдови рискови фактори, което означава, че без значение дали имате висок холестерол или нисък холестерол, високо кръвно налягане или ниско кръвно налягане, високите нива на триметиламин N-оксид изглежда са лоши новини. От тогава насам това е отразено и в други проучвания; вероятността за сърдечно заболяване е 9 пъти по-висока при високи нива на триметиламин N-оксид в кръвта, дори и след контролиране приема на месо, риба и холестерол, което е еквивалентът на приема на яйца.
Ами остатъка от тази поредица? Как можем да сме сигурни, че нашите чревни бактерии могат да поемат холинът, който ядем и да го превърнат в триметиламин първоначално? Много лесно. Те просто ще трябва да разпоредят обикновено хранително предизвикателство с холина. Как се прави това? Просто им дайте малко яйца.
Накарайте хората да ядат две твърдо сварени яйца и получавате рязко нарастване на триметиламин N-оксид в кръвта им само след един час след консумацията им. Ах, но какво ще стане, ако после им дадете антибиотици, за да заличат чревната им флора? После може да им дадете яйца и нищо няма да се случи. Всъщност, техните нива на триметиламин N-оксид падат до нулата, което показва, че чревната флора играе много важна роля. Но ако чакате един месец, дадете малко време на чревната флора да се възстанови от антибиотиците, нивата на триметиламин N-оксид започват отново да пълзят нагоре.
Тези открития не поразяват особено индустрията за производство на яйца. Представете си, че работите за Американската асоциация на яйцата, възложена ви е задача за проучване, което да не покаже никакъв ефект от консумацията на едно яйце на ден. Как ще го извъртите, за да покажете липса на разлика? Е, ако се вгледате в ефекта на порция яйца, получавате нарастване на нивата на триметиламин N-оксид, но бъбреците ви са толкова добри в това да се отърват от гадните неща, че след 4, 6, 8 часа сте отново на стартово ниво.
Така че всичко, което трябва да направите е да се подсигурите, че те не са изяли тези яйца в последните 12 часа и няма да покажете никакъв ефект и ще публикуват проучването ви в списанието на Академията по хранене и диетика и ще си вземете заплатата.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/egg-industry-response-to-choline-and-tmao
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев