Проблемът с публикуване на изследване за шоколада е, че медиите веднага го нападат, като твърде много опростяват и скандализират посланието. Тогава започват да текат и парите от компаниите за сладкарски изделия, които замазват информацията и напълно се загубва най-важната идея, че флаванолните фитонутриенти в какаото наистина оказват благотворно действие.
Захарта в шоколада не е полезна за нас. Мазнините и излишните калории в шоколада не са полезни за нас. Но естественото какао на прах може да се счита за здравословна храна. Така че добавяйте какао на прах към едно смути или овесени ядки или каквато и да било друга здравословна храна. Но в идеалния случай избирайте необработено какао без алкални добавки, тъй като именно флавонолите са това, което придава на какаото горчив вкус, така че се правят опити да се обработи какаото с алкали, за да се унищожат флавонолите нарочно. Затова, когато става въпрос за какао, горчивото е по-добро.
В моето видео за шоколада и артериалната функция ви показах как тъмният шоколад може да подобри функцията на коронарните артерии на сърцето само два часа след консумация, използвайки модерната ангиография, но има и някои кръвоносни съдове, които можете да видите реално с очите си, това са именно кръвоносните съдове в очите ви. Два часа след приема на черен шоколад, се забелязва значително подобрение в способността на малките вени в очите да се разширяват.
А какво да кажем за кръвоносните съдове в краката ви? Заболяване на периферните артерии, атеросклерозата в артериите, отговарящи за крайниците ви, водят до накуцване и болезнени крампи в мускулите на прасеца когато се опитвате да се упражнявате, поради нарушения кръвопоток. Така максималното разстояние пеша, което могат да изминат (МРП) и максималното време на ходене пеша (МВХ) били измерени при 20 пациенти, страдащи от периферно артериално заболяване, два часа след като са яли черен шоколад, със съдържание на какао над 85% и също след ядене на невзрачен млечен шоколад. След тъмния шоколад, те можели да извървят няколко метра повече и около 17 секунди повече отколкото преди приема на черен шоколад.
Но след млечния шоколад те не можели да извървят дори базовата първоначална дистанция и нито секунда повече. Така че изглежда наистина има нещо в какаото, което помага, но няколкото секунди разлика тук и там не биха му проправили път нагоре.
А какво ще кажете за преодоляване на атеросклерозата, което дори не смятахме, че е възможно до 1977. Чакайте, какво се е случило през ’77-ма? Дийн Орниш започна да публикува работата си относно лекуване на сърдечно-съдовите заболявания чак през 1979. Ами всъщност първата демонстрация на излекуване на атеросклерозата с помощта на диета и лекарства, понижаващи холестерола, не е била свързана с коронарните артерии към сърцето, а с бедрените артерии на краката.
Ами артериите, които са свързани с мозъка? Е, съществува неинвазивен начин за измерване на артериалната функция в рамките на мозъка чрез използване на транскраниален ултрасаунд. Ако накарате някого да задържи дъха си, мозъкът казва „о, не“ и започва да разширява артериите, за да увеличи кръвопотока и да компенсира. Но ако артериите в мозъка ни са се схванали и са повредени заради атеросклерозата, те не могат да се разширят толкова добре и толкова бързо, колкото трябва, така се смята, че имат по-малък индекс на задържане на дъха, което може и да е рисков фактор за инсулт. Така изследователи създали експеримент, при който сравнили резултатите от целевата храна с нещо по-неутрално като овесена каша. Дали са избрали примерно една супена лъжица какао или нещо подобно? Не. Провели са експеримент, при който на произволен принцип, чрез редуване, се приемат овесена каша и изпържен в мазнина „Марс“ бар.
Чакайте, защо точно пържен „Марс“? Е, ами това изследване било публикувано в Шотландския медицински журнал и очевидно изпърженият в мазнина „Марс“ е доста типично похапване, асоциирано с Шотландия. Чакайте… това не беше ли просто градска легенда или нещо такова? Не. 627 заведения в Шотландия, предлагащи риба и пържени картофи, били помолени да осигурят наличие на този деликатес. И повече от 1 на всеки 5 казали „Да“, като продавали до 200 броя на седмица. Просто следвайте табелите. Изглежда нещо като това. Овалените в брашно и изпържени в мазнина „Сникерс“ барчета и пици били очевидно по-малко популярни. Изследователите заключават, че това не е просто градска легенда. Окуражаващото е, че наистина намерили доказателство за повторяемост при средиземноморската диета, макар и под формата на пица, изпържена в мазнина.
Дали това допринася към факта, че Шотландия е една от страните с най-висок процент инсулти в Европа? Е, изследването било направено и интересното е, че има значителен спад при мъжете, в сравнение с жените. Може би мъжете са от „Марс“, а жените от „Сникерс“?
Да оставим това на страна, ами шоколада, който не е пържен? До сега е имало няколко изследвания върху населението, които проследявали развитието във времето и които открили, че при хората, които приемат шоколад, изглежда има по-малък риск от инсулт, както е и потвърдено от друго проучване.
Но може би консумацията на шоколад просто се оказва свързана с други процеси, които имат здравословно влияние за ума и сърцето. Ей, хората, които изразходват повече физическа енергия, трябва и да ядат повече, точка. Така че може би те ядат повече шоколад? Доказателства за това не са намерени, но все пак не можем да обясним всичко. Това, което имам предвид, е че за да докажете причинно-следствена връзка, ще трябва да разделите хора на произволен принцип в две групи и да накарате половината да ядат шоколад, а другата половина – не и да ги наблюдавате в продължение на едно или две десетилетия. При което един изследовател отговори: „Няма начин.“ Опитайте се вие да вкарате хората в изследване, където да бъдат разпределени случайно в група, в която да не ядат шоколад в продължение на 16 години.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/chocolate-and-stroke-risk
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев