Броят на новите химични вещества се увеличава главоломно. Говорим за 12 000 нови вещества на ден. И все пак няма достатъчно данни относно опасностите от някои от най-сериозните химикали. Бисфенол А е един от най-широко употребяваните химикали, произвеждан в милиарди килограми всяка година. А проучванията изразяват притеснения относно вероятното му отражение върху причиняването на определени хронични заболявания, като диабет, затлъстяване, репродуктивни проблеми, сърдечносъдови заболявания, вродени дефекти, хронични респираторни и чернодробни заболявания и рак на гърдата.
Почти всяка седмица излизат нови изследвания относно здравните последствия от ползването на Бисфенол А. Бисфенол А е създаден за първи път преди повече от 100 години като синтетичен естроген, но едва през 50-те години индустрията осъзнава, че може да се използва и за направата на поликарбонатна пластмаса, и бързо се превръща в един от най-широко използваните химикали в света, въпреки че е известно, че има влияние върху хормоналния баланс. Около 450 милиона килограма биват използвани за направата на консервни кутии за храна и напитки, особено, както изглежда, при производството на риба тон и кондензирани супи.
И сега реално всички ние имаме Бисфенол А в организма си, както и в организма на децата ни. Но не се тревожете, правителството казва, че до 50 µg на ден прием е безопасен — 50 микрограма на килограм. И дори, тези, които работят в китайските заводи за производство на Бисфенол А не се излагат на повече от 70 пъти по-малко от границата на безопасност. Добре, защо тогава контактът с Бисфенол А изглежда повлиява броя на сперматозоидите при мъжете, които се занимават с производството на химикала?
А в САЩ населението приема по-малко от хиляда пъти по-ниски стойности от границата на безопасност. И все пак изглежда наблюдаваме странични ефекти върху функцията на щитовидната жлеза, теглото, кръвната захар, поява на сърдечносъдови заболявания, функцията на черния дроб и имунната система, дори и при такива ниски стойности. Така че, фактът, че има значителни неблагоприятни последици за хора, изложени на Бисфенол А в дози, хиляди пъти по-ниски от официално допустимата дневна граница сочи, че безопасните дози на Бисфенол А може би са много по-ниски, отколкото преди това е считано; и все пак до днес граничните стойности не са били променени. Забранено е използването му при бебешки бутилки и чаши, но почти неограничени дози са очевидно в нормата за всички останали. Откъде идва това разминаване?
Свързано е с очарователния свят на ефекта от ниските дози на химикали, причиняващи хормонални смущения. В продължение на десетилетия тези химикали „оспорват традиционните представи в токсикологията“, особено старата поговорка, че „дозата прави отровата“, идеята, че по-малкото излагане на вредно вещество винаги ще създава и по-малък риск. Това е и основното предположение, залегнало в системата от изследване на безопасността на химикалите. Започва се с дозиране на супер високи количества, тествани върху лабораторни животни и след това дозата се намалява докато не изчезнат наблюдаваните неблагоприятни ефекти, тогава се добавя безопасен буфер и се приема, че всичко под тази доза би трябвало да е нормално, като се приема, че диаграмата изглежда така: колкото по-висока е дозата, толкова по-силен е ефектът. Но химикали, причиняващи хормонални смущения, могат да имат всякакви видове диаграми. Чакайте малко. Как може нещо в малка доза да има голям ефект?
Помислете за хормоните и техните рецептори в тялото. При ниски нива на хормона, като например от 0 до 1, рецепторите могат бързо да се напълнят, но веднъж след като те са почти пълни, покачвайки се от 4 на 5, при добавяне на наистина високи дози, може би няма да промени много нещата. Нека използваме един реален пример с Бисфенол А. Това е изследване, което проследява дали Бисфенол А потиска хормоните, отговарящи за защита срещу напълняване в мастни проби, взети от пациенти с операции по намаляване на бюста и такива с премахване на коремни мазнини. Както се вижда — при 100 наномола от Бисфенол А — чувствам се като синоптик, но — при 100 наномола Бисфенол А, можете да видите, че нивата на хормоните не са по-ниски от тези при 0 наномола Бисфенол А. И тъй като повечето хора имат нива между 1 и 20, тогава Бисфенол А би трябвало да е безопасен. Но ето я и реалната графика. И така, никакво смущение при 0 и никакво смущение при 100, но точно там, където са нивата в телата на хората, Бисфенол А изглежда, че намаля производството на хормоните почти на половина.
Както заключава най-старата, най-голямата и най-активната организация в света, посветена на научни изследвания върху хормоните: дори незначително малки дози на облъчване, всъщност каквото и да е облъчване, може да създаде проблеми, проблеми на стойност три милиарда долара всяка година, само смятаме изчислените ефекти от Бисфенол А само върху наднорменото тегло при децата и сърдечните заболявания.
Сега има алтернативи, които индустрията може да използва. Проблемът обаче е, че те могат да им струват с 2 цента повече.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/why-bpa-hasnt-been-banned
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев