Когато проучването на „Женската инициатива за здравеопазване“ открива, че жени в менопауза, които са подложени на терапия, заменяща хормоните, страдат от по-висок риск от рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания и цялостни щети, започват призиви в посока на по-безопасни алтернативи. Да, естрогенът има положително въздействие, както заключава „Женската инициатива за здравеопазване“, като например намаляване на симптомите при менопауза и подобряване на здравето на костите, чрез спадане на риска от фрактури на бедрото, но също има и отрицателни въздействия: повишаване на риска от образуване на кръвни съсиреци в сърцето, мозъка и белите дробове, както и рак на гърдата.
Така че в идеалния случай, за да спечелим и от двете страни, ни трябва нещо, наречено избирателно пропусклив модулатор на естрогена, нещо, което влияе положително на естрогена в някои тъкани, като при костите, но има анти-естрогенен ефект в други тъкани, като при гърдите. Фармацевтичните компании се опитват да създадат такова нещо, но фитоестрогените, естествено съдържащите се съединения в растенията – като генистеин в соевите зърна, които са структурно подобни на естрогена – изглежда работят като естествени избирателно пропускливи модулатори на естрогена. Как може нещо, което прилича на естроген, да функционира като анти-естроген?
Първоначалната теория за това как соевите фитоестрогени контролират растежа на рак на гърдата е, че те се състезават със своите собствени естрогени, за да се свържат с естрогенния рецептор. Докато капвате все повече и повече капки екстракт от соя върху ракови клетки от гърдата в съд на Петри, все по-малко и по-малко естроген е способен да свърже клетките. Така че способността на фитоестрогените да блокират естрогените може да помогне да се обяснят техните антиестрогенни ефекти, но как да обясним техните проестрогенни ефекти върху други тъкани, както са костите? Как може соята да върви и в двете посоки?
Загадката беше решена когато открихме, че има два вида приемници на естроген в тялото и така целевата клетка реагира в зависимост от това какъв вид естрогенен приемник има. Това може да е ключът към разгадаването на защитния потенциал за здравето, който притежават соевите фитоестрогени, съществуването на този новооткрит естрогенен рецептор, наречен естрогенен рецептор бета, за да се различава от класическия естрогенен рецептор алфа, и за разлика от естрогена, който се съдържа в тялото ни, соевите фитоестроген предпочитат да се свържат с бета рецепторите.
Ако хората изяждат около една чаша сготвени цели соеви зърна, в рамките на около 8 часа нивата на генистеин в кръвта ще достигнат около 20 до 50 наномола; това е количеството, което циркулира в тялото ни, обливайки клетките. Около половината е свързана с протеините в кръвта, така че ефективната концентрация е на половина на тях. Така че нека видим какво означава това за активиране на естрогенния рецептор.
Това е графиката, която обяснява загадъчните здравословни ползи от соевите храни. Надолу, около ефективните нива, които ще имате, ако ядете една чаша соеви зърна на ден, няма почти никакво активиране на алфа, но много голяма бета активация. Сега нека погледнем къде се намира всеки един от тези рецептори в човешкото тяло.
Начинът, по който хапчетата естроген увеличават риска от смъртоносни кръвни съсиреци, е чрез предизвикване на черния дроб да се отърве от всички допълнителни съсирващи фактори. Но познайте какво? Човешкият черен дроб съдържа само естрогенни рецептори алфа, няма бета рецептори и така може би ако изядем примерно 30 чаши соеви зърна на ден, това би било проблем. Но при такава концентрация, която би имало, ако човек приема само нормално количество соя, не е чудно, че има проблем с естрогена, съдържащ се в лекарствата, но не и със соевите фитоестрогени.
Въздействието върху матката изглежда също се дължи изцяло и единствено на алфа рецепторите, ето защо вероятно не е наблюдаван никакъв негативен ефект при соята. Така че докато лекарствата, съдържащи естроген, могат да повишат риска от ендометриален рак 10 пъти, храните, съдържащи фитоестроген, се свързват със значително по-малък риск от ендометриален рак, всъщност, имат и защитна функция срещу такива видове гинекологичен рак като цяло. Жените, които приемали най-много соя, имали 30% по-малък риск от ендометриален рак и изглежда намален на половина риск от рак на яйчниците.
Соевите фитоестрогени не изглежда да имат някакъв ефект върху външната обвивка на матката, но все пак могат драстично да подобрят симптомите при меномауза. Индексът Куперман е като компилация на всички 11 от най-често срещаните симптоми на менопаузата.
По отношение на здравето на костите, човешките костни клетки носят бета естроген рецептори, така че може да очакваме соевите фитоестрогени да имат защитна функция. И наистина, те изглежда значително увеличават костната минерална плътност, което е в съответствие с данни за населението, предполагащи, че висока консумация на соеви продукти се свързва с увеличена костна маса. Но могат ли да предотвратят загуба на костна тъкан с течение на времето?
Соевото мляко било сравнявано с трансдермален прогестеронен крем. Контролната група изгубила значителна костна минерална плътност в гръбнака през 2-годишния период на проучването, но групата с прогестерона изгубила значително по-малко, а групата, която пиела по 2 чаши соево мляко на ден, завършила с дори по-добри резултати от началото на експеримента. Това е може би най-яркото проучване до ден-днешен, което сравнява соевия фитоестроген генистеин с едно по-традиционно хормонално лечение. Плацебо групата изгубила известна костна плътност в гръбнака за една година, а при групите на фитоестрогена и естрогена костната плътност се увеличила, същото станало и при тазобедрените кости.
Изследването ясно показва, че соевият фитоестроген предотвратява костна загуба и подобрява формирането на нови кости, като в замяна произвежда мрежа от костна маса. Но единствената причина, поради която костната маса така ни интересува, е защото искаме да предотвратим счупвания и фрактури. Дали консумацията на соеви продукти се свързва с по-малък риск от фрактури? Да. Значително по-нисък риск от счупване на костите се свързва само с една-единствена порция соя на ден, равняваща се на 5 до 7 грама чист соев протеин или 20 до 30 милиграма фитоестрогени. Така че това е също като една чаша соево мляко или още по-добре, една порция необработена соева храна като темпе или едамам, или соеви зърна само.
Не разполагаме обаче с данни за влиянието на соевите добавки върху костните фрактури, Така че ако се стремим към ползите за здравето, каквито предполагаме, че азиатските култури получават в лицето на необработени и традиционни соеви храни, може би трябва да се стараем да ядем такива храни, а не някакви недоказани протеинови прахчета или хапчета.
Има ли някой, който трябва да избягва соята? Е, някои хора имат алергия към соята. Но едно национално проучване открива, че само 1 на всеки 2000 души имат алергия към соята. Това е 40 пъти по-рядко срещано от най-честия алерген, животинското мляко, и около 10 пъти по-малко от всички други често срещани алергени, като риба, яйца, ракообразни, ядки, пшеница или фъстъци.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/who-shouldnt-eat-soy
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев