В продължение на много години ПДП, препоръчителният дневен прием на витамини е бил основан само върху това да се избегне техния недостиг, в границите на безопасност, но минималните количества на витамин C, които са нужни, например, за да се избегне болестта скорбут, не са задължително идеалния прием за оптимално здраве. Така че какъв би бил оптималният прием на витамин C? Нека да попитаме тялото. Как можем да го направим? Като видим колко витамин C тялото абсорбира и колко изхвърля.
Ако приемете 15 мг. витамин C, което е толкова, колкото ще получите, ако изядете около една четвърт портокал, тялото ви ще поеме почти 90% от него. Но ако приемете хранителна добавка, която съдържа 1250 мг., тялото изглежда осъзнава, че това е прекалено много и намаля абсорбацията на нивото на лигавицата на червата и накрая се оказва, че абсорбирате по-малко от половината.
Така чрез експерименти, при които постепенно увеличавате приема, може да видите кога тялото започва да казва: „Добре, това е достатъчно.“ И идеалното количество прием изглежда е около 200 мг. на ден. Когато приемате до 200 мг. на ден, тялото ви абсорбира цялото количество, но над тези стойности тялото се опитва да блокира последваща абсорбация, като подсказва, че чревният ни механизъм за транспортиране на витамин C се е развил така, че да абсорбира напълно до около 200 мг. витамин C на ден.
В допълнение, витамин C се абсорбира в бъбреците и се връща обратно в кръвта, за да поддържа нивата ни на витамин C до около 70 или 60 микромола на литър. Това е ето този затъмнен участък, което е и това ниво, което достигаме при прием на витамин С от около 200 мг. на ден. Така че дори и да приемате 10 пъти повече витамин С под формата на добавки, примерно 2000 мг на ден, тялото ви просто ще ги изхвърли, за да запази нивата в кръвта в този тесен диапазон. Така че на основата на тези данни, някой може да предположи, че 200 мг. са оптималният дневен прием на витамин С.
Това може да се потвърди чрез ползването на данни за заболяванията. При какъв дневен прием на витамин C има най-малък риск от инсулт например? Очевидно при около 200 мг. на ден. Докато приемът на витамин С, съдържащ се естествено в храните е свързван с по-малък риск от инсулт, добавките витамин С не са, което е в съответствие с цялостната маса от доказателства, показващи, че антиоксидантните добавки като цяло не изглежда да предпазват от сърдечен удар или инсулт.
Но, я чакайте малко… Можем ли да си набавим прием от 200 мг. на ден без да вземаме добавки? Никакъв проблем. Всяка една порция плодове и зеленчуци може да съдържа около 50 мг, така че 5 порции от плодове и зеленчуци на ден ще ви доведат до перфектни нива на витамин С в кръвта.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/what-is-the-optimal-vitamin-c-intake
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев