Боб и Сали са объркани. Те искат да се хранят здравословно, но има толкова много противоречива информация.
Коя диета е наистина най-добра? Да, има калций в сиренето, протеини в свинското и желязо в телешкото месо, но какво можем да кажем за всичко останало, което върви ръка за ръка с тези хранителни вещества: количеството хормони в млякото, свинската мас, наситените мазнини?
Колкото и Burger King да повтарят, че можете да си направите сандвича по свой вкус, не може да идете на касата и да поискате сандвич, но без наситените мазнини и холестерола. Храната е пакетирана сделка. Млечните продукти са източник номер едно на калций в Съединените щати, но също и номер едно източник на наситени мазнини.
Но какво още получавате заедно с калция в тъмно зелените зеленчуци? Фибри, фолиева киселина, желязо, антиоксиданти — някои от хранителните вещества, които липсват в млякото.
Растителните храни съдържат средно 64 пъти повече антиоксиданти от храните от животински произход. Като набавяте по-голямата част от хранителните вещества от необработени храни от растителен произход, получавате по-скоро повече ползи, отколкото натрупване на остатъчни вредни вещества.
След като „Националния борд на свинското месо“ насърчава яденето на шунка като отличен източник на протеини, не мога да не се сетя за известното изказване на старшия вицепрезидент на маркетинг отдела на Макдоналдс, който, под клетва в съда, описал Кока Колата като хранителна, защото съдържа вода.
Проучванията показват, че растителното хранене може да помогне да отслабнете, може да се използва, за да се предотврати и лекува диабет и сърдечно-съдови заболявания, може да понижи кръвното налягане и да ви помогне да живеете по-дълго. Изглежда баба е била права когато казваше: „Изяж си зеленчуците.“

Източник: http://nutritionfacts.org/video/what-is-the-healthiest-diet
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев