Преди мислех, че водораслите са просто полезна необработена храна, важен източник на минерали като йод, който се съдържа именно там в най-концентрираната си форма. И наистина, само половин чаена лъжичка умерени водорасли, като араме или дулсе или две листа нори на ден биха могли да осигурят всичкия йод, от който имате нужда за деня.
Но приемът на водорасли се препоръчва не само като полезен източник на йод, а и също така очевидно за предотвратяване на хронични заболявания, свързани с начина ни на живот. Въз основа на какво?
Е, сега ще разберете този начин на мислене: Японците живеят дълго; те консумират водорасли; говорят, че водораслите може да играят роля за тяхното дълголетие, въз основа на предполагаеми доклади. Но когато видите списък като този с всички предполагаеми биологични дейности, които една храна има, ще искате да знаете дали това е основано на клинични данни, дали е реално изследвано върху хора, или са така наречените предклинични данни, базирани на епруветки и лабораторни животни? Когато бива публикувано проучване като това, говорещо за въздействието на свинско месо, допълнено с водорасли върху плъхове, какво правите с тази информация? Водораслите са една от съставките, която се опитват да използват, с цел да подобрят имиджа на месните продукти. Затова се опитват да добавят гроздови семки, ленено семе, орехи или лилав ориз, или какво и да е. Трябваше да погледна: камшични водорасли. Как е това за предизвикателно изображение?
Може да погледнете епидемиологични проучвания, което означава да погледнем различните народи и наистина, японските деца, които ядат водорасли, изглежда имат по-ниско кръвно налягане, което предполага, че водораслите може да имат ползотворно въздействие, което би имало смисъл на фона на всичките минерали и фибри. Но не можем да докажем причинно-следствена връзка с такова проучване. Може би причината е в други съставни части на начина на хранене, които се комбинират наред с яденето на водорасли.
Още по-трудно е провеждането на такива проучвания върху възрастни, тъй като има толкова много хора, които са на лекарства за високо кръвно налягане. Изследователи от университета в Токио подхождат иновативно към нещата чрез сравняване на хранителния режим на хора, приемащи високи дози и приемащи ниски дози, срещу множество лекарства за кръвно налягане. И въпреки че всички те имали изкуствено нормализирано кръвно налягане, тези, които поемали повече плодове и морски растения, са били хора с по-ниски дози на лекарствата, което е в подкрепа на хранителната стойност на водораслите. Но защо просто не подложим на изпитание това твърдение?
Един тест на случаен принцип показал, че фибрите от водорасли понижават кръвното налягане, очевидно чрез отстраняване на натрия от системата. Знам, че те не могли да използват истински водорасли, защото тогава не можеш да заблудиш хората с плацебо ефекта, но защо пък да не се сложат цели изсушени водорасли в хапчета? Което очевидно станало 10 години по-късно.
В сравнение с това нищо да не се предприеме, се оказало, че това довело до добър спад в кръвното налягане. Но ако се вгледаме по-подробно в проучването, се оказва, че водораслите са били обезсолени, което означава, че около 2/3 от натрия, който естествено се намира в тях, бил отделен, така че това все пак не ни доказва, че яденето на салата от водорасли всъщност би помогнало с проблема на кръвното налягане. Това, от което се нуждаем, е контролирано проучване на случаен принцип само с чисти водорасли, но никой не е правил такова проучване до… това проучване в Еквадор.
Шест грама уакаме, с естествен натрий и всичко останало, довело до значителен спад в кръвното налягане, особено при онези с проблемно високо кръвно. Страничните ефекти били малко на брой и както може да се очаква, се увеличил приемът на фибри, а хубавото нещо на въздействието на необработени храни от растителен произход е, че понякога може да получите също и добри странични ефекти, като разрешаването на проблема с гастрита – стомашно възпаление, което са имали, а също и премахването на хроничното главоболие.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/wakame-seaweed-salad-may-lower-blood-pressure
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев