При хората, които не са се сблъсквали с някакво сърдечно-съдово заболяване, рисковете от прием на аспирин надделяват над ползите, но аспиринът може и да има допълнителни ползи.
Отдавна сме признали превантивната роля на аспирина, приеман ежедневно при пациенти със сърдечно-съдово заболяване; обаче сега се оказва, че реално можем да постигнем две цели с едно действие. Приемането на ежедневна ниска доза аспирин може също да помогне да предотвратим определени видове рак.
При анализ на 8 различни проучвания, включващ повече от 25000 души, авторите установили 20% спад в риска от смърт от рак сред онези, които били в групата на приемащите аспирин ежедневно. Всички знаем, че търсенето на ефективно и безопасно лечение на рака все още представлява огромно и тежко предизвикателство. Само ако можехме да спрем развитието на рака в началото — да го предотвратим, преди да ни връхлети. Е, вероятно можем да направим това с помощта на този растителен фитонутриент, салициловата киселина, съдържаща се в аспирина.
Как тя повлиява рака? Е. Нобеловата награда отиде при екипа, който открил как работи аспирина. Ензимите, наречени COX, циклооксигеназа, взимат омега-6 арахидоновата киселина, която има възпалителни свойства и се произвежда в тялото ни — или пък директно я приемаме чрез храната си — предимно от пилешко месо и яйца, нашите ензими взимат архаидоновата киселина и я превръщат във възпалителни посредници, като тромбоксан, който произвежда тромбоза, съсиреци и простагландини, причиняващи възпаление.
Аспиринът обаче потиска тези ензими; така че колкото по-малко тромбоксан има, това означава толкова по-малко съсиреци и колкото по-малко простагландин има, това означава по-малко болка, подуване и температура. Но простагландините също могат да разширяват лимфните съдове вътре в самите тумори, като по този начин позволяват на раковите клетки да се размножат. Така че един от начините, по който ракът се опитва да ни убие, е чрез увеличаване активността на циклооксигеназата.
Това е един от начините, по който смятаме, че аспиринът може да предотврати рака, като противодейства срещу опитите на туморите да отворят лимфните решетки на клетката си и да се разпространят в целия организъм, тъй като намаляването на процента смъртност поради някои видове рак се появява в рамките на 2 до 3 години след като е започнал приема на аспирин. Това изглежда твърде бързо, за да се обясни с влиянието само върху първоначалното формиране на рака. На рака може да му отнеме десетилетия, за да се развие.
Така че единственият начин, по който аспиринът може да ни спаси толкова бързо, е чрез потискане на растежа и разпространението на тумори, които вече съществуват. Оказва се, че аспиринът намалява риска от метастази на половина, особено за аденокарциномите, какъвто е ракът на дебелото черво.
Сега, ами ако всички започнем да приемаме ежедневно количество аспирин колкото за едно бебе? Предишни анализи относно рискове/ползи не разглеждат въздействието на аспирина върху рака, вместо това просто се фокусират върху ползите за сърдечно-съдовата система и рисковете от кървене. Но тези нови открития за рака може да променят нещата.
Ако ставаше въпрос само за намаляване на риска от рак на дебелото черво, то тогава ползите не биха превъзхождали вредите за широката общественост, но сега имаме доказателства, че той действа и срещу други видове рак. Дори и спад от 10% от всички случаи на рак биха могли да наклонят везните в полза на предимствата, сравнени с рисковете.
Как можем да сравним ползите при рака? Както видяхме преди, употребата на аспирин при здрави хора само с цел защита на сърдечно-съдовата система е един вид безсмислено. От друга страна, процентните стойности на предотвратяване на рака биха могли да спасят двойно повече животи; и така ползите биха надделели над риска. Ако съберем всички заедно, сърдечните удари, инсултите, ракът и кръвотечението, аспиринът изглежда има цялостна защитна роля, като евентуално може и да увеличи продължителността на живота.
Да, по-висок риск от сериозно кръвотечение дори при ниски дози аспирин, но по-малко сърдечни удари, исхемични инсулти и рак; Така че като цяло аспиринът би могъл да носи ползи като цяло.
Имайте предвид, че възрастовите граници стигат само до 74-годишна възраст. Това е защото рискът от кръвотечение заради аспирина се покачва рязко с напредване на възрастта; и така да наклони везните в другата посока. Но при по-млади хора, тези данни определено биват отразени в рамките на изследователската общност. Появата на доказателства относно защитната роля на аспирина от рака отбелязва началото на вълнуващ период за въпроса с предотвратяването на рака.
В светлината на способността на ниските дози аспирин да намалят смъртността както от сърдечно-съдови проблеми, така и от рак в значителна степен, изкушаващо е да препоръчаме прием на ниски дози аспирин за почти всеки човек. Въпреки това хапчетата аспирин, дори и в ниски дози, имат склонност да увреждат лигавицата на стомаха и червата ни и да повишат риска от стомашно-чревно кървене; този факт може да накара здравните специалисти се ограничат в препоръките си за прием на аспирин за населението като цяло. Скорошните мета анализи заключават, че само една година на лечение с ниска доза аспирин ежедневно ще предизвика сериозно стомашно-чревно кървене при един на всеки 833 души.
Само ако имаше начин да получим ползите, без да има рискове. Тези от вас, които си спомнят това видео, вече знаят отговора. Аспириновият фитонутриент се съдържа не само при дърветата от рода на върбите, но и в цялото растително царство. Това обяснява защо активната съставка в аспирина се съдържа обикновено в кръвта, дори и ако хората да не приемат никакъв аспирин.
Ето нивата на аспирин при хора, които ядат плодове и зеленчуци, а ето нивата на тези, които не ядат такива неща. После, ако изпиете само една чаша плодово смути, след час и половина нивата ви се повишават. Но както можете да видите, едно смути не е достатъчно; трябва редовно да приемате всеки ден плодове и зеленчуци.
Дали тези нива на аспирин са достатъчни, за да потиснат появата на възпалителния ензим, свързан с растежа и разпространението на рака? Чрез използване на пъпна връв и препуциумни клетки — къде иначе бихте могли да вземете човешки тъкани? — било открито, че дори тези ниски нива, резултат от изпиването на смутито, значително потиснали работата на този възпалителен ензим на генетично ниво.
Е, ако този аспиринов фитонутриент се формира от растенията, можем да очакваме хората, консумиращи растителна храна, да имат по-високи нива и наистина, не само намерили по-високи нива в кръвта на вегетарианците, но имало и припокриване със стойностите на хората, приемащи хапчета аспирин. Някои вегетарианци имали същото ниво в кръвта си, както при хората, които реално приемат аспирин. Вегетарианците изхвърлят толкова активно количество метаболит от аспирина, колкото и пиещите хапчета аспирин, само защото те се хранят с толкова много плодове и зеленчуци.
Тъй като противовъзпалителното действие на аспирина е вероятно резултат от тази активна съставка в аспирина, салициловата киселина, също и концентрацията на салицилова киселина, наблюдавана при вегетарианците, се оказва, че задържа този възпламеняващ COX ензим вътре, то е правдоподобно да се каже, че салицилатите в храната може би допринасят към благоприятното въздействие на вегетарианската диета, въпреки че изглежда малко вероятно повечето месоядни да достигнат достатъчен прием на салицилати от храната си, за да имат терапевтичен ефект. Те със сигурност може и да ядат много плодове и зеленчуци също.
С помощта на всичкия този аспирин, преминаващ през организма им, хората, приемащи растителна храна, би трябвало да имат висок процент на случаи на язва, нали така? Аспиринът просто може да си мине през червата ни. Но не, вегетарианците изглежда имат значително по-ниски стойности на риск от язва, както при мъжете, така и при жените.
Така че за хората като цяло, чрез растителния начин на хранене, заместващ приема на аспирин, ние не само можем да получим ползите без да се натъкнем на рисковете, но и да извлечем ползи – с още повече ползи! Как е възможно това? Защото при растенията салициловата киселина може да дойде по естествен начин заедно с хранителни вещества, които защитават чревната флора.
Например, азотният оксид от нитратите в храната оказва защитно влияние върху стомаха чрез увеличаване притока на кръв и производството на защитна слуз в лигавицата на стомаха, действия, които явно се противопоставят на влиянието на аспирина върху развитието на язва.
Тъмнозеленолистните зеленчуци са сред най-богатите източници на нитрати от всички храни, но, разбира се, изследователите добавят, че „Тъй като може да се окаже нереалистично да се очаква хората да приемат достатъчно“ зеленолистни зеленчуци „всеки ден“, трябва просто да им даваме хапчета наред с техните хапчета, нали така? Нитратни хапчета с хапчетата аспирин.
Но защо просто да не си изяждаме необходимите зеленолистни зеленчуци? Хората, които са прекарали инфаркт трябва да следват съветите на своя лекар, което вероятно включва приема на аспирин всеки ден, но какво да кажем за всички останали хора? Аз мисля, че всеки трябва да приема аспирин, но в необработена форма, а не под формата на хапче.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/should-we-all-take-aspirin-to-prevent-cancer
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев