Болестта на Паркинсон е второто най-често срещано нервно дегенеративно смущение след Алцхаймер, характеризиращо се със забавяне на движенията, скованост, треперене и приведена стойка, които се влошават с всеки изминал ден, а също има и симптоми, не свързани с двигателните умения, като когнитивно увреждане, смущения в съня, обонянието, а също и в настроението, когато болестта започне да се разпространява и в други части на мозъка.
Причината за поява на Паркинсон е може би един от най-важните въпроси, поставяни от науката за стареене. Например, защо консумацията на млечни продукти е свързана с повишен риск от Паркинсон? Може би защото те допринасят към нашето излагане на пестициди и други невротоксини като диелдрин, който все още бива намиран в мозъка на жертви на Паркинсон при аутопсия, въпреки че е бил забранен преди десетилетия, но продължава да присъства в околната среда, а ние продължаваме да бъдем излагани на пестициди чрез замърсени млечни и други животински продукти.
Това е малко вероятно да се дължи на вещества в млякото, като калций, витамин Д, мазнини или протеини, тъй като те нямат връзка с болестта на Паркинсон, когато биват извличани от други източници. Причината може обаче да е млечната захар, лактозата, която отговаря за повишения смъртен риск от костни фрактури, както и от болест на Паркинсон и начална фаза на болест на Хънктингтън, но има и трета вероятност.
Млякото понижава нивата на пикочната киселина, а тя може да играе защитна роля срещу болест на Хънтингтън и също така да забави влошаването на болестта на Паркинсон. И най-важното, може да намали като цяло риска от развиване на Паркинсон, защото пикочната киселина се смята за важен антиоксидант за мозъка, нещо, което знаем от повече от 30 години.
Това може да се докаже директно при човешки нервни клетки в съд на Петри. Ако добавим пестицидът ротенон, оксидативният стрес се изстрелва нагоре. Ако добавим окисляващия хомоцистин, нивата се покачват дори още повече.
Но добавим ли малко пикочна киселина, тя напълно потиска оксидативния стрес, причинен от пестицидите. Но пиенето на мляко има ефект, който намалява пикочната киселина, позовавайки се на това проучване, което го описва като пряк ефект от консумирането на мляко, оказва се обаче, че това е било печатна грешка. Пряк ефект от млякото върху нивата на пикочната киселина в кръвта. Ако пиете краве мляко, нивата на пикочна киселина в организма ви ще спаднат с 10% за няколко часа. Ако пиете соево мляко, те ще се покачат с 10% в следващите часове. Сега, относно болезненото артритно заболяване, подагра, което се причинява от прекалено много пикочна киселина, съотношението между пикочната киселина и намаляването на млечни продукти е хубаво нещо, но пикочната киселина е нож с две остриета.
Ако нивата ни на пикочна киселина са прекалено високи, получаваме подагра, но ако са прекалено ниски, може да се увеличи рискът от нервно дегенеративни болести, като Алцхаймер, Хънтингтън, Паркинсон и множествена склероза. Ето как изглежда 5-годишен риск от подагра при мъже с различни нива на пикочна киселина. Ако нивото ни на пикочна киселина е над 10, има 30% вероятност от развиване на подагра през следващите 5 години, докато при нива под 7, рискът е по-малко от 1%.
Така че може да има смисъл да имаме колко е възможно по-високи нива, само да не се покачват над 7, с цел да защитим мозъка без да има риск за нашите стави. Но наличието на прекалено много пикочна киселина в кръвта поставя в опасност не само нашите стави. Да, прекалено ниските нива могат да повишат риска от множествена склероза, Паркинсон, Алцхаймер и дори рак, но прекомерно високите нива могат да повишат риска от подагра, заболяване на черния дроб и на сърцето.
Така че наличието на нива на пикочна киселина над 7 не е само свързано с повишен риск от подагра, но и повишен риск от други смъртоносни заболявания. Ниските нива на пикочна киселина също могат да съкратят живота ни чрез увеличаване на смъртността. Високите нива на пикочна киселина се свързват с повишена смъртност от сърдечно заболяване, но ниските нива се свързват с повишен риск от инсулт с фатален край например. Така че поддържането на пикочната киселина в оптимални нива, най-добре между 5 и 7, може да предпази мозъка по повече от един начин.
Ако измерим нивата на пикочна киселина при хора, страдащи от Паркинсон, те идват някъде тук, което обяснява защо консумацията на млечни продукти може да увеличи риска от Паркинсон, защото млякото намаля нивата на пикочна киселина. Млечните продукти също обясняват разликата в нивата на пикочна киселина между хора, хранещи се с месо, вегетарианци и вегани. Ако разгледаме мъжете, веганите стоят значително по-високо от вегетарианците, вероятно защото не пият мляко, а тези, които ядат месо и мляко някъде по средата.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/parkinsons-disease-and-the-uric-acid-sweet-spot
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев