Още от цяла вечност за бременните жени се знае, че страдат от гадене и повръщане по време на бременността си. Терминът „сутрешно гадене“ обаче е подвеждащ, тъй като жените може да се чувстват гадно през целия ден. И понякога може да стане толкова сериозно, че да бъдат приети в болница.
Изследователи от Харвардската болница „Бригхам“ открили, че наситените мазнини са основна опасност, която може да доведе до сериозни заболявания. Вероятността се увеличава пет пъти за всеки прием наситени мазнини от 15 грама, което се равнява на 100 гр. чийзбургер. Причината за това наситените мазнини да представляват такъв сериозен рисков фактор може би се дължи на влиянието им върху естрогена, защото е доказано, че наситените мазнини могат да увеличат циркулиращите в кръвта нива на естроген.
Защо бихме се развили така еволюционно, само за да има такава негативна реакция към наситените мазнини? Защо изобщо трябва да стигнем до там да се разболяваме? Неразположението по време на бременността е универсален феномен, с гадене или повръщане, което засяга между 70% и 85% от всички бременни жени. Ако включите в уравнението и непоносимост към някои храни, тогава случаите може да възлизат и на 100%. Защото неразположението по време на бременност е толкова често срещан феномен, че трябва да си зададем въпроса защо това е така? Има ли някаква цел това ужасяващо състояние? Е, в миналото гаденето по време на бременност е било отхвърляно, сякаш витае само в главата на жената, но последните проучвания разглеждат теорията за неразположение при бременност като механизъм за защита на ембриона, еволюционно приспособяване, което да защити бебето.
Да защитим бебето от какво? Може би от месото. Месото е основен източник на патогени за хората. Месото също е и най-често избягваната храна от бременните жени. Така че появата на непоносимост към месото по време на бременност би могла да бъде защитна реакция, тъй като месото може да съдържа токсини, които са мутагенни, карциногенни и тератогенни, което означава, че са причинители на вродени дефекти. Обработеното меса също може да бъде заразено от патогени, а бременността е период на относително отслабване на имунната система. Принципно човешкият организъм може да изхвърли повечето патогени в месото, бременните жени обаче имат по-слаб имунитет и по подразбиране не трябва да отхвърлят развиващия се ембрион, след като половината от бебето, от страна на бащата, е чужда за тялото на жената.
Така че може би сутрешното гадене се развило като начин да стоят далеч от месото през този уязвим период. Това е и в съответствие със сериозно преувеличаване на табута срещу яденето на месо по време на бременност в някои общества по света.
Ако тази теория е вярна, тогава би трябвало да направим пет заключения. Ако гаденето и повръщането по време на бременността играят защитна роля, тогава жените, имащи такива симптоми, трябва да имат по-голяма успеваемост на бременността. И наистина, при жените с гадене и повръщане е значително по-малко вероятно да направят аборт или да родят мъртво дете.
Заключение #2 би било, че храните, предизвикващи такива симптоми, съдържат неща, които могат да бъдат изключително вредни за бебето. И наистина, от всички видове храни, животинският протеин (включително месо, пилешко, яйца и морска храна) е най-опасен. Месото е богат източник на патогени, които представляват огромна опасност за бременни жени и техните развиващи се бебета.
Гаденето и повръщането по време на бременност би трябвало и да се свързва с периода, в който ембрионът е най-уязвим. Това е между около 5 и 15 гестационна седмица, когато се оформят всички важни органи, точно когато гаденето и повръщането са в разгара си, точно когато бременните жени намират месото, рибата, птиците и яйцата за най-отблъскващи, И най-накрая, ако тази теория е истина, бихме очаквали по-ниска честота на сутрешното гадене при хора, приемащи само храна на растителна основа.
И да, малкото общества, където не се срещат такива проблеми като сутрешно гадене, са именно тези, които се хранят по-скоро само с растителна храна, а не с месо.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/morning-sickness-may-protect-mother-and-child
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев