Най-вероятната причина, поради която повечето от нашите близки ще умрат, е болест на сърцето. Всеки от нас, сам трябва да направи избор за това какво да яде и как да живее – но трябва този избор да бъде съзнателен. Трябва да се самообразоваме за евентуалните последствията от нашите действия.
Атеросклерозата, или втвърдяване на артериите, започва в детска възраст.
На 10-годишна възраст, артериите на повечето деца, отгледани със стандартната американска диета, вече имат мастни натрупвания – първия етап на заболяването.
По-късно започват да се формират плаките – на около 20 години. Положението се влошава докато станем на 30 и след това започваме да умираме. В сърцето ни – това запушване се нарича инфаркт; в мозъка се проявява като инсулт.
Така че, ако има някой, който гледа това видео и е над… 10-годишна възраст, то тогава изборът не е дали да се храните здравословно, за да предотвратите сърдечно-съдовите заболявания. Изборът е дали искате да излекувате сърдечното заболяване, което най-вероятно вече имате.
Това възможно ли е въобще? Когато учените за пръв път изследвали хора, със сърдечни заболявания, с цел да ги поставят на такава растителна диета, която се следва от общества, в които сърдечните заболявания не са епидемия, надеждата им била, че това може да забави процеса на заболяването, може би дори да го спре. Но вместо това, се е случило нещо невероятно.
Заболяването започнало да се лекува и да се подобрява. Веднага след като пациентите спрели да ядат храна запушваща артериите им, телата започнали да разграждат натрупаната плака, и артериите им се отворили – без лекарства, без хирургическа намеса. Това означава, че телата им са искали да се излекуват от самото начало, но просто никога не им е бил даден шанс. Това подобряване на притока на кръв към сърцето (отляво) е само след три седмици на здравословно хранене.
Позволете ми да споделя с вас нещо, което се нарича най-добре пазената тайна в медицината. Най-добре пазената тайна в медицината е, че понякога, при подходящи условия, тялото може да се самоизлекува.
Представете си ако си ударите пищяла наистина силно в масата, и той се зачерви, започва да боли, подува се и се възпалява… Той ще се излекува по естествен път, ако просто не се намесвате, и оставите тялото си да се справи само. Но какво ще се случи, ако продължавате да удряте пищяла си на същото място, ден след ден… Всъщност, по три пъти на ден (закуска, обяд и вечеря). Той никога няма да се излекува!
Ще идете при лекаря си „Ох, боли ме пищяла“ а лекарят ви ще каже „Няма проблем“. Ще извади кочана, и ще ви напише рецепта за обезболяващи. Вие ще продължите да си удряте пищяла по 3 пъти на ден. „Ох, това все още продължава да боли, но е много по-добре, като взимам тези обезболяващи.“ „Благодаря на Бога за съвременната медицина.“
Същото е и когато хората вземат нитроглицерин за болка в гърдите — огромно облекчение, но не правите нищо за лечение на истинската причина за болката.
Тялото иска да бъде здраво, ако просто му дадем шанс. Но ако продължаваме да се самоувреждаме по три пъти на ден, може никога да не се излекуваме.
Едно от най-невероятните неща, които научих в цялото си обучение по медицина е, че около 15 години след спиране на тютюнопушенето, рискът от рак на белия дроб е почти колкото на човек, който никога не е пушил. Не е ли невероятно? Дробовете ви могат да изчистят всичкия катран, и в крайна сметка, резултатът е почти, сякаш никога не сте започвали да пушите.
И така, всяка сутрин от живота на един пушач, оздравителният процес започва, докато — Бам! Запалваме първата цигара за деня, повреждайки дробовете си с всяко дърпане. Точно както повреждаме артериите си с всяка хапка. А всичко, което е трябвало да направим от самото начало — магическото лекарство — е просто да отстъпим назад, да се махнем от пътя, и да спрем повторно да увреждаме себе си, и така да оставим лекуващата сила на телата ни да ни върне обратно към здравето. Човешкото тяло е самовъзстановяваща се машина.
Разбира се, бихте могли да изберете „всичко в умерени количества“ — просто да изберете по-малкото зло, но защо да си причиняваме това въобще?
Аз не казвам на пациентите си да намалят пушенето до половин кутия на ден. Казвам им да спрат да пушат. Разбира се, половин кутия е по-добре от две кутии, но трябва да се опитаме да слагаме в устата си само здравословни неща.
Това се знае от десетилетия: Американският журнал за кардиология, 1977. Случаи, като този на г-н Ф.В. — болест на сърцето, толкова тежка, че дори не можел да излезе до пощенската кутия. Но след като започнал да се храни по-здравословно, няколко месеца по-късно вече изкачвал планини, без болка.
В момента на пазара има едни модерни лекарства срещу ангина и срещу силни болки в гърдите. Струват хиляди долари на година. И при най-високата изписана доза, могат да удължат продължителността на физическото натоварване, с до 33 секунди и половина. Не мисля, че тези, които предпочитат лекарствата, ще изкачват планини в скоро време.
Растителното хранене е не просто по-безопасно и по-евтино. То работи много по-добре, защото лекува истинската причина за заболяването.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-from-heart-disease
Превод, корекция и обработка: Явор Петков и Петър Енчев