Ако джинджифилът е толкова ефективен срещу мигрена и менструални болки, какво да кажем за остеоартрита, твърде често срещано заболяване, което предизвиква хронични болки и неразположеност? Първото голямо проучване, публикувано през 2000 г. не показало никакви ползи в сравнение с плацебото, но проучването продължило само три седмици.
Следващото голямо проучване през 2001 г. продължило по-дълго, шест седмици и накрая наистина показало значително по-добри резултати от плацебото. Но плацебото се справило толкова добре, като се намалила болката от стойност 60 по скалата 1 до 100, до 40, че облекчаването на болката до стойности около 30 не било особено важно за експеримента и така уводната статия в официалния журнал на Американското дружество по ревматология заключила, че джинджифилът „не трябва да се препоръчва с цел лечение на артрит, поради ограниченото му действие.“
Но от тогава насам са провеждани още няколко експерименти, които показали по-впечатляващи резултати, като това, че джинджифилът сега се смята, че наистина е способен да облекчи болката и неразположението при остеоартрита.
Но колко добре се справя в сравнение с други видове лечение? Тъй като остеоартритът е хронично заболяване, изключително важно е да премерим рисковете, сравнени с ползите от лечението и често използваните противовъзпалителни лекарства могат да доведат до сериозни сърдечно-съдови и стомашно-чревни рискове.
Например, ако на хора с остеоартрит се дават лекарства, като например ибупрофен, почти половината се оказали със сериозни повреди на лигавицата на тънкото си черво, 7 от 16 души. Сега можем да намалим този риск като приемаме допълнително лекарство, което да противодейства на страничните ефекти на първото лекарство. Лекарства тип ибупрофен намаляват способността на стомашната лигавица да защитава себе си от стомашна киселина, така че чрез блокиране на киселинното производство с друго лекарство, този риск може да бъде намален.
Но джинджифилът може реално да подобри защитната функция на стомашната лигавица. Така че джинджифилът в дози, използвани за лечение на остеоартрит, от четвърт до половин чаена лъжичка на ден, може да се счита не само безвреден за стомаха, но и с благотворно действие. Той може също така добре да успокоява болката както ибупрофена, но без риск от стомашна язва.
Добре, но това ми звучи доста налудничаво: локално лечение върху болното място чрез външно поставяне на напоени с джинджифил кърпа или пластир върху засегната става. При едно контролно проучване, сравняващо компреса с пластир, и двете показали забележително и дълготрайно облекчаване на болката за хора, страдащи от остеоартрит.
Но какво липсва? Точно така, контролна група. Не са използвали никаква плацебо лепенка. Не ме интересува дали джинджифилът е бил ползван за външно приложение за болезнени стави в продължение на хиляди години. Плацебо ефектът се оказвал изключително ефективен при остеоартрит, чрез облекчаване на болката и затова докато нямаме изследване, при което да има и контролна група за външно прилагане на джинджифил, няма да повярвам. Но не е имало такова проучване… докато 20 мъже не пъхнали резенчета джинджифил в скротума си.
Мъже с възпалени тестиси прилагали 6 до 10 тънки като хартия парчета джинджифил върху засегнатите области на тестисите. И очевидно групата на джинджифила се излекувала три пъти по-бързо. За съжаление оригиналният източник е на китайски език, така че не мога да се сдобия с повече подробности, тъй като това беше единственото контролирано проучване относно външно прилагане на джинджифил, което успях да намеря. Това очевидно се превежда като „оценка на лечението с прилагане на пластири с джинджифил на прах с цел предотвратяване на гадене и повръщане по време на химиотерапия.“
Е, знаем, че изсушен джинджифил на прах, приеман през устата може се окаже чудотворен срещу повръщане, предизвикано от химиотерапията. Ами ако напъхаме джинджифил в пъпа си? Външното приложение на джинджифил в така наречената точка на Шенк което е морско синьото, докато контролната група получила прах от картоф в пъпа си. И внимавайте, групата на джинджифила очевидно показала значително по-малко гадене и повръщане.
За съжаление само резюмето е на английски, затова не мога да кажа как ефективно са заблудили пациентите по време на лечението. Имам предвид, че вероятно би било лесно да различите дали сте били в групата на джинджифила или в плацебо групата само по миризмата. Но може би и това е било контролирано по някакъв начин? Докато не разберем повече, предлагам тези, които искат да опитат джинджифил, да го поемат в стомаха си, а не върху него.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/ginger-for-osteoarthritis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев