Тясната връзка между случаите на диабет тип 1 в различни страни сред децата и консумацията на краве мляко не важи за Исландия. Така ще видите проучвания като това. Консумирането на краве мляко от деца и подрастващи беше свързано със случаите на диабет тип 1, но само след като се изключат данните от Исландия.
Дали се дължи само на генетичните особености? Вероятно и да, и не. Народът на Исландия генетично прилича на други северни страни, но същото не важи за техните крави. Исландският добитък е бил изолиран от възможността за кръстосване с други видове рогат добитък в продължение на над 1000 години. Вижте, има два вида казеинов протеин, А1 и А2 и исландският добитък се отличава с това, че произвежда предимно мляко А2. Това може да обясни по-малкото случаи на диабет тип 1 в Исландия.
А1 казеинът се разгражда на казоморфин, докато А2 не се разгражда. А казоморфина има опиоидни свойства, които могат да променят имунната система, вероятно чрез увеличаване на податливостта на организма към инфекции, които сами по себе си могат да предизвикат диабет тип 1. И това е именно млякото, което получаваме от Холщаинските крави, точно онези с класическите черни и бели петна, които допринасят с 95% от целия рогат добитък в САЩ и голяма част от добитъка по света, ползван за извличане на мляко.
Стигнало се до там, че борда, отговарящ за млякото, започнал да издава патенти за методи за избиране на не диабетично мляко с цел да се избегне предизвикването на диабет тип 1. Това със сигурност възстановило тази тясна връзка между консумацията на мляко и диабет тип 1, ако погледнем данните за консумацията на А1 казеин. Но тези така наречени екологични проучвания, съотнасящи се отделно за всяка страна служат само, за да покажат възможностите пред нас, от които трябва да се възползваме. Така били направени проучвания като това, при което стотици братя и сестри с диабет тип 1 били изследвани в продължение на 10 години и тези, които пиели много мляко имали 5 пъти по-голям шанс също да се разболеят.
До средата на 90-те години били направени повече от дузина такива проучвания и като цяло те откриват, че консумацията на краве мляко от ранна възраст изглежда повишава риска от диабет тип 1 с около 50%. Това е достатъчно добре за Американската педиатрична академия, която решава, че протеинът от кравето мляко наистина може да бъде важен фактор за предизвикване на процеса, който унищожава клетките, произвеждащи инсулин.
И така избягването на протеина на кравето мляко може да намали или забави развитието на диабет тип 1. Ето още една причина да изтъкнем, че майчината кърма е най-доброто. За тези, подложени на риск, силно се препоръчва да се избягват продукти, които съдържат необработен протеин на кравето мляко, за разлика от хидролизираното адаптирано мляко, където млечните протеини са раздробени на малки парченца и което се ползва за деца с алергия към млякото и може евентуално да го направи приема му по-малко рискован, но няма как да разберем дали е така докато не го изпитаме на практика.
Въз основа на проучванията на населението и на мета-анализи върху всички проучвания за антителата, които предполагат, че кравето мляко може да предизвика диабет тип 1, на следващата година е поставено начало на пилотно проучване, което да изследва дали за бебета с висок генетичен риск ще бъде по-малко вероятно да развият антитела, които после да нападнат техния собствен панкреас, ако пият казеин, който обаче първо е нарязан на малки парченца. А ето го и изследването.
Хидролизираното адаптирано мляко наистина изглежда, че намалява появата на поне едно от автоимунните антитела, но не две или повече, което е и предсказуемо с течение на развиването на болестта. Но това било достатъчно за изследователите да предприемат амбициозното ТРИГР проучване, „опит за намаляване случаите на диабет при хората, които генетично са подложени на риск“ – международно, безпристрастно, бъдещо проучване, което включва хиляди новородени бебета, избрани на произволен принцип от 15 държави и се очаква да приключи през 2017 година. Но през 2010 г. получихме предварителни данни, които преполагат, че това наистина може би е помогнало, но самите данни не достигнали реално до такова ниво, че да бъдат статистически значими, което означава, че вероятността всичко да е било щастлива случайност е по-голяма от 1 на 20, и наистина когато били публикувани крайните резултати за автоимунните антитела, специалното хидролизирано адаптирано мляко изобщо не помогнало.
Истината е, че те наблюдавали само специална група от деца с висок генетичен риск от диабет, съществувал в семейството, докато по-голямата част от децата, които се разболели от диабет тип 1, нямат нито един близък в семейството с диабет. Но може би най-важното е, както посочват изследователите, че целта на тяхното проучване не е била да тестват дали кравето мляко е предизвикало заболяването, а само какъв ефект би имало хидролизираното адаптирано мляко.
Може би причината не е казеинът. Може би причината е говеждият инсулин. Инсулиновите автоимунни антитела, антитела, които нашето тяло произвежда, за да атакува нашия собствен инсулин, често се оказват първи симптом преди да се открие диабета при децата. Защото кравето мляко съдържа говежди инсулин, кравешки инсулин, почти по същото време, по което другите изследователи изследвали казеина, този екип учени следял развитието на антителата, свързващи инсулина, при деца, хранещи се с адаптирано краве мляко. Те открили значително повече антитела на говеждия инсулин в групата, която се хранела с адаптирано краве мляко в сравнение с групата бебета, която била изключително само на кърма и за които е вероятно да са били изложени на съвсем малко количество кравешки протеин чрез кърмата на майката, ако тя е била мляко в този период.
Освен това говеждите антитела реагирали противоположно на човешкия инсулин, като вероятно именно това е уловената в кръстосан огън причина, която предизвиква една част от случаите на диабет тип 1, но няма как да знаем със сигурност, докато – познахте, не го приложим на практика.
Също като предишното, безпристрастно проучване на случаен принцип, но този път опитали с адаптирано краве мляко, от което говеждият инсулин бил отстранен. И наистина, без прием на говеждия инсулин, децата изградили значително по-малко автоимунни антитела. Но това, което все още не знаем, е дали това ще означава и по-малко случаи на диабет. Следете за продължение на темата.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/does-bovine-insulin-in-milk-trigger-type-1-diabetes
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев