Има ли наистина някакво значение какво ядем? Е, добрата новина е, че има огромно влияние върху съдбата на здравето и дълголетието ни — по-голямата част от случаите на преждевременна смърт и увреждане са предотвратими с помощта на достатъчно здравословен начин на хранене. Това… е… храната.
Повечето смъртни случаи в Съединените щати могат да бъдат предотвратени и са свързани с храненето. Според най-строгия анализ на рисковите фактори, който някога е бил публикуван, Изследване върху глобалното бреме на заболяванията, финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, причина номер едно за смъртните случаи в Съединените щати и причина номер едно за инвалидност е нашата диета, която е свалила тютюнопушенето до номер 2 в класацията. Пушенето в днешно време убива само около половин милион американци всяка година, докато начинът ни хранене убива стотици хиляди повече.
Това, което ядем, е номер 1 определящ фактор за това колко ще живеем. Това, което ядем, е именно това, което определя най-много дали ще умрем преждевременно. Това, което ядем, е именно това, което определя най-много дали ще станем инвалиди или не.
Така че, ако нашата диета е причина #1 за смърт и увреждане, ако повечето смъртни случаи в Съединените щати са предотвратими и са свързани с храненето, тогава очевидно храненето е първото и най-важно нещо, изучавано в медицинските учебни заредения, нали? Очевидно е и първото нещо, за което лекарят ви говори при всяко ваше посещение, нали?
За съжаление лекарите страдат от тежка хранителна недостатъчност — в образованието си. На повечето лекари просто никога не са им преподавали нищо относно въздействието, което здравословното хранене може да има върху развитието на болестта и така те се дипломират без наличието на този толкова важен инструмент в медицинската им практика.
Сега, съществуват също и институционални бариери, като например ограничение във времето и липса на финансов стимул. Като цяло на лекарите не им се плаща да съветват хората за това как да се грижат по-добре за себе си. Разбира се фармацевтичните компании също имат роля в това да повлияят медицинското образование и практика. Попитайте лекаря си кога за последно е бил поканен на вечеря от индустрията занимаваща се с производство на броколи; може би е минало известно време.
Ето защо основах NutritionFacts.org. Това е инструментът, който ми се иска да бях имал в обучението си по медицина. NutritionFacts.org е безплатна некомерсиална научно-обоснована обществена услуга, която осигурява ежедневни новости относно последните проучвания върху храненето под формата на кратки видео клипове. Има видео клипове, засягащи повече от 2000 теми за здравето и храненето — всички безплатно — с нови клипове и статии, които биват публикувани всеки ден, относно последните новости в храненето, основани на научни доказателства. Каква концепция само.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/why-you-should-care-about-nutrition
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев