Често ме питат какво ми е мнението за една или друга храна. Знам какво се говори, но не ме интересуват мнения. Не ме интересуват вярвания. Интересува ме науката. Какво показват заключенията, изведени чрез набор от научно потвърдени доказателства, публикувани в рецензираната медицинска литература в този момент?
За ежедневните решения, които взимаме, това няма значение. Искате ли нов тостер? Купете си най-лъскавия, или най-красивия, купете си този, който ваш приятел харесва, или този, който някой непознат в интернет е препоръчал. Има ли наистина някакво значение?
Но това, което ядем ежедневно е номер 1 определящ фактор за нашето здраве и дълголетие. Това е едно от най-важните решения в живота ви. Всъщност, трите най-важни решения в живота ни може би какво да ядем – за закуска, обяд и вечеря.
Тук говорим за здравето на нашето семейство. Кое може да е по-важно от това? Това са буквално решения на живот и смърт. И все пак, когато попитам хората защо ядат това, което ядат, получавам следното: „О, прочетох нещо в интернет“, или „Чух за тази диета във фитнеса“. Това е все едно да попитате един родител по време на семейна екскурзия със скачане с парашут защо сгъват парашутите на всички по някакъв странен модерен начин и да получите отговор като този: „Ами, чух за това ново откритие, където, ако си А кръвна група, трябва да го сгънеш ето по този начин…“
Ако има нещо в живота, за което трябва да настояваме за доказателства, то трябва да е именно това, което оказва влияние върху здравето и благоденствието на нас самите и нашите семейства. Ако има дори едно нещо, за което трябва да подхождаме с критично мислене, то трябва да бъде това с какво се храним всеки ден. Така че когато аз или който и да било друг каже нещо за нещо толкова жизненоважно като начина ни на хранене, вашия незабавен отговор трябва да бъде: „Покажи ми какво казва науката за това.“ Никой от нас не е бил роден с тази информация. От къде я намерихме? И не ми казвайте просто източника; покажете ми източника.
Ето защо, ако погледнете видео клиповете ми, аз не говоря само за науката, аз ви показвам науката. Аз не просто цитирам едно проучване, аз ви показвам проучването, реалните графики, таблици, цифри. Аз не само споделям цитат или заключение, аз ви показвам цитата. И след това можете да щракнете на бутона „цитирани източници“, който се намира до всяко едно видео и ще получите списък с връзки към всички източници, които съм използвал. Така че може да свалите документите в pdf формат, да прочетете сами проучванията – да се уверите, че не сме извадили нищо от неговия контекст.
Когато става въпрос за важни решения, които могат да променят живота ви, не е достатъчно само „някой експерт“ да цитира източници. Той трябва да ви даде своите източници, така че вие да можете да си създадете мнение по въпроса.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/the-philosophy-of-nutritionfacts-org
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев