Има само един начин на хранене, който някога е доказал, че може да преодолее сърдечно-съдовите заболявания при мнозинството пациенти: диета, в центъра на която стоят необработените храни от растителен произход. Така че всеки път когато някой се опитва да ви убеди да започнете някакъв нов вид диета, направете ми услуга и попитайте един обикновен въпрос: „Доказано ли е за тази диета, че лекува сърдечно-съдови заболявания?“ Сещате се, това е причина номер едно вие и всички ваши близки да умрат. Ако отговорът е „Не“, защо изобщо има смисъл да се чудите дали да я започнете? Само за един вид хранене е доказано, че може да направи това. И това не е като брането на череши, тук има само една череша.
Всъщност, ако това е всичко, което една диета на растителна основа може да направи, да преодолее убиец номер 1 при всички мъже и жени, не трябва ли това да се превърне в стандартния ни начин на хранене докато не се докаже обратното? И фактът, че може да въздейства върху предотвратяването, спирането и излекуването на други водещи смъртоносни болести като диабет тип 2 и високо кръвно, изглежда би направил яденето на изцяло растителна храна масово явление.
Тогава защо толкова малко лекари реално препоръчват такава диета? Как може да има такова разминаване между науката и основната медицинска практика? Ами вижте, отнело е 25 години преди първият доклад на ръководителя на националната здравна служба (НЗС) на САЩ за вредите от тютюнопушенето. Отнело е повече от 7000 проучвания и смъртта на безброй пушачи, преди властите официално да признаят връзката. (Бихте си помислили, че след първите 6000 проучвания е трябвало да са загатнали вече на хората за това?) Мощна индустрия, нали така?
Всъщност дори след публикуването на доклада на ръководителя на НЗС, медицинската общност продължила да си затваря очите. Американската медицинска асоциация (АМА) всъщност отказала да одобри доклада на ръководителя на НЗС. Защо? Дали защото малко преди това им е бил връчен чек на стойност 10 милиона долара от тютюневата индустрия? Може би…
Така че вече знаем защо АМА са прикривали тютюневата индустрия, но защо отделните лекари не са проговорили? Имало е само няколко храбри души, които малко изпреварили времето, в което живеят, както има и няколко такива днес, изправили се срещу индустрията, която убива милиони, но защо са толкова малко? Може би защото мнозинството от самите лекари пушат цигари, също както повечето лекари днес консумират храни, които допринасят към съвременната епидемия от заболявания, свързани с храната.
Какъв е бил лозунгът на Американската медицинска асоциация тогава? „Всичко в умерени количества.“ „Подробни научни изследвания са доказали, че пушенето в умерени количества…“ „О, това е добре.“ Звучи ли ви познато?
Консумацията на животински продукти и обработени храни може да причини смъртта на най-малко 14 милиона души по света всяка година. 14 милиона ду̀ши мъртви. Тези от нас, участници в хранителната революция, основана на доказателства, са част от едно движение с 14 милиона живота спасени всяка година.
Начинът на хранене само на растителна основа може да се счита сега за хранителния еквивалент на отказването от цигарите. Колко още хора трябва да умрат преди центъра за контрол и превенция на заболяванията да започне да насърчава хората да не чакат да стигнат до операция на сърцето, за да започнат да се хранят здравословно?
Докато не променим системата, ние трябва да поемем лична отговорност за нашето собствено здраве, за здравето на нашето семейство. Не можем да чакаме повече докато обществото настигне отново науката, защото това е въпрос на живот и смърт.
Миналата година д-р Ким Уилямс стана президент на Американската асоциация по кардиология. Той бе попитан в едно интервю защо следва сам собствения си съвет да се приема само храна от растителен произход. „Аз нямам нищо против да умра“, казва д-р Уилямс. „Само не искам това да се случи по моя вина.“

Източник: http://nutritionfacts.org/video/taking-personal-responsibility-for-your-health
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев