Още от 1920 година лекарите поставят инжекции със злато на пациенти, болни от артрит. Очевидно лекарства, които в основата си съдържат злато, се използват от много години. и изненадващо все още се употребяват в медицината като така наречените антиревматични лекарства, модифициращи заболяването, което означава, че те могат да забавят развитието на ревматоидния артрит.
За съжаление такива лекарства могат да бъдат токсични, дори смъртоносни и да причиняват състояния като златен бял дроб, белодробна болест, предизвикана от златния метал. Въпреки че употребата на злато се избягва поради неговата сериозна токсичност, инжектирането на злато е доказано, че има ефект. Но може би някои изследователи започнали да подозират, че част от този положителен ефект се дължи на сусамовото олио, което се инжектира и се ползва за течен носител на златото.
Сусамът съдържа противовъзпалителни съединения с имена като сесамин и сесамол, които изследователите подозират, че може да играят роля на потенциално лечение на различни възпалителни заболявания, това обаче са изследвания в изкуствена среда. Първо трябва да разберем дали сусамът има противовъзпалителен ефект при хората, а не само при клетките в съд на Петри, до сега обаче не е имало никакви проучвания относно ефекта от прием на сусам върху възпалителни процеси при хора с артрит, например… до сега.
Имайки предвид широкото разпространение на остеоартрит и тъй като до сега не е имало никакви изследвания върху хора, които да оценят ефектите на сусама върху пациенти с остеоартрит, това проучване е предназначено да провери въздействието на сусама върху възпалителите процеси. Накрая установяват значителен спад на възпалителните показатели, но как ли се повлиява самото заболяване?
Петдесет пациенти с остеоартрит на коляното биват разделени в две групи, едните със стандартно лечение, а другите — със стандартно лечение плюс около четвърт чаша сусам дневно в продължение на два месеца. Преди началото, пациентите описали болката по скалата с 9 от 10, където 0 е без болка, а 10 е максимумът поносима болка. След два месеца контролната група се почувствала малко по-добре, болката намалена до 7 по скалата, докато групата на сусама обаче паднала до 3.5 по скалата, което е значително по-ниско от контролната група.
Изследователите заключават, че сусамът изглежда наистина има положителен ефект, подобрявайки клиничните признаци и симптоми при пациенти с остеоартрит на коляното, но основният проблем с това проучване е, че на контролната група не е бил даден плацебо. Трудно е да се измисли някакъв вид фалшив сусам, но без плацебо ефект те на практика сравняват да правиш нещо с това да не правиш нищо и всеки път когато дойде пациент, да направиш нещо специално, не можеш да пренебрегнеш плацебо ефекта.
Но какви са недостатъците? Ето това е хубавата страна на това храната да се използва като лекарство – без странични ефекти, само предимства. Въпреки че резултатите са противоречиви, има все пак изследвания, използвали плацебо ефекта, установяващи че добавянето на сусам към диетата на един човек може да доведе до подобряването на холестерола и на антиоксидантния статус, както и че количеството на сесамин, намерено в една супена лъжица сусам може постепенно да намали кръвното налягане с няколко пункта в рамките на месец, достатъчно може би, за да намали риска от инсулт или сърдечен удар с около 5%, по този начин спасявайки хиляди животи.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/sesame-seeds-for-knee-osteoarthritis
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев