В годишната ми презентация миналата година, говорих за 15-те водещи причини за смъртни случаи, изследвайки последните научни открития за ролята на храненето в превенцията, спиране на развитието и дори победата над някои от нашите топ 15 убийци. Всъщност, ако си спомняте – 16 убийци, тъй като страничните ефекти от предписаните лекарства убиват около 106000 американци всяка година. Шестата водеща причина за смърт може да се окажат докторите…
И това е само от странични реакции към лекарствата. Добавете лекарските грешки, които Институтът по медицина изчислява, че убиват най-малко 44 000 американци всяка година, и това премества докторите тук горе. Прибавете към това болничните инфекции, и вече говорим за около 187 000 американци, които умират всяка година и милиони, които пострадват заради медицинските грижи. Дори превантивната медицина убива… по свой начин.
Най-добрият начин да избегнем негативните ефекти на медицинските и хирургическите манипулации не е да стоим далеч от докторите, а на първо място да стоим далеч от болестите. Тази година реших да говоря за топ 12 причини, заради които хората ходят на лекар и да подчертая някои от последните проучвания с надеждата да се придвижа по-надолу в списъка с убийци.
Диагноза №1 при посещенията в лекарските кабинети е възпаление на дихателните пътища – обикновена простуда. Повечето американци боледуват от настинка 2-3 пъти годишно. Тази година предоставих доказателство, че обикновена гаргара с вода е ефективно средство в превенцията на възпаление на горните дихателни пътища. Тази реално напълно безплатна процедура би била безценна за хората.
Но това е проблемът, нали? Не струва нищо. Никой не печели от това. Затова и най-вероятно не сте чули за резултатите от това проучване. Когато се появи ново лекарство или хирургическа процедура, можете да сте сигурни, че хората ще научат, защото някой печели от това; някъде има финансов план, който движи промоцията. Затова и никога няма да видите по телевизията реклама на броколи.
Нито на чиста вода, въпреки че водата в действителност може да подобри познавателните умения на учениците например, защото повечето деца в училище страдат от леко обезводняване. Ако предложите на някои деца чаша вода, ще подобрите способността им да мислят в училище. Не с Риталин или друго лекарство, а с чиста вода. Помислете колко щяха да печелят фармацевтичните компании ако продаваха захарни таблетки и казваха на децата да ги пият с чаша вода. Това е като упражненията при деца с ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност). Ефективно е, но няма да чуем за него, защото не можеш да го опаковаш в блистер и да го покажеш на акционерите. А физическата активност може да повиши имунитета и да намали нивата на респираторни заболявания. Говоря за 25% до 50% по-малко дни, в които сме болни. Назовете ми едно лекарство или добавка, което може да направи това.
А не изисква голямо усилие. Оставете децата да потичат за 6 минути – това ще увеличи броя на имунните клетки в кръвта им с повече от една трета, само за 6 минути!
От друга страна упражненията могат да помогнат при спад на имунитета с напредване на възрастта. Жените на около 70 години, които не се движат много, са изложени на 50% по-висок риск от възпаление на горните дихателни пътища. А само половинчасова разходка на ден може да свали този риск до 20%. А за бегачите в тази група той е под 10. Изглежда, че физическата активност може да подобри имунитета ни цели 5 пъти.
Докато редовната физическа активност подобрява имунитета и намалява риска от респираторни инфекции, продължителното и интензивно натоварване може да има обратен ефект, което се вижда на т.нар. J-крива. Като преминавате от липса на активност към повече движение, рискът от инфекции намалява, но при спортисти, които прекаляват с тренировките рискът от инфекции може да се повиши. Как да се предпазим от това? Маратонците, които консумират по чаена лъжичка хранителна мая на ден не само ще намалят този риск наполовина, но ще намалят умората, изтощението, напрежението, гнева – и това ми е любимата част – ще увеличат енергията си… благодарение на хранителната мая. Маята представлява едноклетъчни гъби. А какво да кажем за многоклетъчните гъби? Ако разделите хората на две групи, половината си продължават нормалната диета, а към менюто на другата половина добавите готвени печурки всеки ден в продължение на една седмица, няма промяна в контролната група. Но след една седмица с гъби, производството на антитела скача с 50% и се задържа на това ниво дори седмица след спиране на гъбите. Повече подробности има във видеото.
Исках просто да засегна някои от тези области. Гъбите реално не принадлежат към растителното царство, така че на теория най-здравословната диета няма да е 100% растителна, а базирана на растения и гъби, макар че се страхувам, че това съвсем не звучи вкусно. Но кой не би искал 50% повече антитела? Милиони хора страдат от автоимунни заболявания, техните имунни системи вече са прекалено активни, така че дали здравословното хранене би влошило нещата като допълнително стимулира имунните им функции? Не. Тези, които се хранят здравословно са защитени от автоимунни заболявания, ако погледнем изключително редките случаи на автоимунни заболявания при хора, които са на растителна диета. Преди диетата има да заприлича на „Западната“, не е имало нито един случай на множествена склероза сред 15 милиона души.
А можем ли да лекуваме автоимунни заболявания с растителна храна? Доказано е, че дори полу-вегетарианска диета успешно повлиява болестта на Крон, като резултатите са по-добри в сравнение с всяко друго лечение. Най-добрите резултати в повторната превенция. Болестта на Крон е автоимунно заболяване, нали?
А лечение на множествена склероза с растителна диета? Най-често предписваното лекарство за множествена склероза е бета интерферон, предизвиква замаяност и струва $30000 годишно. И все пак би си струвало, ако наистина помагаше. Миналата година научихме, че не предпазва и не забавя инвалидността в дългосрочен период.
Това води до лечение с химио препарати като митоксантрон, които причиняват необратими поражения на сърцето при 1 от всеки 8 човека, и остра форма на левкемия. Причинява левкемия в 1% от пациентите, които го приемат. Но множествената склероза не е шега работа. Само ако имаше някое просто, безопасно, евтино, без странични ефекти решение, което съвсем случайно да се окаже и най-ефективното средство при лечение на множествена склероза.
Д-р Рой Суонк, който ни напусна на 99-годишна възраст, забележителен невролог, публикувал над 170 научни доклада, но нека да си дойдем на думата. Той открил, че по всяка вероятност множествената склероза се причинява предимно от консумацията на наситени животински мазнини; Той е смятал, че сгъстяването на кръвта, причинено дори от едно-единствено ястие, което е с висока концентрация на наситени мазнини, може да запуши малките капиляри, които хранят нашите нерви. Днес ние сме наясно, че животинските мазнини имат всякакви негативни ефекти като възпаление, така че кой знае каква е истинската причина?
Въпреки това, резултатите на д-р Суонк си остават най-ефективното лечение на множествена склероза, публикувано някога в медицинската литература. При пациенти с ранен стадий на множествена склероза, 95% са били без развитие на болестта в продължение на 34 години след като са преминали на диета с ниско съдържание на наситени мазнини. До днес, няма лекарство или инвазивна процедура, която дори да се приближава до такъв успех. Не струва $30000 долара; не причинява левкемия — и наистина помага!
Неврологичните проблеми са втори в списъка, въпреки че главоболието например е доста широко разпространено. Изгледайте видеото ми за лечение на мигрена, например, чрез втриване на лавандулово есенциално масло на горната устна. А люта подправка в носа срещу клъстерно (гроздовидно) главоболие? Повярвайте ми, по-добре е от главоболието.
Говорил съм както за превенция, така и за лечение на Паркинсон с растителна диета, тъй като това е един от водещите убийци, но най-разпространената двигателна болест не е Паркинсон. Това е така наречения есенциален тремор, който засяга 1 от 25 възрастни над 40, и до 1 от 5 при хората след 90 г., което го нарежда сред най-разпространените неврологични заболявания. В допълнения към треперенето на ръцете, може да се наблюдават други невропсихиатрични прояви като затруднено вървене, а също и различни степени на проблеми с възприятието.
Какво го причинява? Съществува група от невротоксини, които причиняват есенциален тремор наречени бета карболови алкалоиди. Harmane е един от най-мощните невротоксини от причиняващите тремор. Ако изложите хората на тези токсини, те развиват тремор; премахнете ги и треморът изчезва. Какво се случва ако сме изложени дългосрочно? Скорошно проучване установи, че пациентите с есенциален тремор имат много завишени нива на този токсин в кръвта, в сравнение с хора, които не страдат от тремор.
По какъв начин са били изложени на него? Основно чрез месото: телешко, пилешко и свинско – всъщност и риба. Така че ако този мощен, причиняващ тремор, невротоксин се открива в готвени месни храни, тогава има ли връзка между яденето на месо с повишения риск от есенциален тремор? За хората, които са консумирали най-много месо по време на проучването вероятността да заболеят от есенциален тремор е 21. Просто за сравнение ако погледнем проучванията за връзката между цигарите и рака на белия дроб, пушенето се свързва със случаите на рак с вероятност 14, не 21. Това е близо 2000% увеличена вероятност за тази увреждаща мозъка болест.
Следващите в списъка са болестите, свързани с кръвообращението, убиец номер едно при мъжете и жените. Сред обществата, които консумират само растителна храна, множествената склероза почти не съществува. Какво да кажем за сърдечните заболявания? Миналата година Международният журнал по епидемиология публикува повратна статия от 50-те години, която започва с шокиращо изявление. Сред африканското население в Уганда случаите на сърдечносъдови заболявания клонят към 0; Нашият убиец №1 почти не се среща при тях? С какво се хранят? Банани и сладки картофи, зеленчуци, царевица, просо, тикви, домати и зеленолистни присъстват в менюто на всички; Набавят си протеин изключително само от растителни източници, а нивата им на холестерол го доказват, те са близки до тези на съвременните вегани.
Може би африканците умират прекалено рано от други болести и не живеят достатъчно дълго, за да получат сърдечен удар? Не. Ето сравнение по възраст на сърдечните удари в Уганда и Сейнт Луис. От 632 аутопсии в Уганда – един случай на миокарден инфаркт. От 632 жители на Мисури — със същото разпределение по пол и възраст — 136 случая на миокарден инфаркт. Разликата е повече от сто пъти. Учените били толкова впечатлени от резултатите, че направили още 800 аутопсии в Уганда, и този случай си останал единствен, което означава, че той не е бил причината за смъртта на нито един от останалите 1427 пациенти. По-малко от 1 случай на 1000. А в САЩ това е епидемия.
Това е списък на болестите, които са широко разпространени тук и в общества, които живеят и се хранят по „американски“, и в същото време са редки или почти не се срещат в населения, които се хранят с растителна храна. Това са нашите най-разпространени болести – като затлъстяването. Хернията, един от най-често срещаните стомашни проблеми. Хемороидите и разширените вени са венозните болести, от които страдаме най-много. Рак на дебелото черво, причина №2 при смъртните случаи от рак. Дивертикулоза, заболяване №1 на червата. Апендисит, причина №1 за спешни коремни операции. Жлъчката, причина №1 за не-спешната коремна хирургия. А исхемичната болест на сърцето, най-честата причина за смърт тук, е абсолютна рядкост при обществата на растителна диета.
Сърдечните заболявания са избор, също като кариесите… Ако погледнете зъбите на хора, които са живели преди 10000 години преди появата на четката за зъби, те не са имали кариеси. Не са четкали зъбите си нито един ден през живота си, не са си почиствали зъбите с конец, не са се жабурили с Listerine или Waterpik… и въпреки това не са имали кариеси, защото сладките десертчета още не са били измислени. Защо хората продължават да имат кариеси, когато сме наясно, че можем да се предпазим от тях с подходяща диета? Много просто! Защото удоволствието, което хората получават от десертите натежава повече на везните срещу цената и дискомфорта на зъболекарския стол. И това е ОК!
Вижте, стига хората да разбират последствията от своите действия, какво повече мога да направя аз като лекар? Ако вие сте пълнолетен и решите, че ползите надвишават рисковете за вас и вашето семейство, тогава давайте. Аз определено обичам да си угаждам от време на време. Имам добро здравно осигуряване, което включва зъболекарски грижи. Но ако вместо плаката по зъбите, става въпрос за плака, която се натрупва в артериите ви? Още една болест, която можем да избегнем с промяна на диетата.
А какви са последствията за вас и вашето семейство? Тук вече не става въпрос за почистване на зъбен камък. Въпросът вече е на живот и смърт… Най-вероятната причина за смъртта на нашите близки ще бъде сърдечно заболяване. И все пак зависи от всеки от нас да направи избор с какво да се храни и как да живее, но трябва да правим тези избори осъзнато, информирайки се за предсказуемите последствия от нашите действия.
Атеросклерозата, втвърдяването на артериите, започва още в детството. До 10 годишна възраст почти при всички деца в артериите се натрупват мастни жилки — първият стадий на болестта. Плаката започва да се образува около 20-тата година, влошава се през 30-те, а после започва бавно да ни убива. За сърцето това означава инфаркт. За мозъка – инсулт. За крайниците означава гангрена. А за аортата – аневризъм. За всеки в тази зала, който е над 10 годишен, въпросът не е дали да започне да се храни здравословно за да предотврати сърдечно заболяване; въпросът е дали искате или не искате да спрете развитието и да преборите сърдечното заболяване, което вече имате.
Орниш и Еселстин са доказали, че можете да се преборите със сърдечно заболяване с изцяло растителна (веган) диета. Не е нужно да чакате първия сърдечен удар, за да отпушите артериите си. Можем да започнем борбата със сърдечните заболявания още днес. Можем да започнем борбата със сърдечните заболявания на нашите деца още тази вечер.
Как ще го направим? Според главния редактор на Американския журнал по кардиология тази година, единственият рисков фактор за атеросклерозната плака, нашият убиец номер едно, е холестеролът, повишен LDL, така нареченият лош холестерол в кръвта. За да свалим нашия LDL холестерол, трябва да намалим приема на 3 неща: транс мазнини, наситени мазнини и диетичен холестерол.
Транс мазнините, които увеличават риска от сърдечно заболяване, внезапна смърт, диабет – всъщност се съдържат само на едно място в природата и това място е животинските мазнини. Хранителната индустрия обаче е открила начин да да ги произвежда по изкуствен начин чрез втвърдяване на растителни мазнини в процес, наречен хидрогениране, който пренарежда атомите, така че те да приличат на животински мазнини. В момента почти половината прием на транс мазнини при американците идва от животински продукти.
Според USDA кашкавалът, млякото, киселото мляко, бургерите, пилешката мазнина, пуешкото месо, саламите, хотдог съдържат между 1 до 5 % транс мазнини. Открити са малки количества транс мазнини в нехидрогенираните растителни мазнини, които се дължат на рафиниращи процеси.
Всъщност проблем ли е приемът на няколко процента транс мазнини? Най-престижното научно тяло в САЩ, Националната Академия на науката, заключи че единственият безопасен прием на транс мазнини е нула, защото всеки прием на транс мазнинни киселини увеличава риска от коронарни (сърдечносъдови) заболявания. Приемът на транс мазнини, без значение от източника — хидрогенирани вредни храни или животински мазнини — увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.
И защото няма как да избегнем напълно транс мазнините – в обикновената не-веган диета – елиминирането на трансмазнини би изисквало значителни промени в хранителните навици на повечето американци. Един от авторите на проучването, директорът на Харвардската програма за сърдечносъдова епидемиология, отлично обяснява защо въпреки това те не препоръчват изцяло растителна диета: „Не можем да кажем на хората напълно да спрат да ядат месо и млечни продукти“, казва той. „Бихме могли да им кажем да станат вегетарианци“. „Ако се базираме изцяло на науката, бихме могли, но ще е малко екстремно“.
Не бихме искали хората на науката да се основават на самата наука, нали? Не…
Да избягваме наситените мазнини означава да избягваме млечни, пилешко, торти и свинско. Да избягваме холестерола означава да избягваме животинските продукти като цяло, особено яйцата. Американският борд за яйца назначен от правителството на САЩ има за цел да увеличи потребителското търсене за яйца и яйчни продукти от името на производителите в страната. Защото бордът се регулира от федералното правителство, ако една корпорация иска да вземе част от десетките милиони долари заделяни годишно за реклама, не им е позволено да нарушават закона с тези фондове. Що за концепция? Това води до доста открити реплики между корпорациите в яйцевъдството и USDA за това какво може и какво не може да се говори за яйцата.
Благодарение на закона за свобода на информацията успях да се добера до част от тези мейли. Искате ли да ги видите? Разбира се, повечето приличат на това… „Моля ви, отбележете точките относно кризата със салмонела.“ Някакви въпроси? Или още по-добре, цели листи хартия, които буквално казват това… [Принтирайте с грижа за околната среда] Това е целият лист. Нашите данъци в действие.
Но вижте това. Някаква компания се опитва да отпечата брошури за здравословна детска закуска. Но поради съществуващите закони за подвеждаща реклама, директорът на отдела за проучвания и промоции в яйцевъдството към USDA им напомня, че не могат да рекламират яйца и яйчни продукти като здравословни или хранителни… Виждате ли, думите хранителни и здравословни носят определено скрито значение – знаете, тази храна наистина е добра за вас. Понеже яйцата съдържат високо количество холестерол и наситени мазнини, думи като „здравословен“ и „хранителен“ са проблем. Това е мнението на USDA!
И щом не можем да твърдим, че яйцата са здравословен старт на деня, от USDA предлагат да ги наричаме „задоволителен старт“. Не можем да кажем, че те са здравословна съставка, но можем да ги наречем утвърдена съставка. Не можем с ръка на сърцето да кажем, че яйцата са добри за нас. По закон яйцевъдната индустрия „трябва да стои настрана от думи като здравословен и хранителен“. Според правилата на FDA, за да бъде една храна „здравословна“, тя трябва да има ниско съдържание на наситени мазнини – яйцата не минават този тест – и по-малко от 90 мг. холестерол на порция – дори половин яйце не отговаря на това условие.
Не само че не могат да представят яйцата като здравословни, те дори не могат да говорят за тях като за безопасна храна. „Всички референции за безопасност трябва да бъдат премахнати“. Не забравяйте, това са думите на USDA. Защо? Защото повече от 100000 американци са натровени със салмонела от яйцата всяка година.
Вместо безопасни може да наричате яйцата пресни, предлагат от маркетинг отдела на USDA. Но не е позволено да казвате, че са безопасни. Не можете да кажете, че са безопасна храна. Не можете да твърдите това. Дори не трябва да споменавате безопасност. Не можете да казвате, че са здравословни. „Всички референции за здравословност също трябва да бъдат изтрити“.
Чакайте малко. Не само, че не са здравословни, ами не могат да бъдат наречени и безопасни? Според кого? Според Министерството на селското стопанство на САЩ. Обичам закона за свобода на информацията.
Следващите в списъка са проблемите с мускулите, скелета и съединителните тъкани. Знаете ли, винаги съм смятал, че лекарствата за холестерол са най-предписваните лекарства. Всъщност това са обезболяващите при случаи като фибромиалгия, синдром, от който страдат милиони и който може драстично да бъде повлиян с разнообразна растителна диета, те са източник на едни от най-впечатляващите резултати от днешните проучвания.
Вече говорих за диабета и депресията като две от водещите причини за смърт миналата година.
Цитонамазката за ранно откриване на рак на маточната шийка е честа причина за посещение в лекарския кабинет. Ракът на шийката на матката днес се смята за болест предавана по полов път, причинявана от вирус, наречен HPV.
Много млади жени днес имат контакт с HPV, но повечето не развиват рак на шийката, защото имунната им система е способна да се пребори с вируса. 70% от жените се справят с вируса в рамките на година, и повече от 90% в рамките на 2 години — преди вирусът да причини рак, освен ако не сте с отслабена имунна система.
В такъв случай може би тези с особено силен имунитет ще се справят с вируса дори по-бързо. Именно такъв е резултатът от това проучване, в което жените които са вегетарианци показват значително по-ниска степен на наличие на HPV, това е едно от многото проучвания, което показва по-нисък риск от HPV инфекция сред жените на растителна диета.
Да вземем например група жени при които е открит HPV в маточната шийка, и да повторим теста след 3 месеца и след 9 месеца, като едновременно с това следим режима им на хранене, какво ще установим? По-високата консумация на зеленчуци може да понижи риска от устойчивост на HPV наполовина, удвоявайки шанса на пациента да се справи с вируса. По-висока консумация означава 2 или повече порции на ден.
Това може да обясни важните открития през тази година. При жените вегани рискът от всички видове рак взети заедно, включително рак на маточната шийка, е по-нисък. Така че, въпреки че този рак се причинява от вирус, здравословната диета е способна да намали риска.
Както ферментиралите зеленчуци в туршията се грижат за растежа на добрите бактерии като поддържат киселинна среда, така действа и вагината. Нормалното pH на вагината е като това на доматения сок. Но започне ли да се приближава към стойностите на кафето, може да се стигне до прекалено бърз растеж на лошите бактерии, което да причини бактериална вагиноза, от която страдат впечатляващите 29% от американските жени, което я прави най-честата сред оплакванията, свързани с вагинални болести. Масово се диагностицира чрез така наречения тест чрез подушване, когато докторът буквално помирисва вагиналния секрет за специфичния мирис на риба.
Защо е толкова разпространена? Смята се, че високият прием на мазнини, особено на наситени мазнини — помните: млечни, пилешко, торти и свинско — може да увеличи вагиналното pH, увеличавайки по този начин риска от бактериална вагиноза. След като сме наясно с това… Следващата стъпка е споделяне на тези открития с гинеколози и общопрактикуващи лекари, както и информиране на цялото общество за значението на оптималния хранителен режим за превенцията на инфекции на половите органи, намаляване на свързаните с тях болести и поддържане на репродуктивността.
Как наситените мазнини влияят върху репродуктивното здраве на мъжете? Според скорошно проучване в Харвард повишаването на приема на наситени мазнини само с 5% се свързва с 38% по-нисък брой сперматозоиди. Но защо? Говорил съм преди за ролята на така наречените ксеноестрогени тези смущаващи ендокринните жлези химикали, тези замърсители, които се натрупват в животинските мазнини. Но знаете ли, мъжката плодовитост е нещо повече от броя на сперматозоидите, тя се определя и от това как работи спермата. Повече по темата в моето видео „Мъжката плодовитост и храненето“.
Когато стане въпрос за репродуктивно здраве при мъжете, това е, което докторите чуват най-често. 30 милиона мъже в САЩ имат проблем с ерекцията, а по света са почти 100 милиона. Чакайте малко. Населението на САЩ е едва 5% от световното население, и въпреки това 30% импотентност? Ние сме №1!
Но на кой му пука? Имаме червени, сини и бели хапчета, имаме Виагра. Проблемът е, че хапчетата просто прикриват симптомите на съдовите болести и не лекуват основния проблем. Липсата на ерекция и заболяването на сърдечните артерии могат да се разглеждат като две прояви на една и съща болест, нали, възпалени, запушени и отслабени артерии.
40% от мъжете над 40 имат проблем с ерекцията, 40 над 40, което означава почти 50 пъти по-висок риск от внезапна смърт, почти 5000% увеличение на риска, което поставя въпроса съществува ли въобще по-висок риск?
А преди смятахме, че проблемите с ерекцията при младите мъже, на 20-30 години, са на психична основа — тоест са изцяло в главите им. Сега обаче осъзнаваме, че е много по-вероятно това да са ранни признаци на съдови заболявания. Мъж с липса на ерекция – дори и да няма сърдечни оплаквания – трябва да бъде третиран като пациент със сърдечно заболяване до доказване на противното.
Причината заради която младежите трябва да внимават за нивото на холестерола си е, че втвърдяването на артериите ще доведе до омекване на пениса в по-късен етап от живота. Нивата на холестерола могат да предскажат сексуалността в бъдещ период. Ще продължите ли да ядете боклуци, защото можете да глътнете някое хапче? Цялата Виагра на света няма да подобри сексуалния ви живот след като получите сърдечен удар. Поуката тук е много проста: ED (Erectile dysfunction – „Еректилна дисфункция“) означава ранна смърт. Това е оцеляване на най-твърдите.
Ензимът, с който лекарствата като Виагра си играят се открива на две места в тялото: тъканта на пениса и очните ретини. Затова FDA окуражава хората да спрат да пият лекарства като Виагра и веднага да повикат лекар, ако загубят зрението си внезапно, ако, разбира се, можете въобще да откриете телефона и да се обадите. Което ни води до следващата група масови диагнози: наранявания и натравяния, което включва негативни странични реакции от прием на лекарства.
След това идват кожните оплаквания. Някаква надежда за страдащите от целулит? Ето, вижте това видео, но с две думи изследователите са сравнили диета без месо и яйца, съставена предимно от зеленчуци, зърнени и бобови, плодове и ядки с обикновената диета. Вегетарианската група загубила повече тегло, въпреки че са били принудени да приемат същото количество калории, и пак са отслабнали повече. Вталили са се повече. Понижили са нивата на холестерола, повече subQ мазнини, и повече коремни тлъстинки, – това е подкожната мазнина, която причинява целулита.
Хората с чувствителна кожа трябва да пробват лененото семе.
Следват храносмилателните проблеми. Въпреки че съществува международна организация на сините сливи, която ни държи в течение на последните новини за сините сливи по света, в САЩ, Калифорнийският борд на сливите успешно натисна FDA да смени името от сини сливи на сушени сливи, което предизвиква една по-позитивна и свежа представа за плодове, с надеждата да привлекат своята целева аудитория, жените. Естествено би било от полза да включат една, две жени в борда…
Промяната на името е била с цел да се размие асоциацията с редовните стомашни проблеми. Защо пък да се продаваме евтино? Клиничен опит на случаен принцип: сливи срещу Metamucil. Повече от 60 милиона американци страдат от хроничен запек. Ето същността на проучването. Всяка точка е напълно спонтанно изхождане. Забележете при колко хора въобще липсва изхождането на база седмица. При средно 1.7 на седмица, което се покачва до 3.5 със сливи — изхождане поне веднъж на два дни. По-добре от Metamucil. Заключението било, че сушените сливи могат да се считат за първостепенно лечение на констипацията (запек).
Но ако това може да се постигне с добавянето само на един плод към нашата диета, какво ще се случи, ако се храним само с растителна храна? Извън графиката! Оказва се, че веганите са съвсем обикновени хора.
Говоря и за други храносмилателни проблеми като раздразнени черва, хронично стомашно разстройство. Но какво да кажем за… рака?
Очаква се половин милион американци да умрат тази година от рак, което се равнява на 5 големи самолетни катастрофи всеки ден. Броят на американците, които умират от рак всяка година, е повече от броя на всички загинали във всички войни, водени от САЩ, взети заедно. И това се случва всяка година.
Един тумор, обаче, не може да расте без да има достъп до кръв. В момента се смята, че туморът не може да порасне по-голям от топченцето на върха на химикал, без да бъде снабдяван с кръв, което означава, че ангиогенезата – ангио означава съд – тоест създаването на нови кръвоносни съдове е критично за растежа на тумора. Всеки от нас има в тялото си ракови клетки в този момент. Но те не могат да растат, без да имат осигурено снабдяване с кръв. Така че туморите подло освобождават ангиогенни фактори, химикали, които водят до образуването на нови кръвоносни съдове в тумора. Най-важният от тях се нарича V.E.G.F., vascular endothelial growth factor (съдов ендотелен растежен фактор). Но ние можем да потиснем VEG-F със зеленчуци.
Много от фитонутриентите, които познаваме и обичаме в чая и подправките, и плодовете, и горските плодове, и броколите, и бобовите могат да блокират раковата стимулация за производство на нови кръвни клетки. Като знаем силата на растенията можем да предположим, че основата на един анти-ангиогенен подход към рака ще бъде една изцяло веган диета.
Можем ли по друг начин да уморим рака от глад? Преди 40 години е публикувано важно проучване което доказва, че много от човешките форми на рак имат така наречената абсолютна зависимост от метионина, което означава, че нормалните клетки могат да съществуват без аминокиселината, метионин, но раковите клетки се нуждаят от нея или умират.
За какво му е метионин на рака? Туморите използват метионина, за да образуват газообразни серни съединения, които специално обучени кучета могат да откриват. Има кучета, които могат да открият рак на кожата чрез подушване на бенки. Има кучета, които могат да открият хора с рак на белите дробове. Има кучета, които чрез душене на урина откриват рак на пикочния мехур. И, да, познахте, има кучета, които надушват рак на дебелото черво.
Докторите могат да си водят лабрадорите в лабораториите. Това дава едно съвсем ново значение на pet scan. Не ме окуражавайте.
Компаниите се борят да бъдат първи на пазара с лекарства, които изчерпват метионина, но тъй като негов основен източник е храната, по-добра стратегия би била да понижим нивата на метионин като намалим самия прием на метионин, нали? Да елиминираме храните с високо съдържание на метионин, за да спрем растежа на ракови клетки и да увеличим продължителността на живота.
Къде можем да открием метионин? Най-вече в пилешкото и рибата. Млякото, червеното месо и яйцата съдържат по-малки количества. Но ако наистина държите да приемате храни с ниско съдържание на метионин, придържайте се към растенията: плодове, ядки, зеленчуци, зърнени и бобови. С други думи, при хората, ограничаване на метионина може да бъде постигнато с преобладаваща веган диета, което пък от своя страна е и начин за удължаване на живота.
Дали хората, които ядат бобови, живеят по-дълго? Боб, грах, нахут и леща – могат да се окажат най-важният фактор за оцеляването на възрастните хора по света, докато диета без бобови реално повишава смъртния риск.
Изминаха 8 години, откакто беше публикувано известното проучване на Орниш, 12 месеца на стриктна веган диета може да спре развитието на рака на простата.
Чакайте малко. Как са успели да накарат група възрастни мъже да станат вегани за цяла година? Доставяли са им по домовете готова храна, нали знаете, мъжете са толкова мързеливи, че ще ядат каквото и да им сложите в чинията?
Но какво става в реалния живот? Осъзнавайки факта, че не могат да накарат мъже с диагностициран рак да изядат някакви си 5 порции плодове и зеленчуци на ден, учените се опитали просто да променят тяхното A към V съотношение: това е съотношението на животински спрямо растителни мазнини. И можем да кажем, че са имали успех – намалили са съотношението поне наполовина, от около 2 към 1, животински към растителни, до около половин веган, 1 към 1.
Как са го направили? Изглежда, че отчасти растителната диета е забавила развитието на рака. Но пък Орниш е успял да пребори рака. Раковият биомаркер PSA не просто е започнал да се покачва по-бавно благодарение на здравословната диета, но всъщност е започнал да пада, което може да е индикация за свиване на тумора. Тогава идеалното съотношение на животински към растителни мазнини може да клони към нула.
Ако няма никакъв шанс един дядо да стане веган, и разполагаме само с половинчати стойности, кое ще бъде най-лошото A и най-доброто V? Яйцата и свинското може би ще са най-лоши, съответно удвоявайки, дори учетворявайки, риска от по-нататъшно развитие на рака. Учени от Харвард са установили, че рискът се удвоява ако изяждаме дори по-малко от едно яйце на ден; учетворява се с по-малко от порция пилешко или пуешко на ден.
А ако можехте да добавите само едно нещо към своята диета? Зеленчуци от семейство Кръстоцветни. По-малко от една порция на ден броколи или брюкселско зеле, или зеле, или карфиол или кейл, намаляват риска от прогресиране на рака наполовина. Една порция. Подобни резултати са установени при преборилите се с рака на гърдата, по-малко от една порция на ден намалява риска от завръщане на рака.
Това проучване за здравословно хранене и живот при жените е проведено сред 3000 жени, преборили се с рак на гърдата, за да установи дали растителна, нискомазнинна, с високо съдържание на фибри диета може да повлияе развитието и ремисиите при рака на гърдата?
Представете си, че са ви поставили диагноза рак на гърдата. Това е всъщност тумор, негативен за естрогенни рецептори, което нормално означава два пъти по-голяма смъртност, освен ако не ядете 5 порции плодове и зеленчуци на ден, и вървите по 30 минути, 6 дни в седмицата. Плодовете, зеленчуците и разходката може би трябва да са в кавички. Имам предвид, че можете да изядете 5 порции плодове и зеленчуци на едно хранене и можете да се разхождате например по 3 км. на ден.
Но за секунда си представете, че току-що са ви поставили диагнозата. Представете си, че седите на стола в лекарския кабинет и докторът ви съобщава новината. Представете си как ще се чувствате в този момент. Нека да се потопим. Но съществува ново експериментално лечение, което може да намали риска от смърт през следващите няколко години от над 16% до само 4%. За да учетворят шанса си за оцеляване, жените биха заложили своите домове, за да си купят билет до някоя шарлатанска клиника в Мексико, ще загубят косата си заради химиотерапия, и най-вече, очевидно няма да понесат мисълта да започнат да ядат броколи и да намалят месото.
Може би някой трябва да започне да готви и за жените.
Единствената причина, поради която Орниш и неговите колеги са успели да минат с лечението на рак само с веган диета – без химиотерапия, без хирурзи, без радиация – е защото ракът на простата е бавно развиващ се и пациентите в ранен стадий на заболяването могат да бъдат поставени в модел на задържане. Така че, ако не смятат да правите нищо друго освен да гледате и да чакате, можете съвсем спокойно да пробвате нашето лечение с хранене. Има ли и други видове рак, върху които можем да изпробваме растенията?
Ракът на хранопровода е най-лошият рак. Повечето хора умират само месеци след диагнозата, но всъщност развитието на този рак е многоетапно. В началото имате нормален хранопровод, тръбата, която минава от устата до стомаха. Всичко изглежда наред. Започват предракови изменения, а после самият рак започва да расте, разпространява се и вие умирате.
Заради това така добре дефинирано, постъпково прогресивно развитие на рака, учените решили да го използват, за да тестват способността на горските плодове — най-здравословните плодове — да обърнат този процес. Пациенти във втори стадий и ягоди на прах. 6 месеца прием на количество, което се равнява на 450 гр. пресни ягоди дневно, и развитието на болестта е спряло при 80% от болните.
В началото на изследването нито един не е имал нормален хранопровод. В неговия край, повечето поражения изчезнали напълно или са значително регресирали до съвсем леки. Съвсем леки… Или изчезнали напълно. В края на проучването половината от хората, лекувани с висока доза ягоди си тръгнали без болестта: 52.7% излекувани.
Спад на тумор маркерите: преди и след. И всичко това благодарение на ягодите. Разпространение на клетките – преди и след ягодовата терапия. Същата история с боровинки и рак на устната кухина. При повечето пациенти пораженията са намалели, а при някои излекуването е било напълно. Ето тук виждате. А тук не. Да се върнем към потискането на туморите. Дори и да изглежда, че нещо като тютюна причинява рак, хранителният режим пак може да повлияе на развитието му. Но това съкровище си остава заровено — буквално — защото никой не печели от него. Никой, освен естествено стотиците хиляди хора които умират всяка година от ужасяващи разновидности на рака.
И последно, инфекциите. След настинката, най-разпространената инфекция е на пикочните пътища. От десетки години сме наясно, че бактерии от ректума причиняват инфекции на пикочните пътища, но едва наскоро разбрахме откъде идват тези E.coli, които причиняват инфекцията: пилешкото. Разполагаме с доказателство за директна връзка между селскостопанските животни, месото и инфекциите на пикочните пътища. Има стабилни доказателства, че тези инфекции може да са зооноза, болест, предавана от животно на човек. Най-добрият начин да се предпазим от инфекция на пикочния мехур е същият, по който се предпазваме от всяка друга инфекция: на първо място като не се заразяваме.
Не може ли да използвате някакъв термометър, за да сте сигурни, че месото е добре сготвено? Не, заради кръстосаната зараза. От години знаем, че когато някой купи и сготви замразено пиле в кухнята си, множество от E.coli, резистентни на антибиотици, отива от пилето директно в червата на готвещия, дори преди да го е изял!
Това се случва след като птицата е приготвена, но преди месото да е изядено. Така че не само, че е без значение колко добре сте сготвили пилето, няма значение дори дали ще хапнете от него! Самото внасяне вкъщи и размразяване и готвене. До дни устойчивите на лекарства пилешки бактерии са се размножили дотолкова, че да доминират в чревната флора на човека. Пилешките бактерии завземат територия.
Ами ако наистина сте много внимателни в кухнята? Ефективност на хигиената за превенция на кръстосана зараза при готвене на пилешко месо. Посетени са около 60 домакинства, на всяко е дадено пиле и са били помолени да го сготвят. Слд като са приключили с готвенето, са открити бактерии от пилешки изпражнения — кампилобактерия и салмонела – и двете опасни за хората – навсякъде: на дъската за рязане, по посудата, по ръцете, на дръжката на хладилника, на шкафа, на дръжката на фурната, на топката на вратата. Това е преди да са почистили.
Какво се случва след почистването? Патогенните фекални бактерии все още са навсякъде. И това е обикновено пиле, купено от супермаркета. Не пиле, което учените умишлено са заразили с бактерии. Купуваме ги пакетирани заедно с болестите. Очевидно хората нямат представа какво се случва в кухните им. Така че са взели друга група от хора и са ги инструктирали специално. След като сготвите пилето, трябва да измиете навсякъде с гореща вода и препарат; Казано им е изрично: измийте дъската за рязане, кранът на чешмата, мивката, хладилника, дръжките на вратите, всичко. OK. И въпреки това учените са открили болестотворни пилешки буболечки навсякъде.
Чудесно. Последната група. Този път хората е трябвало изрично да измият всичко с белина. Гъба, напоена с белина и белина, напръскана върху всички повърхности. Оставяме белината да подейства за 5 минути, нали така? И въпреки това са открити кампилобактерии и салмонела по някои прибори, гъбата, шкафа около мивката и плота. Определено по-добър резултат, но ако нашата кухня не прилича на лаборатория за биологично опасни отпадъци, единственият начин да си гарантираме липсата на инфекции в кухнята е първо да не ги внасяме в дома си.
Добрата новина е, че от едно ядене на пилешко няма да останете заразени за цял живот. В това проучване пилешките бактерии са просъществували около 10 дни преди нашите добри бактерии да ги преборят. Проблемът обаче е, че повечето семейства ядат пилешко по-често от веднъж на 10 дни, така че те непрекъснато доставят тези патогенни организми в своето тяло.
А какво става ако вече имате инфекция на пикочните пътища? Например, може ли сокът от боровинки да я излекува? Разберете повече в моето видео „Могат ли боровинките да излекуват инфекция на пикочните пътища?“
Естествено яденето на пилешко месо също така редовно ви натравя. В класация на патогените в храната от миналата година, целяща да се разбере кои са най-опасните, №1 в списъка е салмонелата, основната причина за хранително натравяне и последвала хоспитализация и №1 причина за смъртни случаи вследствие на хранителни натравяния. И въпреки това е напълно законно да продават заразени със салмонела пилета в супермаркета. Всичко тръгва от един случай през 1974, когато Американската обществена здравна организация съди USDA, казва… чакайте малко не можете да слагате етикет „одобрено“ на нещо, което е заразено с бактерии убийци. Какво могат да кажат от USDA в защита на месото? Те са посочили, вижте, че инфекции със салмонела съществуват и при яйцата, и при млякото, така че има много източници на зараза и би било несправедливо месната индустрия да поеме вината.
Това е същото както в рибната индустрия казват, да, няма нужда да слагаме, етикети със съдържанието на живак на консервите риба тон, защото хората са изложени на живак и ако изядат термометър например! OK… Окръжният съд по оплаквания подкрепил позицията на производителите на месо, с аргумент, че е нормално да се продава заразено със салмонела месо, защото, цитирам, „американските домакини са достатъчно внимателни и умни и начинът им на приготвяне и готвене на храната обикновено не води до натравяне със салмонела.“ Това е все едно да кажеш „О, минивановете не се нуждаят от предпазни колани, защото, нали знаете, жените, които ги карат обикновено не катастрофират.“ Към днешна дата е напълно законно да се продава заразено със салмонела месо.
Както и да е, ето ги, топ 12 причини, поради което хората търсят медицинска помощ, най-вече за болести, които могат да бъдат избегнати. И после вместо да третират първопричината за болестта, обикновено докторите предписват нещо, което влияе на симптомите като например доживотно лекарство за, сещате се, високо кръвно, кръвна захар, холестерол. Но помислете за това. Високото кръвно е само симптом на болни артерии с нарушена функционалност. Разбира се, можете да пиете лекарства всеки ден до края на живота си, за да понижавате изкуствено кръвното си налягане, но това не лекува причината на заболяването. Пренебрегването на първопричината и лечението само на рисковите фактори е нещо като бърсане на пода докато мивката прелива, вместо просто да завъртим кранчето и да спрем водата. Но фармацевтичните компании са повече от щастливи да ви продават ново руло кухненска хартия всеки ден до края на живота ви.
Когато се третират основните причини за заболяването, много хора спират да пият лекарства, спират терапия, спасяват се от операция. Харчим милиарди за сърдечни операции. Но това рядко означава по-дълъг живот за пациента. Защо пък да не премахнем 90% от сърдечните заболявания? Помислете за това. Заболяванията на сърцето са причина за повече случаи на преждевременна смърт от всяка друга болест, а в действителност могат да бъдат напълно избегнати с промяна на хранителния режим и начина на живот. И същите тези промени могат да ни предпазят и да ни помогнат да се преборим с много други хронични болести – същите тези промени в храненето! Но защо повече доктори не прилагат това?
Една от причините е, че не им плащат за това. Никой не печели от здравословния начин на живот като лекарство, така че той не е част от медицинското образование и практика. На докторите им липсва практика и финансова изгода. Така че те продължават да правят това, което си знаят: предписват лекарства, правят операции.
След като Дийн Орниш доказа, че можем да победим причина №1 за смъртните случаи, сърдечните заболявания, да отпушим артериите без лекарства, без операции, само с растителна диета и малки промени в ежедневието, той мислеше, че резултатите му ще имат значителен ефект върху масово практикуваната кардиология. Все пак това е лекарство за убиец №1? Но той признава, че е сбъркал. Осъзнал е, че паричното заплащане на лекарите е много по-мощен фактор в медицинската практика, отколкото научните изследвания.
Парите над резултатите. Не е много ласкателно за лекарската професия. Но хей, ако докторите няма да се занимават с това, ако не им се плаща, нека да им платим. Така че д-р Орниш отива във Вашингтон с аргумента, че видите ли, ако обучим докторите и им платим да помагат на пациентите да третират истинската причина за болестта със здравословен начин на живот, а не просто да лекуват симптомите, можем да спестим милиарди — и това е само в случаите на сърдечни заболявания, диабет, рак на простатата и рак на гърдата.
В Щатския сенат е внесен законопроект Take Back Your Health (Върни си здравето обратно), който да подтиква докторите да изучават и практикуват лечение чрез здравословен начин на живот не само защото е по-добро и дава по-добри резултати, но и, критичния фактор, на докторите ще им се плаща за това. Проектозаконът умрял, също както милиони американци ще продължават да умират от хронични болести, които могат да бъдат предотвратени.
Поне от десетилетие сме на ясно, че водещите причини за преждевременна смърт и постоянно нещастие са хроничните болести, които от своя страна, зависят от използването на нашите крака (упражнения), вилици (диета), и пръсти (пушене). Крака, вилици и пръсти са ключът за здравето не само заради хилядите хора във всеки един случай, като цунами или земетресение, но съдбата на милиони и милиони хора, година след година.
Ние, като доктори, сме отдавна наясно с това — Орниш е публикувал това преди 23 години. И въпреки това не сме си научили урока… пише директорът на Центъра за изследване на рака към университета в Йейл. Дори само дотолкова, че да използваме това, което знаем, в ежедневните ни дейности. Ако го правехме, може би щяхме да елиминираме повечето сърдечни заболявания, случаи на инфаркт, диабет и рак. Спасяването на милиони е просто цифра. Той моли докторите да забравят за статистиката в общественото здравеопазване и да се запитат дали са загубили любим човек заради сърдечен удар, инфаркт, рак или диабет.
Представете си лицата им, прошепнете имената им. Припомнете си как се чувствахте, когато научихте. А сега си представете лицата на другите, като вас и мен, които виждат лицата на любимите си хора — огледайте се. Представете си, че 8 от всеки 10 души тук, които са тъжно умислени за болката и страданието от загубата, никога не са научили тази ужасяваща новина, защото това не се е случило. Мама няма рак. Татко не е получил сърдечен удар. Дядо не е получил инфаркт. Сестрата, братът, лелята и чичото не са загубили крайник, бъбрек или око заради диабета.
Всички сме толкова тясно свързани в една мрежа на лични трагедии, които не са се случили. И стигаме до това, което той моли докторите да направят: персонализирайте общественото здраве при всеки удобен случай. Когато говорите за сърдечни заболявания и тяхната превенция, за рак, за диабет, помолете хората от публиката да си представят лицето на любим човек, който е страдал от това заболяване. Сега си представете, че този любим човек е от 80-те процента, които не биха умрели, ако докторите практикувахме това, което знаем.
Благодаря ви.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/more-than-an-apple-a-day-preventing-our-most-common-diseases
Превод, корекция и обработка: Лина (http://the-vegan.org) и Петър Енчев