Всичко започна с баба ми. Бях дете когато лекарите изпратиха баба ми вкъщи в инвалидна количка, за да умре. Диагностицирана с краен стадий на сърдечно-съдово заболяване, тя вече беше преминала през толкова много операции за байпас на сърцето, че на хирурзите им свършиха тръбичките. Прикована към инвалидна количка, с ужасяваща болка в гърдите, докторите й казаха, че не могат да направят нищо повече. Животът й беше свършил на 65-годишна възраст.
Но тогава тя разбра за Нейтън Притикин, един от ранните пионери на медицината на начина на живот и това, което се случи впоследствие, беше документирано в биографията на Притикин. Там се разказва за Франсис Грегър, баба ми. Това представляваше програма на живо, където всеки участник бил слаган на растителна диета и тогава започвал режим на упражнения с постепенно увеличаване на натовареността. Заведоха я на инвалидна количка, а тя се върна, ходейки. След няколко седмици тя вече извървяваше над 15 км. пеша на ден и живя още 31 години до навършване на 96-годишна възраст, за да се радва на своите шест внуци, включително и аз. Нейното учудващо възстановяване не само вдъхнови един от нейните внуци да преследва кариера в медицината, но и й позволи да има достатъчно години в здраво състояние, за да го види и как завършва медицинско образование, така че наистина всичко е благодарение на нея.
По време на обучението ми по медицина бях шокиран да разбера, че цялата тази маса доказателства за лекуването на хронични заболявания с помощта на промени в начина на живот — разширяване на артериите без лекарства, без операция — беше до голяма степен отхвърлено от официалната медицина. Чакайте малко, ако реално лекарството за убиец номер 1 можеше по такъв начин да се загуби в заешка дупка, какво още би могло да лежи погребано в медицинската литература, което да може да помогне на пациентите ми? Това се превърна в мисията на живота ми. Именно това ме накара да започна NutritionFacts.org и именно това ме накара да напиша книгата, „Как да не умрем“.
Проучванията показват, че хората масово надценяват силата на хапчетата и процедурите, за да се поддържат здрави. Например, пациентите смятат, че лекарствата за намаляване на холестерола са около 20 пъти по-ефективни отколкото са в действителност по отношение на предотвратяването на сърдечни удари. Нищо чудно, че повечето хора продължават да разчитат на лекарства, за да се спасят. Но водещите убийци не се появяват в резултат на недостиг на лекарства в организма. Гадната малка тайна е, че повечето попитани хора казват, че не биха искали да приемат, което и било от тези лекарства, ако знаеха колко малко полза реално тези продукти предлагат. Докато прочистването на организма чрез смяна на диетата е не само по-безопасно и евтино, но и може да бъде по-ефективно при предотвратяване, спиране и повтаряне на някои от главните болести, причинители на смърт, защото вие лекувате причината за заболяването.
Всяка година „Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ“ събира 15-те водещи причини за смърт и затова аз съм написал по една глава в книгата за всяка от тях: Как да не умрем от сърдечно-съдово заболяване, Как да не умрем от белодробно заболяване, Как да не умрем от мозъчни заболявания, рак на храносмилателния тракт, инфекции, диабет, високо кръвно налягане, чернодробно заболявания, рак на кръвта, заболявания на бъбреците, рак на гърдата, депресия, рак на простатата, болест на Паркинсон и как да не умрем от така наречените ятрогенни причини, което всъщност означава смърт от лекарска грешка. Това е първата половина на книгата и добрата новина е, че имаме огромно влияние върху съдбата на здравето ни и продължителността на живота — по-голямата част от преждевременните смъртни случаи и инвалидността са предотвратими с помощта на растителна диета и промяна към по-здравословен начин на живот.
Аз обаче не исках да напиша само някакъв справочник. Да, има хиляди цитати от рецензирани научни статии, но аз също исках книгата да бъде практическо ръководство по превеждане на тази купчина доказателства в ежедневни решения и ето това стана във втората част на книгата. Пъро започвам със светофарна система, чрез която всички храни да бъдат класифицирано с червена, жълта или зелена светлина. Въпреки че има и изключения, за които говоря в книгата, най-добрият наличен набор от доказателства показва, че най-здравословната диета е тази, при която е сведен до минимум приемът на месо, яйца, млечни продукти и обработени вредни храни и същевременно се приема достатъчни количества плодове, зеленчуци, бобови растения (грах, нахут и леща), пълнозърнести храни, ядки и семена, гъби, билки и подправки. Общо взето истинска храна, която расте на земята. Ето това е най-здравословният избор.
Някои храни обаче имат специфични лечебни качества и затова впоследствие съсредоточавам препоръките си върху списък, наречен „Дневен прием“, от всички неща, които аз се опитвам да поместя в своето ежедневие. Така например, аз препоръчвам да се приема една четвърт чаена лъжичка от подправката куркума на ден, една супена лъжица смляно ленено семе, горски плодове всеки ден, зеленолистни всеки ден, говоря за най-здравословните напитки, най-здравословните подсладители, какво количество физическо натоварване да извършваме. Пълният списък за дневен прием с препоръчителни размери на порциите може да се намери като безплатно приложение както за Android, така и за iPhone, просто потърсете Dr. Greger’s Daily Dozen.
Има само една диета, за която вече е доказано, че може да излекува сърдечно-съдово заболяване при повечето пациенти, това е диетата на растителна основа. Ако това е всичко, което растителното хранене може — да премахне убиец #1 на всички мъже и жени, тогава не би ли трябвало именно това да е начинът на хранене на всички по подразбиране до доказване на противното? Ами фактът, че може да окаже и благоприятно влияние при лечението, спирането и повторна поява на други водещи убийци като високото кръвно налягане и диабет тип 2, изглежда би направил темата за храненето на растителна основа преобладаваща навсякъде.
Повечето смъртни случаи в Съединените щати са предотвратими и са свързани с храненето. Според най-подробния анализ на рисковите фактори, който някога е бил публикуван – Глобалната тежест на заболяванията, проучване, финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – причина номер едно за смъртните случаи в Съединените щати е начинът ни на хранене. Причина номер едно за инвалидност е начинът ни на хранене, който в днешно време е изместил тютюнопушенето на второ място. Пушенето убива в днешно време около половин милион американци всяка година, но начинът ни на хранене убива стотици хиляди повече.
Така че очевидно храненето е най-важната тема номер 1 за преподаване в медицинските учебни заведения, нали? Темата номер 1, за която ви говори лекарят ви при всяко посещение при него, нали? Как може да има такова разминаване между науката и медицинската практика?
Лекарите имат тежък недостиг на хранителни вещества — в образованието си. Повечето лекари просто никога не са били обучавани относно влиянието на здравословното хранене върху развитието на болестта и така те се дипломират без наличието на този мощен инструмент в своята практика. Също така съществуват и институционни бариери, като например ограниченията във времето и липсата на възстановяване на разходите. Като цяло на лекарите не им се плаща, за да консултират хората за това как да се грижат за себе си. Разбира се фармацевтичните компании също играят роля в посока влияние върху медицинското образование и практика. Попитайте лекаря си кога за последно са го водили на вечеря от компания „Големите броколи“. Вероятно е минало известно време от тогава.
Същото е като при пушенето през 50-те години. Вече сме имали десетилетия на научни изследвания, свързващи пушенето с рак на белите дробове, но всички били пренебрегвани, защото пушенето било нещо нормално. Повечето лекари пушели. Средната консумация на цигари на глава от населението била 4000 цигари на година, което означава, че средностатистическият американец пушел по половин кутия на ден. Американската медицинска асоциация уверявала всички, че пушенето, в умерени количества, било нормално. Имало същото разминаване между науката и обществения ред. Отнело повече от 25 години и 7000 проучвания преди ръководителят на Националната здравна служба на САЩ да публикува първия доклад срещу тютюнопушенето през 60-те години. Човек би си задал въпроса дали след първите 6000 проучвания не е трябвало да дадат на хората някакво загатване за вредите или нещо такова? Това е могъща индустрия. И съвременната индустрия за производство на месо, захар, млечни продукти, сол, яйца и обработени храни използва същите тактики на тютюневата индустрия, за да се опита да обърне науката и да обърка обществеността.
Докато системата не се промени, ние трябва да носим лична отговорност за своето собствено здраве, за здравето на нашето семейство. Не можем да си позволим да чакаме докато обществото навакса с науката отново, защото това е въпрос на живот и смърт.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/how-not-to-die-an-animated-summary
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев