Естествено газираната или пенлива вода е популярна напитка от хиляди години. Производството на газирана вода съществува още от както един свещеник изпуснал вода в бъчва за ферментация на бира. В продължение на векове се е считало, че газираната вода може да облекчи стомашно-чревни симптоми, включително коремни болки, но до преди публикуването на това изследване, не разполагахме с достатъчно адекватни данни.
Двадесет и един души, страдащи от диспепсия, чувствителен стомах и запек, биват разделени в две групи на случаен принцип, като едната група пие по един и половина литра газирана вода на ден, а другата – чешмяна вода в продължение на две седмици. Диспепсия се определя като болка или дискомфорт, намиращ се в горната част на корема, което включва подуване на корема и гадене.
Оказва се, че газираната вода успокоява симптомите на диспепсия, в сравнение с нормална, течаща вода, както и подобрява запека. „Пийте повече вода“ е често срещана препоръка при запек, но реалните ползи от пиенето на нормална вода от чешмата не се изследват. Изглежда, че трябва да се увеличи не само приемът на вода, но и на фибри, а газираната вода очевидно помага. Понеже в изследването са използвали газирана минерална вода, не можем да кажем дали ефектът се дължи на мехурчетата или на минералите във водата.
Има опасения, че газираните напитки могат да доведат до увеличаване на киселините в стомаха, гастроезофагеална рефлуксна болест, киселинна рефлуксна болест, но те се основават на изследвания, като това, което сравнява водата с Пепси кола. Газираната вода, съдържаща се в Пепси, може да доведе до диспепсия и да допринесе за появата на киселини, но същото важи и за чая и кафето при хора, страдащи вече от киселини. Това обаче може частично да се дължи на сметаната и захарта, тъй като млякото също е известен причинител на киселини. Газираната вода сама по себе си не би трябвало да е проблем.
По същия начин ароматизираните газирани напитки могат да повредят емайла на зъбите, но причината не е газираността, а добавените сокове и киселини. Газираната вода сама по себе си се оказва 100 пъти по-малко ерозивна от цитрусите и содата. Така че газираната минерална вода може успешно да се справи с болките в стомаха и запека, без странични ефекти, освен ако не сте тийнейджър, опитващ се да отвори бутилка шампанско със зъби, особено в горещ ден след като разклатите хубаво бутилката, и по този начин рискувайки да получите пневматично разкъсване на хранопровода.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/club-soda-for-stomach-pain-and-constipation
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев