Често ме питат колко време ми отнема да създам един от моите ежедневни видео клипове.
Веднага след като сценарият е готов, не отнема повече от десет часа за създаване и запис – етапът на проучването е този, който отнема най-много време. Не мисля, че хората осъзнават колко много работа е това, така че исках да дръпна завесите и да ви позволя да надникнете зад кулисите.
Ако посетите pubmed.gov, където можете да получите достъп до базата данни на Националната библиотека по медицина – най-голямата библиотека на медицинска тематика в света, можете да потърсите теми като диета или хранене и ще видите, че около сто хиляди страници биват публикувани всяка година по отношение на храненето в научната медицинска литература. Това са повече от 200 изследвания на ден. Аз сам не мога да чета по 200 изследвания на ден, но 20 души могат да изчетат 200 изследвания на ден. Ето защо наех 19 изследователи да ми помогнат да обработят литературата, за да не ви се налага вие да го правите. И това е само допълнение към цяла армия доброволци, които свалят и категоризират почти 2000 статии на седмица. Не бих искал да пропусна нито един важен документ.
Следващата стъпка е търсенето на това, което аз наричам опорни статии. Това са новите изследвания, около които създавам видеото. Търся новост, практичност и ангажираност. Важно научно откритие ли е? Ако е просто още едно изследване, доказващо, че броколите са полезни за вас, освен ако няма някакво ново прозрение, едва ли ще успее да си проправи път.
Дали е практично? Има ли някаква информация, която може да се използва, която може да се приложи в реалния свят, в кухнята или в магазин за хранителни стоки? Кой го е грижа, че са открили някаква нова боровинка с лечебни свойства, ако може да се открие единствено в дивата Сибирска тундра примерно?
И на последно място, има ли начин да направим проучването интересно? Това може би е най-големият ограничителен фактор. Има много иновативна наука с практически приложения, но освен ако не намеря начин да я поднеса завладяващо, да добавя хумор или интрига, или да разреша някаква загадка с нея, за съжаление ще си продължи по пътя без да й се обърне внимание. Ето защо се нуждаем от поне 10 различни сайтове, като този, за да мога просто да предам документите нататък и да кажа: „Сега ти се опитай да го направиш интересно.“
Веднъж след като имам основата, тогава вече започва истинската работа. Само защото дадено нещо е публикувано в рецензираната медицинска литература, не означава, че е истина. Има проучвания, които са финансирани от „Националната асоциация на сладкарите“, които сочат, че сладките са просто превъзходни. Проучвания, тайно финансирани от „Кока Кола“ или от „Националната асоциация на говеждите скотовъдци“. Това не означава непременно, че проучването е фалшиво, но че трябва да го разгледате доста внимателно. Винаги трябва да следвате източника на парите.
След това трябва да сложите проучването в техния контекст. Може това проучване да е просто случайност или частен случай. Може би има 10 други проучвания, които показват точно обратното. Как иначе бихме могли да вземем решения на живот и смърт за нас самите и за нашите семейства ако не чрез най-балансираната комбинация от доказателства? Ето защо всяко ново проучване трябва да бъде поставено в контекст. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи.
Например, да кажем, че този документ попада в електронната ми поща, твърдейки, че рибното масло увеличава риска от рак. Сега аз просто бих могъл да направя видео за това, като просто изложа фактите: ето я тази статия, публикувана в рецензирано научно списание, която представя доказателства, че приемът на рибно масло увеличава риска от рак. Ето я статията, ето я връзката, от където можете да свалите статията, ето всички доказателства, които се представят, черно на бяло, точно пред вас, ето аргументите, графиките, таблиците, диаграмите. Това е рецензирана медицинска литература, хора. Готово!
Не. Това не е достатъчно добро. Това не отговаря на най-важния въпрос: Истина ли е? Всичко, което знаем, е че този човек просто събира проучвания, с цел да се вмести в някакъв план. За нас не е достатъчно просто да се придържаме към рецензираната наука. Искам всичко в NutritionFacts.org да отразява най-добрия възможен набор от балансирани доказателства.
Добре, но как да го направя? Дори и ако аргументите имат смисъл, основан на представените доказателства, трябва да се уверите, че той интерпретира правилно доказателствата, които предоставя. За да направите това, трябва да проверите всички 76 източника, които той цитира, за да се уверите, че нищо не се изопачава. Ами ако всеки от тези 76 документа цитира още 76 други документа? И дори и ако той правилно е цитирал онези 76 източника, какво да кажем за всички онези, които не е цитирал? Има повече от 2000 публикации, които засягат темата за рибното масло и рака. И вижте, тази статия била публикувана през 2013 г. Какво да кажем за статиите, които са публикувани след това и са цитирали тази конкретна статия? И това е само една статия за едно видео.
Ще се радвате, че сте направили такава надлежна проверка, защото тогава ще осъзнаете, хей, тази статия за рибното масло са я премахнали. Защо? Защото изследователят очевидно е пропуснал да сподели, че притежава своя собствена компания за хранителни добавки, която продава конкурентен продукт на основата на някакво друго масло. Отново това не означава непременно, че нещо не е както трябва, но определено изисква допълнителна преценка.
Както и да е, ако се върнем в началото, в идеалния случай правим подробно проучване на наличната литература, за да поставим всяка конкретна статия в нейния контекст, докато едновременно се връщаме назад и отиваме напред във времето, проверявайки всички източници, които са били цитирани и всички източници, които са цитирали първите и ние правим това всеки път, когато бива публикувана статия, свързана с храненето, което отново се случва поне сто хиляди пъти в годината. Сега се надяваме, че осъзнавате защо е трябвало да ангажираме 19 изследователи.
Как можем да си позволим това ли? Аз не взимам никаква заплата или компенсации и имаме някъде около 200 активни доброволци, които даряват и от времето си. Но също и имаме управленски екип от 7 души, на които им се плаща за работата – технически длъжности, дизайн, развитие, социални медии, координация между доброволците. Как можем да си позволим да плащаме няколко заплати заедно с разходите по сървърите и всичко останало? Вие!
NutritionFacts.org е благотворителна организация с нестопанска цел, която съществува изцяло благодарение на дарения от хора като вас. Това е като модел на Уикипедия, при който се приемат дарения от потребители, които ценят съдържанието, които ценят това, което правим.
Ние достигаме до толкова много милиони хора, че ако един на хиляда направи малък принос, за нас е възможно да продължим да се развиваме. Така че ако мислите, че моята работа е обогатила живота ви, моля да обмислите идеята да ни подкрепите като направите еднократно дарение без данъци или още по-добре, месечно дарение.
Независимо от това, дори и ако никога не дадете и една стотинка, всичко на уебсайта е и винаги ще бъде безплатно за всички, завинаги. Няма такова пространство, което да е срещу членски внос, където можете да получите допълнителна животоспасяваща информация – срещу заплащане. Няма никакви реклами. Ние не приемаме корпоративни спонсорства. Сайтът е строго некомерсиален. Д-р Грегър няма своя марка хранителни добавки от чудодейно змийско масло. Дори всички пари, които получавам от книгите и от DVD-тата си, отиват обратно към сайта. Това е просто една обществена услуга за тези, които жадуват за знания за храните, основани на доказателства.

Източник: http://nutritionfacts.org/video/behind-the-scenes-at-nutritionfacts-org
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев