Заформи се една интересна дискусия около решението на Ванилка да смени изцяло курса (от хранене без животински продукти обратно към тях) и затова реших да драсна и аз някой ред. Обаче…
Оказа се, че братовчед ми обобщи всичко за мен, затова и го пускам тук без редакции:

Ами не е първата, няма и да е последната. Много хора са в тая игра, защото това е поредният интерес/мания/хоби/проект. Целенасочени, мотивирани и абсолютно интелигентни започват, действат и увяхват. Това не е еднопосочно движение, пожелавам й пълен кръг. Но ако тя е била недохранена, то не е сама. Мисля, че много вегани са, включително и аз от време на време (като не съм абсолютно 100%-ов, но достатъчно близо, за да има значение). Виждаме, че да ядеш животински неща е компромис, от който отдавна няма нужда, но понеже нямаме идея точно как сме възникнали и от кого, не можем точно да си хванем първоначалния модел на хранене. Нямаш индустрия зад гърба си, нямаш евтини готови неща и докато се усетиш е минала една седмица главно на картофи със салата, понеже не е имало време или сили. Хич не е трудно да се поизоставиш. Та това, което искам да кажа е, че философията на хранене е навързана с цялостната философия на „Кой съм, защо съм?“. И когато това липсва, е много лесно да смениш вълната, защото ти нямаш основа от цялостни вярвания, а 2 прочетени книги и 3 сайта, чийто ефект избледнява бавно и сигурно. Да не говорим, че има много хора, които го пробват изцяло заради собствения си гъз, без елемента на съчувствие към всичко живо.

Както и по-рано съм писал — който има желание да види от научна гледна точка как стоят нещата може да посети nutritionfacts.org.
За нас като семейство сме решили, че във всеки един момент ще се храним без намесата на животински продукти. Правили сме неколкократно изследвания на Искрен и до момента има перфектни показания независимо, че е консумирал изключително малко животински продукти, никакво месо, яйца и риба. Така че за нас това е поредното доказателство, че до момента приетите норми не са актуални.
С това обаче не твърдя, че преходът става от днес за утре или че пък не е нужно човек да вложи енергия. Най-малкото трябва да се отдели време и внимание, така че да се разнообрази менюто и да се ядат повече на брой неща, макар и в по-малки количества.