Повишаване на имунитет на малко дете

zaedno_s_Iskren

 1. Най-важното, което сме установили от практиката е Herbal Helper 1-2 капсули на ден са достатъчни да спрат всякакви секрети и дразнения на гърлото. Най-добре е да се приемат на гладно или 1 час след хранене. Тъй като билките са изключително силни трябва да не се взимат дълго време (повече от 5-6 дни), защото разреждат кръвта.
 2. Следващият по важност витамин е Д. Особено през есента и зимата депата, които съхраняват този витамин, се изчерпват бързо. Една капка на ден течен витамин Д е напълно достатъчна, за да запълни тази липса. През слънчевите дни е напълно достатъчно детето да се порадва на 15-20 минути преки слънчеви лъчи (но не през прозореца, тъй като както знаем прозорците спират точно тези лъчи, които са отговорни за витамин Д).
 3. Витамин Ц: 25 милиграма активно вещество витамин Ц на 1 кг. телесна маса. Ударните дози при първи симптоми на отслабен имунитет са през три часа (пример с Искрен: 12 кг. тегло = 300 милиграма активно вещество витамин Ц през 3 часа). Пробвали сме, както течен витамин Ц от естествени източници (Liquid Vitamin C – 120 ml.) – американски на цена от около 9 лв. за опаковка, така и прахообразен витамин Ц – Amos Vital Vitamin C Pulver (100 гр. за около 7 лв.). Тези двата сме установили, че са най-ефективни, но за съжаление течният е доста скъп и затова използваме прахообразния като го разреждаме в органичен сок (ако се сещате три литровите картонени опаковки с натурален сок без оцветители, консерванти и допълнителни подсладители).
  Ако няма симптоми на разболяване, но имунитетът на детето още не е укрепнал (напр. непосредствено след преболедуване на някоя болест) може да се дава една доза витамин Ц дневно (пак 25 милиграма активно вещество витамин Ц на 1 кг. телесна маса).
  Пробвали сме и много други (над 10 други вида витамин Ц) и като цяло прахообразните са доста ефективни и си заслужават цената. За нас българските течни витамин Ц са абсолютен боклук (особено за деца), тъй като са наблъскани с всякакви регулатори и допълнителни изкуствени подсладители. Наистина ни се иска да има и българска качествена алтернатива на пазара.
  Повече за витамин Ц може да научите от двучасовата лекция на д-р Сюзън Хъмфрис.
 4. Сок от зеленолистни (зеленолистни разбиваме с вода в блендер, после прецеждаме и сокът е готов; може да се смеси с друг сок, за да е по-вкусно).
 5. Джинджифил (яде се, смуче се или на прах в чая). Може да се добави към прясно изцеден сок или смути.
 6. При течащ нос (още в самото начало когато течността е прозрачна и рядка) се взима колоидно сребро:
  6.1. Електро-колоидно сребро (Armax е прекрасен български продукт). Много по-фино и по-силно действие спрямо обикновеното колоидно сребро.
  6.2. Друг по-неефективен вариант е коларгол (колоидно сребро), който се прави от:
  1. Вода за инжекции (Браун разтворител за парентерално приложение) – Aqua ad iniectabilia Braun;
  2. Колоидно сребро (Коларгол), прах – Colloidal Silver, powder;
  Двете се смесват в стъклено шишенце (може да се купите такова от аптеката и допълнително да си поискате и една пипета-капачка,     която да се слага директно на стъкленото шише за улеснение). Течността става много тъмна и силно оцветяваща. Дават се по две капки в ноздра по два пъти на ден в продължение на пет дни, след което остатъкът от сместа се изхвърля, тъй като вече не е годна за употреба.
  Независимо кой вариант изберете и двете се съхраняват в хладилник.
  Разтворът от колоидно сребро не позволява на носа да се запуши и освен това, преминавайки през носоглътката, има антисептично действие, което не позволява развитието на вируси.

И най-важното: дарявайте детето си с любов като му обръщате внимание: играйте си с него, питайте го как е минал деня му, насърчавайте го да говори, да се развива като личност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 1. Здравейте Петър,
  много полезен пост, смятам да опитам някои от нещата, които сте описали, но имам един въпрос – как отмервате точно 300 мг витамин Ц? С някаква везничка или по-скоро на око?
  Благодаря!

 2. Зависи много от това какъв витамин Ц си вземете. В описанието на опаковката ще намерите информация за това колко активно вещество витамин Ц се съдържа. Пример: в една чаена лъжица (5 ml.) течен витамин Ц (говоря за американския описан по-горе в публикацията) се съдържа точно 300 мг активно вещество витамин Ц. В опаковката на течния витамин Ц, освен шишето, има и дозатор.
  При прахообразния: вътре в шишето има малка лъжичка, с която може да се отмерва.
  Ние вече знаем какво количество прахообразен витамин Ц е достатъчен за Искрен и затова директно сипваме в празна чаша и след това я пълним до половината със сок (както съм описал – картонените кутии от 3 л.).

 3. Благодаря за споделения опит! Имам само един въпрос:
  всички тези неща ли ползвате или според случая, ползвате едно – две?

 4. От всички тези неща използваме задължително:
  1. Витамин Ц;
  2. Колоидно сребро;
  3. Витамин Д;

  Когато имаме средства и възможност използваме и:
  1. Мултивитамините от бъз;
  2. Клеевата тинктура;
  3. Сок от зеленолистни;
  4. Джинджифил.

  Останалите неща ги използваме спорадично според наличностите (напр. дали сме си ги набавили или тепърва трябва да ги купуваме), както и други фактори (като психическо състояние на нас двамата с Цвети или иначе казано колко енергия можем в момента да отделим, за да се фокусираме върху програмата, по която даваме различните вещества на Искрен).
  По принцип сме в процес на тестове за част от тях, което означава, че сме информирани за техните позитивни ефекти, но не знаем до каква степен оказват влияние върху Искрен.
  Естествено през останалото време се оглеждаме и за други неща, но описаните по-горе неща действат положително със сигурност.

 5. Здравейте, относно витамин С, колко дни го давате когато е болен , имам в предвид за ударните дози? И колко дни профилактично? Благодаря предварително.

  • Ударните дози са докато въпросният човек оздравее. След това веднъж до два пъти дневно една ударна доза витамин Ц в рамките на седмица (може и по-малко по собствена преценка спрямо здравословното му състояние, т.е. ако приемем, че вече оздравелият човек се чувства много добре и изглежда добре, може по-рано да се спре приемът на витамин Ц).

 6. Здравейте мило семейство. Благодаря от сърце за полезната статия.
  Относно витамини Ц и Д означава ли ,че ги давате само при нужда? Имам предвид , дали може като профилактика да се дават малки дози ? И последен въпрос относно колоидното сребро е дали говорим за сребърна вода?
  Бъдете здрави!

  • Даваме ги при нужда, но специално за витамин Ц може съвсем спокойно да се дава профилактично (например точно преди есенно-зимния сезон и започването на настинки и други болести).
   При него няма проблем да се дава и в много големи дози, защото просто излишъкът се изпикава.
   Сребърната вода, която е описана е: електро-колоидно сребро (това са двете й имена, с които е позната сред хората). Вторият вариант, който е по-краткотраен и е по-неефективен е само колоидно сребро (и цапа много).

 7. Здравейте и от мен,
  От къде купувате този американски Вит.С и подходящ ли е за 6-месечно бебче.
  Също, какъв бъз давате?
  Благодаря ви!

  • Купуваме го от аптеката до нас (струва към вчерашна дата ~9 лв.). Подходящ е за 6-месечно бебе, но трябва да се внимава да не се задави, за да не се раздразни носоглътката.
   Взимаме такъв бъз: Nature’s Way – Standardized Elderberry (Самбукус). Този е на таблетки за смучене, но има и под формата на сироп.

   • Благодаря за светкавичния отговор. Моля дайте снимка или линк на вашия Вит. С. Според вас Ацерола (немски) добър вариант ли е? Или за вас американския си остава по-добър?

    • В коментара ми по-горе бях да връзка. Ето я по-явна: https://revita.bg/%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82/techen-vitamin-s-s-naturalni-bioflavonoidi-shipka/
     Това е само едно от местата, от които може да си вземете витамина. Обикновено отивам до аптеката най-близо до мен и си купувам. Ако няма това, което искам, си поръчвам.
     Не сме използвали Ацерола, но от описанието изглежда добре. Проблемът при него е (и другите, които са на таблетки), че за малко бебе като вашето приемът ще става трудно. Американският е в течна форма и отново е изцяло от естествени източници.