zaedno_s_Iskren

 1. Най-важното, което сме установили от практиката е Витамин Ц: 25 милиграма активно вещество витамин Ц на 1 кг. телесна маса. Ударните дози при първи симптоми на отслабен имунитет са през три часа (пример с Искрен: 12 кг. тегло = 300 милиграма активно вещество витамин Ц през 3 часа). Пробвали сме, както течен витамин Ц от естествени източници (Liquid Vitamin C – 120 ml.) – американски на цена от около 9 лв. за опаковка, така и прахообразен витамин Ц – Amos Vital Vitamin C Pulver (100 гр. за около 7 лв.). Тези двата сме установили, че са най-ефективни, но за съжаление течният е доста скъп и затова използваме прахообразния като го разреждаме в органичен сок (ако се сещате три литровите картонени опаковки с натурален сок без оцветители, консерванти и допълнителни подсладители).
  Ако няма симптоми на разболяване, но имунитетът на детето още не е укрепнал (напр. непосредствено след преболедуване на някоя болест) може да се дава една доза витамин Ц дневно (пак 25 милиграма активно вещество витамин Ц на 1 кг. телесна маса).
  Пробвали сме и много други (над 10 други вида витамин Ц) и като цяло прахообразните са доста ефективни и си заслужават цената. За нас българските течни витамин Ц са абсолютен боклук (особено за деца), тъй като са наблъскани с всякакви регулатори и допълнителни изкуствени подсладители. Наистина ни се иска да има и българска качествена алтернатива на пазара.
  Повече за витамин Ц може да научите от двучасовата лекция на д-р Сюзън Хъмфрис.
 2. Следващият по важност витамин е Д. Особено през есента и зимата депата, които съхраняват този витамин, се изчерпват бързо. Една капка на ден течен витамин Д е напълно достатъчна, за да запълни тази липса. През слънчевите дни е напълно достатъчно детето да се порадва на 15-20 минути преки слънчеви лъчи (но не през прозореца, тъй като както знаем прозорците спират точно тези лъчи, които са отговорни за витамин Д).
 3. Мултивитамини (основно бъз) – Nature’s Way – Standardized Elderberry (Самбукус).
 4. Клеева тинктура (не се препоръчва за деца под 3 години, но ние проведохме успешен експеримент върху Искрен на 1 г. и 9 месеца и не се получи алергична реакция).
 5. Морски зърнастец/Облепиха.
 6. Ечемичени стръкове на прах (vitarama).
 7. Масло от чаено дърво (капва се на памук и се оставя да се изпарява в стаята или се маже на носа).
 8. Ехинацея.
 9. Цитросепт.
 10. Сок от зеленолистни (зеленолистни разбиваме с вода в блендер, после прецеждаме и сокът е готов; може да се смеси с друг сок, за да е по-вкусно).
 11. Джинджифил (яде се, смуче се или на прах в чая). Може да се добави към прясно изцеден сок или смути.
 12. При течащ нос (още в самото начало когато течността е прозрачна и рядка) се взима колоидно сребро:
  12.1. Електро-колоидно сребро (Armax е прекрасен български продукт). Много по-фино и по-силно действие спрямо обикновеното колоидно сребро.
  12.2. Друг по-неефективен вариант е коларгол (колоидно сребро), който се прави от:
  1. Вода за инжекции (Браун разтворител за парентерално приложение) – Aqua ad iniectabilia Braun;
  2. Колоидно сребро (Коларгол), прах – Colloidal Silver, powder;
  Двете се смесват в стъклено шишенце (може да се купите такова от аптеката и допълнително да си поискате и една пипета-капачка,     която да се слага директно на стъкленото шише за улеснение). Течността става много тъмна и силно оцветяваща. Дават се по две капки в ноздра по два пъти на ден в продължение на пет дни, след което остатъкът от сместа се изхвърля, тъй като вече не е годна за употреба.

  Независимо кой вариант изберете и двете се съхраняват в хладилник.
  Разтворът от колоидно сребро не позволява на носа да се запуши и освен това, преминавайки през носоглътката, има антисептично действие, което не позволява развитието на вируси.

И най-важното: дарявайте детето си с любов като му обръщате внимание: играйте си с него, питайте го как е минал деня му, насърчавайте го да говори, да се развива като личност.