Покрай празниците в края на годината винаги си правим равносметка на най-важните събития, които са се случили през годината.
Едно от нещата, за които си дадох сметка докато писах публикацията „Правата ми“ е че правната ми култура е на много ниско ниво. Като започнем от това, че не си знам правата като работник, не си знам правата и като потребител в магазин, та до това че не си знам правата когато ида в някоя българска институция.
advokatami.bg
Тогава се замислих по какъв начин мога най-добре да запълня този пропуск. Няколко седмици след публикацията от екипа на pravatami.bg ме изненадаха приятно с пускането на секцията им „курсове“, която е пряко обвързана с advokatami.bg (нова инициатива на екипа на pravatami.bg, която цели всички български граждани да могат по-лесно да сключват различни договори и да се възползват от адвокатските услуги на екипа).
За момента са достъпни следните десет курса, всеки от които струва по 48 лв.:

  • бизнес: стартиране на управление на фирма
  • интелектуална собственост: авторски права, търговски марки и патенти
  • НПО (неправителствена организация): стартиране и управление на организация с идеална цел
  • работа: правата ми като служител
  • потребители: правата ми при използване на стоки и услуги
  • осигуровки и пенсии
  • семейство: брак, развод, деца, наследство
  • Европа: еврофондове, институции, гражданство
  • полиция: КАТ, прокуратура, престъпление и наказание
  • администрация: обществени поръчки, процедури, актове, данъци и такси

Регистрацията става посредством e-mail като формата в pravatami.bg препраща към advokatami.bg. Именно там се извършва плащането посредством следните няколко начина: банков превод (ако имате тоукън устройство може директно да го извършите онлайн без да се занимавате със сърдити служителки по каси на банки), epay.bg, Easypay, Paypal.
След като плащането е успешно извършено и потвърдено от advokatami.bg всеки ден в продължение на 10 дни се получава по едно съобщение на пощата, която е предоставена при регистрацията.
Аз реших, че ще започна с курса „работа: правата ми като служител“ и мога да споделя, че съм много доволен от предоставената информация. Със сигурност ще ми спести време и пари в дългосрочен план.

pisar.bg
Друг сайт, който изключително може да ни спести изключително много време и разправии е pisar.bg. Идеята му е сами да си създаваме документи без нуждата от трети лица. Инициативата е на фондация „Граждани срещу бюрокрацията“. Независимо че всички документи са напълно безплатни, ако решите може да ги подкрепите дарявайки средства чрез някой от следните начини: банков превод, EasyPay, Paypal, Bitcoin.
Мога да потвърдя, че процесът на генериране на нов документ, с попълнени данни, отнема под 5 минути. Всяка една форма за попълване на данни е много опростена и приятна за употреба. Първо въвеждате e-mail. На следващата страница се попълват всички полета от формата. След това „Създайте документ“ и накрая остава само полученият по пощата документ да бъде принтиран. Друг вариант е да изтеглите готовия документ във pdf формат от самия сайт.
Една от благинките, които много ми допадат в писар.бг е че се извършва проверка за това дали ЕГН-то, номерът на личната карта и др. са коректни и че същевременно с това никакви лични данни не могат да бъдат използвани от трети лица заради 256 битовата криптирана връзка.

Абонирайте се за нашия бюлетин

Присъединете се към нашия имейл бюлетин, за да получавате последните публикации в блога.

Успешно се записахте!