vlagoulovitel

Този тип машина има няколко имена: влагоуловител, изсушител, осушител, влагоабсорбатор. Основната идея е да събира влагата в помещението, в което работи. При нас през зимните месеци заради няколко причини се събира огромно количество кондензирала вода по прозорците (през нощта съвсем спокойно може и да се съберат 1-2 литра). Причините са следните: затворен прозорец заради малко дете, дрехи за сушене, външна изолация, петкамерна дограма, която много добре изолира (няма прозоречни вентилационни клапи), както и факта че част от помещението е бивша тераса, която съседите отгоре и отдолу не са си остъклили и има големи температурни разлики.
Тъй като решихме, че за момента няма да пробиваме дограмата, за да поставим вентилационни клапи, се спряхме на варианта с влагоуловителя.
Разгледахме няколко вида:

Но накрая се спряхме на Ariston Deos 11, тъй като децибелите му са най-ниски по спецификация (39 db). Другите две причини да го изберем бяха естествено цена (180 лв. тъй като е мостра) и положителни ревюта от хора, които вече го използват. Да, консумацията му е малко по-висока спрямо част от другите модели 289 – 320 W, но за нас най-важното беше да е максимално безшумен, за да може да работи през нощта докато спим.

Е, оказа се, че въпреки всичко влагоуловителят е дотолкова шумен, че не позволява да стои включен през нощта. Все пак го пускаме преди да си легнем да спим (нагласен на 60% влажност) и по този начин намаляваме влажността на въздуха, която на моменти стига до около 80%.
Най-добре е ако човек има възможност да премахне причината за влагата, но не винаги е възможно, така че се налага да бъдат прилагани други решения.