Завършвайки училище, някои хора започват да учат в университет, някои започват работа. След това в общия случай човек създава семейство, в което се появяват и деца. Децата порастват и частица от щастието се губи когато те напуснат дома на мама и татко. За да се избегне депресия, е желателно всеки от родителите да си е намерил хоби, с което да се занимава през свободното си време. По възможност да е пряко свързано с допринасяне към общото благо без финансови облаги.
Хобито е важно за психичното състояние на всеки един човек. Без него няма отдушник, чрез който човек да намали напрежението и да може за малко да се откъсне от проблемите. Цигарите и алкохолът само измамно потискат проблема.
В света на Интернет идеите за хоби са безкрайни. Важното е то да ви носи удоволствие. Лично аз съм определил за себе си, че се чувствам най-добре когато помагам на хората без да очаквам абсолютно нищо в замяна. Това усещане не може да се сравни с удоволствието, което изпитвам когато съм приключил успешно проект в работата, не може да се сравни и с отстраняването на някоя неизправност вкъщи.
Така че дали ще редактирате статии в Уикипедия, събирате марки, изкачвате върхове, ремонтирате коли, отглеждате цветя, събирате информация за перфектното здраве, говорите с хора от цял свят, поддържате блог, правите подборки със смешни снимки във фейсбук, помагате в домове за изоставени деца, разработвате следващото приложение спестяващо стотици часове, майсторите играчки от дърво, готвите вкусотии за хората около вас, засаждате дръвчета, превеждате за некомерсиални проекти, тренирате плуване, тичане и каквото друго се сетите, то със сигурност ще се чувствате по-добре, отколкото да стоите затворени вкъщи, гледайки по телевизията как поредната кифла си е сложила силикон в задника.