Както от заглавието се разбира: OpenStreetMap.org е open source алтернатива на Google Maps. След регистрация всеки един потребител има възможност да добавя различни обекти на картата (всъщност говорим за стотици обекти: сгради, улици, означаване на улици, магазини, спирки, паркове и много много други). Подобно на Wikipedia за всяка промяна може да се види кой е авторът и кога е направена.
Друго много важно предимство пред Google Maps е, че информацията се попълва и от много организации като куриерски фирми, както и държавни институции (например при полагане на нова улица или оправянето на вече съществуваща, служителите, които са на място отбелязват промените (точни координати), както и добавят липсваща информация).

Прегледайте как изглежда услугата (приближете, за да видите колко много обекти има):

Важно е да се отбележи, че услугата все още не разполага със същата функционалност като Google Maps по отношение на снимките (Street View), както и показване на маршрут от точка до точка (има много GPS приложения, които обаче използват OpenStreetMap, които имат функцията за изчисление на маршрут).

Друга полезна услуга за България е bgmaps.com. От Датекс се стараят да я обновяват редовно.