kolibka_sprm

kolibka.com е уникален за мен сайт (алтернативен адрес: kolibka.org). Ако не сте го посещавали до момента, то наистина има какво да наваксате. Над 3000 научно-популярни филми разделени в следните категории: Вселена, Технологии, Енергия, Конфликти, Природа, Морски свят, Палеонтология, Животни, Екология, Катастрофи, По света, Цивилизации, Човек, Общество, Личности, Изкуство, Духовни учения, Загадки, БГ творчество.

Ако се чудите защо нищо освен логото на сайта се показва при зареждането на kolibka.com, то можем да сметнем това решение като един малък тест за интелигентността на потребителите. Достатъчно е просто да посочите върху логото, за да се появят останалите връзки към „Приятели“ (техническите спонсори), „Научно-популярни филми“ и накрая форумът. Все пак ако поради някаква причина този вариант не сработи, в долния ляв ъгъл има връзка към аварийния вход. 🙂

Освен всичко останало съществува достатъчно удобна търсачка, която позволява филтриране по следните критерии: „Първо новите филми“, „“, „“ и отделно опцията „Показвай само преведените филми“, която е активна при всички останали филтри.

В страницата „в момента се превеждат…“, както се досетихте има списък с филмите и епизодите (от поредиците), които се превеждат. Непосредствено след тази връзка има информация за всички доброволци, които до момента се превели филмите. От него съдя за отдадеността на десетки хора, което единствено мога да им се възхищавам!

За всеки филм има информация кога е създаден, оригиналното му заглавие, колко пъти е бил свален, както и активна връзка за субтитри (ако има такива). Качеството на повечето филми е средно (за момента масово са ограничени до 700 МБ), така че ако не ви задоволява може да си ги свалите от друго място с по-високо качество и да използвате самия сайт като каталог и източник на субтитри.

Та като споменах субтитри идва ред и на малко критика: за архивирането им се използва затворения .rar формат, а не в zip. Надявам се след време това да бъде поправено, така че всеки нормално да може да отваря архивите.

Във форума може да се намери много полезна информация, която да ви позволи да видите как се движи самия проект, както и да се включите активно в него. Бих казал, че това е един добър начин да оползотворите свободното си време, вместо например киснене пред телевизора.

Послепис: друг сайт, който предоставя документални филми е dokumentalni.com